Gereden: Audi Q7 e-tron 3.0 TDI Quattro

Pakhuis met beperkte bijtelling

Audi Q7 e-tron quattro
Audi Q7 e-tron quattroAudi Q7 e-tron quattroAudi Q7 e-tron quattroAudi Q7 e-tron quattroAudi Q7 e-tron quattro
Begin volgend jaar komt Audi met de plug-in hybride versie van de Q7. Dankzij z'n CO2-uitstoot van 46 gram per kilometer is-ie vanaf 1 januari goed voor een bijtellingspercentage van 15 procent. Is dat het wachten waard?

Plug-in hybride SUV's kennen we al langer. Voor zo ver ze niet uitverkocht zijn, kun je ze bij BMW, Volvo, Porsche en Mercedes al krijgen. Audi is daar vanaf volgend voorjaar bij met de plug-in Q7. Voor China, Singapore en Japan heeft-ie een 2.0 TFSI-benzinemotor onder de motorkap, bij ons krijgt-ie een 3.0 TDI-dieselmotor mee. Aanvankelijk was de diesel ook voor Amerika bedoeld, maar gezien de recente ontwikkelingen met de diesels van de Volkswagen Group in de VS zou het zomaar kunnen dat de Amerikanen net als de Aziaten de benzinevariant gaan krijgen.

Beide plug-ins hebben een totaal maximum koppel van 700 Nm. Het vermogen van de benzinevariant piekt bij 367 pk, dat van de diesel bij 373 pk. Met 2.0 TFSI is de CO2-uitstoot 60 g/km en bij de diesel is het 46 gram. Dat laatste is natuurlijk voor zakelijke rijder in Nederland interessant want vanaf 1 januari 2016 ligt de grens voor 15 procent bijtelling op 50 gram.

De eerste indruk die de auto maakt is een goede. De diesel- en de elektromotor werken naadloos samen; je hebt bij tijd en wijle het instrumentarium nodig om te zien welke motor er op welk moment aan het werk is of juist niet. Je kunt heel beschaafd volledig elektrisch rijden, maar als het moet, kunnen de twee motoren de auto zonder mankeren in zes tellen vanuit stilstand op 100 km/h brengen.

De hybridisering heeft de auto 450 kg zwaarder gemaakt ten opzichte van de gewone 3.0 TDI. Het grootste deel hiervan komt voor rekening van het accupakket en de vermogenselektronica. Desalniettemin hebben we geenszins het gevoel met een volgeladen vrachtwagen op pad te zijn. De credits hiervoor gaan naar de onderstelspecialisten in Ingolstadt die met behulp van de nodige elektronica gezorgd hebben voor adequate vering en demping.

Jammer is wel dat het accupakket onder de vloer van de kofferbak alle ruimte opslokt die bij een standaardversie gebruikt kan worden om de optionele derde zitrij in weg te klappen. Het is dus een vijfzitter, meer zit er niet in. Dit in tegenstelling tot de Volvo XC90, die als plug-in hybride wél plaats biedt aan zeven personen, na januari ook 15 procent bijtelt en dik 7 mille goedkoper is.


Alles weten over de Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro? De volledige rijtest lees je binnenkort in AutoWeek. Daarnaast komt de video die we maakten op AutoWeek.nl.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (96)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.