Formule 1 overweegt twee kwalificaties in sprintraceweekend

In Baku voor het eerst?

Grand Prix Bahrein F1 (ANP)

De wind der vernieuwing waait aardig door de Formule 1, zo lijkt het. Er wordt namelijk niet alleen nagedacht over het schrappen van vrije trainingen, ook een extra kwalificatie in een sprintraceweekend ligt op tafel.

Het is duidelijk dat er hard nagedacht wordt over manieren om de Formule 1 aantrekkelijker te maken. Zo oppert de topman van de F1, Stefano Domenicali, om ieder raceweekend minder vrije trainingen te doen. Dat blijkt niet de enige verandering die besproken wordt. Volgens Haas-teambaas Günther Steiner ligt er ook een idee klaar om in sprintraceweekends niet één maar twee kwalificaties te houden, zo bericht onder meer NU.nl.

Het idee zou zijn om op vrijdag te kwalificeren voor de GP die zondag plaats heeft. Vervolgens is er zaterdag een extra kwalificatie voor de sprintrace, in plaats van de tweede vrije training. Vlak na die extra kwalificatie is dan al de sprintrace, waarvan de uitslag dus (in tegenstelling tot hoe het nu nog gaat) geen gevolg meer heeft voor de startopstelling op zondag. Het kan ertoe leiden dat de coureurs in de sprintraces wat meer risico's durven te nemen en er dus meer spektakel is. Je kunt bij een goed kwalificatieresultaat op vrijdag al verzekerd zijn van een goede startpositie voor de Grand Pix, dus is een eventuele uitvalbeurt of terugval in de sprintrace minder pijnlijk. Waarschijnlijk is Max Verstappen hoe dan ook geen fan van dit nieuwe plan.

Hoe en wanneer het allemaal in zijn werk gaat, moet nog blijken. Het gerucht gaat dat het meteen in het eerste weekend met sprintrace, eind april voor de Grand Prix van Azerbeidzjan in Bakoe, al zo wordt ingevuld. Red Bull-teambaas Christian Horner zou dat geen geweldig idee vinden, want dan is het risico op schade mogelijk nog groter. Hij is sowieso geen fan van een sprintrace in Bakoe: "De eerste sprintrace van het jaar op een krap stratencircuit met muren eromheen is belachelijk, maar vanuit het perspectief van de fans wordt het waarschijnlijk de spannendste sprintrace van het jaar."

Lezersreacties (7) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.