'Files blijvend verminderd door thuiswerken'
Vraagtekens bij aanleg nieuwe wegen
Door het vele thuiswerken is het aantal files drastisch gedaald en nog altijd is er geen sprake van dezelfde piekdrukte als voorheen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert dat er ook op de lange termijn minder files zullen zijn dan we gewend waren. Daarom worden er vraagtekens gezet bij (plannen voor) uitbreiding van het wegennet.
Op diverse plekken in het land liggen plannen klaar voor het aanpakken van snelwegen waar vaak files staan, of er wordt al aan verbreding gewerkt. De filedruk is echter nog steeds niet op het niveau van vóór de coronacrisis en omdat het bedrijfsleven het 'hybride werken' of thuiswerken grotendeels omarmd heeft, is volgens het PBL de verwachting dat de filedruk op de lange termijn ook lager blijft. Het PBL adviseert de overheid dan ook om nog eens goed na te denken over geplande miljardeninvesteringen in de wegen en het openbaar vervoer door het veranderende reisgedrag. Het mobiliteitssysteem is namelijk voor een groot deel gebaseerd op piekbelastingen, terwijl die pieken juist minder extreem worden.
Wel zal het aantal vervoersbewegingen naar verwachting gelijk blijven ten opzichte van voor de coronacrisis. Dat komt doordat mensen wel vaker op pad gaan, bijvoorbeeld om te winkelen of op visite te gaan. Die reisbewegingen compenseren de daling van het aantal kilometers voor woon-werkverkeer. Het grote verschil met de tijd voor corona is echter dat deze 'nieuwe' ritten vooral buiten de spits plaatsvinden en vaak korter zijn dan naar het werk. Verder kunnen werknemers door de thuiswerkoptie makkelijker zelf bepalen wanneer ze naar hun werk afreizen en daarmee de spits mijden, aldus het planbureau.