Gereden: Alfa Romeo 8C Competizione

Alfa Romeo 8C Competizione
Afgelopen week reden we met de Alfa Romeo 8C Competizione, en vielen van de ene verbazing in de andere. Alfa is terug, en hoe!
Retro is hij ontegenzeggelijk, de 8C Competizione. Maar niet van het soort retro dat een oud ontwerp bijboetseert in moderne stijl, zoals de Kever, de Mini en onlangs in eigen huis de 500. Toegegeven, de markt smult er van, maar het heeft toch iets nepperigs; de Mona Lisa volgens Ravensburger. Niets van dat alles bij de 8C. Alleen de grote lijnen zijn een hommage aan de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen Alfa Romeo excentrieker was dan vandaag de dag. Wanneer ik op het asfalt van het Fiat-testcircuit Balocco oog in oog met de Competizione sta, is mijn eerste associatie de Alfa Romeo Montreal. Een van mijn jongensdromen, en bepaald niet alleen van mij. Het oude Alfa is terug, en hoe! Een V8 van Ferrari, een uit koolstofvezel panelen opgetrokken koets, motor in de lengterichting, achter de vooras geplaatst om een ideale gewichtsverdeling te bereiken en de versnellingsbak net voor de achteras, ook dit ten dienste van de gewichtsverdeling. Het interieur is onmiskenbaar Alfa, maar wie op zoek is naar plastic, kan meteen weer uitstappen. Koolstofvezel, leer en aluminium bepalen hier de sfeer. Een groot deel van het dashboard en middenconsole zijn opgetrokken uit dat dure spul uit de racerij, en ook de kuipstoelen zijn van carbonfiber. Dit is geen auto-interieur meer, dit is een kunstwerk dat grenst aan onwerkelijkheid.

De zure autojournalist in mij gaat vilein op zoek naar onvolkomenheden, maar komt van een koude kermis terug. Het leer is door de beste bewerkers in elkaar gezet, de aluminium delen met de hand gefreesd door ambachtslieden. Op de cardantunnel vinden we een aluminium plaquette die je eraan herinnert dat er van deze auto slechts vijfhonderd worden gemaakt, naar wens kan dat kleinood worden uitgerust in zilver, met ingegraveerd het nummer van de auto, naam van de eigenaar of diens partner, minnares of hond. Interessanter is één carbonpaneel verder naar voren. Dat bevat een cluster knoppen die de sleutel vormen tot veel plezier. Zo zit daar natuurlijk de starknop en de elektronische handrem, maar ook de keuzeknop voor automatisch of handbediend schakelen en de 'Sport'-knop. Deze activeert een viertal functies: allereerst een serie kleppen in de uitlaat, waarmee het geluid van de auto van fel tot hels wordt gemaakt, verder wordt de gasklep nerveuzer, de tractiecontrole minder bemoeizuchtig en de schakeltijd wordt gehalveerd, van 0,4 naar 0,2 seconde. Wie durft, schakelt met een aparte knop de tractiecontrole volledig uit. In dat geval komt tevens de koppeling bruusker op.
Je mag dan van de ene verbazing in de andere vallen waar het uiterlijk vertoon betreft, maar Alfa Romeo heeft rijplezier geen seconde uit het oog verloren. Na het starten van de motor klinkt een diepe, veelbelovende dreun. Die geleidelijk overgaat in een hoog gejank zoals je dat meestal alleen op circuits kunt genieten. Je verwacht een vrij zware auto, maar anderhalve ton is voor een bolide met deze prestaties heel netjes. Bovendien is het belangrijkste gewicht laag en binnen de grenzen van de wielbasis gehouden, met als gevolg een gewichtsverhouding van 49/51 tussen voor- en achteras. Mits je het gas juist weet te doseren, blijft de auto fantastisch neutraal in de bochten. Alleen het weer gooit roet in het eten. Na een aantal zonovergoten weken is het juist vandaag regenachtig op Balocco, en de combinatie water-rubberresten maakt de baan erg glad. Maar ook dan schuift de 8C Competizione heel gecontroleerd en neutraal weg. Zet je het gas er op, dat is de achterkant er in no time vandoor, maar zelfs in de sport-stand helpt de elektronica je redelijk snel, maar niet irritant mee de auto weer in koers te krijgen. Schakelen doe je met de aluminium flippers en dat is een feest; vooral het terugschakelen vlak voor de bocht, want het mechanische geklik klinkt vanachter je, waarna de motor het uitjankt in de hoge toerenregionen.
Hebberig geworden? Schaamt u niet, want dat ben ik ook. Maar bezitten zal ik de 8C nooit. En ook u niet, zelfs al hebt u wél een klein kwart miljoen in een oude sok, want de Competizione wordt in een beperkte oplage gebouwd. Vijfhonderd stuks om precies te zijn zullen gedurende het komende jaar van de lijn rollen, en die zijn allemaal al verkocht. Nederland krijgt er tien. Maar de 8C is dan ook niet bedoeld als cash cow, maar vooral als statussymbool, om de wereld te laten zien waar Alfa Romeo nog steeds toe in staat is.
De volledige rij-impressie van de Alfa Romeo 8C Competizione staat in AutoWeek 44, die op 31 oktober verschijnt. Mis ook de videoclip niet, die we afgelopen week schoten tijdens onze testronden.
Video

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.