Gelekt: Ferrari 488 Pista

Overtreffende trap schiet het internet op

Ferrari 488 Pista
Op de Instagram-pagina Ferrari Photo Page zijn afbeeldingen opgedoken van de nieuwe topversie van de Ferrari 488, een exoot die de toevoeging Pista krijgt. Ook in Japan maken media melding van het bestaan van de Pista.

Enkele jaren na de lancering van de 360 Modena introduceerde Ferrari met de Challenge Stradale een lichtere én krachtiger variant van wat vanaf eind jaren 90 het 'instapmodel' van Ferrari was. Van opvolger F430 verscheen drie jaar na zijn introductie de Scuderia in de orderboeken en de 458 Italia werd in 2013 als Speciale voorgesteld. Inmiddels is 458 Italia grondig vernieuwd om als 488 GTB terug te keren. Die 670 pk sterke Italiaanse bonk geweld moet nu zijn meerdere erkennen in deze 488 Pista.

De receptuur van de 488 Pista is een bekende. Ferrari maakt deze overtreffende trap van de 488 een stevig tandje heftiger door het vermogen van de 3,9-liter biturbo-V8 op te krikken tot naar verluidt 720 pk. Met dat vermogen heeft Ferrari een passend antwoord klaar op de Porsche 911 GT2 RS. Het lijkt in ieder geval de krachtigste V8 te zijn die Ferrari ooit heeft gemaakt, een evolutie van de V8 die in de 488 Challenge ligt. De achtcilinder weegt zo'n tien procent minder dan het exemplaar in de 488 GTB. De auto zou in 2,85 tellen naar een snelheid van 100 km/h kunnen sprinten.

Volgens Ferrari stopte het niet eerder zoveel uit de racerij afkomstige techniek in een straatauto. Zo is de 488 Pista volgens eerder gelekte informatie uitgerust met Sideslip Management System+, een versnellingsbak met nog kortere bakverhoudingen en een extreem direct afgestelde stuurinrichting.

Natuurlijk profiteert ook deze 488 Pista van een gewichtsreductie. De voorklep en de voorbumper zijn waarschijnlijk uit koolstofvezel vervaardigd en ook de achterbumper en de achterspoiler zijn van het lichtgewicht materiaal gemaakt. De Italiaan staat op 20-inchwielen, waar - opnieuw volgens eerder gelekte informatie - Michelin Sport Cup 2-banden omheen zijn gevouwen. Het karkas van deze banden bestaat volledig uit koolstofvezel, waardoor ze 40 procent minder wegen dan de reguliere exemplaren.

De auto moet dankzij herziene, nu waarschijnlijk meer actieve aerodynamica efficiënter door de lucht snijden. In het interieur past Ferrari uiteraard ook koolstofvezel toe. Grote delen van het dashboard zijn eruit vervaardigd en ook de middentunnel is van dit materiaal vervaardigd. De racesfeer wordt verhoogd door de komst van meer koolstofvezel en sportstoelen. Een dashboardkastje moet de 488 Pista overigens ontberen.

Op termijn komt er ook van de 488 Spider een vergelijkbare versie. De vergelijkbare variant van de 458 Spider ging uiteindelijk als 458 Speciale A (Aperta) door het leven.

Lezersreacties (36) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.