Gereden: Cadillac STS
Cadillac wil wereldwijd hét luxe merk worden. Vroeger had de luxe divisie van GM in Amerika de status van 'Standard of the World' en nu wordt hard gewerkt aan de terugkeer. De nieuwe STS moet daaraan een grote bijdrage leveren.
De STS is de opvolger van de Seville, een model dat sinds 1976 bestond. Die naam is verdwenen en daarmee hoopt GM ook een nieuw tijdperk te zijn binnengereden. Met de nieuwe grote sedan wil Cadillac het luxe segment gaan concurreren met de zogenaamde 'imports', BMW, Lexus en Mercedes.
De nieuwe STS staat net als de CTS en de SRX op GM's Sigma platform dat speciaal voor achterwielaangedreven modellen is ontwikkeld. Er is bij de ontwikkeling van de STS onder meer veel aandacht besteed aan de verbetering van de kwaliteit, afwerking en het terugbrengen van geluid. Daarom maakt Cadillac als eerste gelamineerd staal: twee dunne lagen staal waartussen een flinterdun laagje rubber is geperst. Bij de nieuwe STS wordt dat onder meer gebruikt voor het schutbord tussen motorruimte en cabine, met geluidsreductie als gevolg.
Verder is veelvuldiger gebruik gemaakt van high strength steel, wat niet alleen bijdraagt aan een grotere stijfheid, maar ook aan een betere geluidsisolatie.
De STS heeft dus achterwielaandrijving en kan worden geleverd (als ooptie) met een limited slipdifferentieel. Verder is er een versie met vierwielaandrijving. Cadillac maakt daarvoor gebruik van een vaste tussenbak, die de aandrijfkrachten 40/60 % over vóór- en achteras verdeelt. Elektronisch geregelde AWD kan binnen enkele jaren worden verwacht.
Voor de STS zijn twee motorvarianten beschikbaar. We reden eerst met de STS V6 VVT met 255 pk en een maximum koppel van 342 Nm bij 3200 tpm. We kennen die motor al uit de CTS, maar ook in de 1772 kg zware STS stelt hij niet teleur. Met de V6 accelereert de STS in 7,3 s naar 100 km/h.
De tweede versie is die met de 4,6-liter Northstar V8 met 320 pk en een maximum koppel van 459 Nm bij 4400 tpm. Hij is net als de V6 gekoppeld aan een intelligente 5-traps sequentiële automaat. In beide versies zijn die transmissies speciaal op de motoren afgesteld. Ze zijn in beide gevallen indrukwekkend: ze schakelen onmerkbaar en zijn fluisterstil.
In de V8 is het genieten van het bekende V8-geluid, dat weliswaar mooi wordt gedempt maar nog steeds aanwezig is en zich laat horen bij het acceleren. Maar op kruissnelheid is het in de cockpit mooi stil. Volgens de fabriek moet de STS V8 de sprint van 0-100 km/h kunnen afleggen in 6,3 s en zo voelt het ook. Het onderstel is goed in staat flinke kuilen in het wegdek weg te werken en de wegligging is mooi stabiel en in bochten ligt de STS ook als op rails. De tracite controle zorgt ervoor dat er nog een beetje speel-ruimte overblijft: je kunt de kont van de STS nog wat laten uitzwaaien.
Naast de gewone V8 is er ook nog een performance versie met sportonderstel en Magnetic Ride Control: het dempingssysteem dat 1000 keer per seconde het dempingsniveau bijstelt. Tot slot is er de STS 4 (de versie met all-wheel drive in combinatie met de V8) die we op één van de dirt roads die zijn er in de buurt van Detroit nog veel zijn hebben uitgeprobeerd. Achter het stuur van de STS4 konden we ons indenken dat zo'n versie hier echt zin heeft. Niet alleen omdat je daar vaak via zo'n onverharde weg naar je huist rijdt, maar ook vanwege in de strenge winters met veel sneeuw.
De cockpit van de STS is zonder meer luxueus ingericht met standaard leren bekleding. De uitrusting beantwoordt aan de verwachtingen, de stoelen zitten uitstekend, de rugleuningen zijn berekend op lange mensen en de positie achter het stuur is op allerlei manieren prima instelbaar. Het instrumentenpaneel is overzichtelijk en gemakkelijk af te lezen met witte wijzer op zwarte wijzerplaten.
Zes airbags, sleutelherkenning en starten met de startknop zoals in de XLS is standaard, net als een Bose stereosysteem met CD-speler. Adaptive cruise control is een optie. We vonden de gebruikte materialen passen bij een auto in de luxe klasse en ook de afwerking zag er netjes uit. Over de uitrusting van de Europese STS is nog niets bekend, daarmee moeten we wachten tot de Europese versie aan ons wordt gepresenteerd. Hij zal in ieder geval in september bij de Amerikaanse dealers arriveren.
Een uitgebreide rij-impressie staat in AutoWeek no. 33 van 3 augustus.