Europese autoverkoop hard geraakt in januari

Laagste verkoop ooit in januari

Peugeot 208

Er zijn in januari weer fors minder nieuwe auto's verkocht in Europa, goeddeels het gevolg van de  lockdowns in veel landen. Brancheorganisatie ACEA meldt een verkoopkrimp van 24 procent in vergelijking met een jaar eerder, tot in totaal 726.491 auto's.

Dat is volgens ACEA de laagste verkoop ooit gemeten voor een januarimaand. De organisatie wijst echter ook op een kalendereffect, omdat januari 2020 één werkdag meer had dan dit jaar. In vrijwel alle EU-landen nam de verkoop af. Van de grote Europese automarkten presteerde Spanje het slechtst, met een min van meer dan 51 procent. In Duitsland kelderde de verkoop met ruim 30 procent en in Italië ging het om een krimp met 14 procent. Frankrijk hield de schade beperkt tot een min van bijna 6 procent.

In Nederland zakte de verkoop van nieuwe personenauto's vorige maand met 20 procent tot 35.193 auto's. 20,04 procent minder dan diezelfde maand vorig jaar. Net wat minder hard gezakt dus dan gemiddeld, maar nog altijd flink. Eerder deze maand gaven Bovag en RAI Vereniging aan dat ze rekenen op economisch herstel, waardoor 2021 kan worden afgesloten met de registratie van 400.000 nieuwe auto's in Nederland.

Lezersreacties (38) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.