Gereden: Fiat 500L

Fiat 500L
Met de 500L benadert Fiat het mpv-segment op een geheel nieuwe manier. Rijdt het ook een beetje, zo'n 500 mpv?

De naam 500L doet je vermoeden dat je met een Mercedes te maken hebt. Maar de typeaanduiding hoort bij Fiats MPV-versie van de 500. De L staat voor Large. Met een lengte van 4,14 meter is-ie een fractie langer dan de Punto en bijna zestig centimeter langer dan de gewone 500. In de breedte meet-ie 15 centimeter meer dan de 500 en in de hoogte 17. Fiat heeft meer gedaan dan de 500 zoals we die al vijf jaar kennen oppompen. Sterker, de 500L lijkt niet eens zo heel veel op de 500; het is meer een super-Panda. Maar daardoor kun je nu wel met vijf volwassenen op pad. Op de achterbank is de ruimte beduidend beter voor elkaar dan in de standaaard-500. Opvallend is de relatief grote beenruimte. Dankzij het hoge dak, dat net als bij de Mini boven de auto lijkt te zweven (Fiat heeft met meer dan een schuin oog naar de Countryman gekeken bij de ontwikkeling van de 500L) is er voldoende hoofdruimte.

Toeren

Het interieur ziet er hip uit, maar de afwerking ervan kan op sommige punten beter. Fiat heeft vooralsnog drie motoren beschikbaar voor de 500L: een 1,3-liter diesel, een 1,4-liter benzine en een 0,9-liter benzine; de bekende TwinAir-motor. In de 500L levert die geen 85, maar 105 pk. En die extra pk's heeft de auto nodig. Wegrijden vanuit stilstand, daar heeft de Fiat wat moeite mee, doordat de tweecilinder wat tijd nodig heeft om in de toeren te klimmen en de turbo eveneens een aanloop moet nemen. Eenmaal onderweg gaat het echter prima, zo lang je de motor maar in de toeren houdt; de 500L is dan zelfs zowaar fel. Je voelt wel dat de auto zwaarder is dan de 500, en da's niet zo vreemd. Hij helt wat meer in de bocht en is een tikkie meer onderstuurd. Maar onder normale omstandigheden volgt de auto keurig de ingezette lijn. Aan het einde van het jaar komt de 500L beschikbaar. Definitieve prijzen heeft de Nederlandse Fiat-importeur nog niet, maar het hanteert een richtprijs van 18.500 euro voor de instapper.

De volledige rij-impressie met de Fiat 500L is te lezen in AutoWeek 28, die vanaf woensdag 11 juli in de winkels ligt.

Lezersreacties (46) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.