Dodge Power Box: bescheiden macho

Dodge Power Box: bescheiden macho
De toekomst wordt milieuvriendelijker. Dat bewijzen de Honda Insight en de Toyota Prius met hun hybride aandrijving. De Amerikanen bekijken nu of hun benzineslurpende SUV's met zo'n aandrijving kunnen worden uitgerust.

De toekomst wordt milieuvriendelijker. Dat bewijzen de Honda Insight en de Toyota Prius met hun hybride aandrijving. De Amerikanen bekijken nu of de grote, benzineslurpende SUV's en lichte trucks met zo'n aandrijving kunnen worden uitgerust.

In het voorjaar rezen niet alleen bij ons de brandstofprijzen de pan uit, ook in Amerika gingen ze omhoog. Hoewel ze naar onze maatstaven, met nog geen piek voor een liter benzine, nog laag waren. Amerikaanse autofabrikanten kijken al langer naar de mogelijkheid om hybride-aandrijving toe te passen op SUV's. Zo liet DaimlerChrysler in 1999 voor het eerst de Dodge Power Wagon concept car zien. Dit jaar werd op de show in Los Angeles de PowerBox geïntroduceerd, een doorontwikkeling van de Wagon. De PowerBox valt in de klasse van de Super Ultra Low Emission Vehicles (SULEV).Daarvoor zorgt zijn hybride aandrijving, een combinatie van een 2,7-liter V6 met supercharger en een elektromotor. De uit de Dodge Durango afkomstige krachtbron loopt nu in plaats van op benzine op aardgas. Hij heeft een maximum vermogen van 250 pk en maximum koppel van 400 Nm bij 3200 tpm, dat op de achterwielen wordt overgebracht. Tijdens het accelereren levert de elektromotor nog eens 70 pk aan de voorwielen. Beide krachtbronnen zijn alleen met elkaar verbonden via de weg. DaimlerChrysler heeft die technologie gepatenteerd en de naam Through The Road (TTR) gegeven.
Er wordt ten opzichte van een 'gewone' Durango met een 5,2-liter V8 (234 pk) geen vermogen ingeleverd, hetgeen wel te zien is aan de acceleratie van 0-100 km/h. Dat doet de PowerBox in zeven seconden. Zijn lage gewicht is daarbij uiteraard geen handicap. Voor de carrosserie is immers gebruik gemaakt van thermoplastic, wat een gewichtsbesparing van 50 % oplevert ten opzichte van staal.
Bijzonder aan de PowerBox zijn verder zijn achterportieren. Ze scharnieren eerst een stukje naar buiten en vervolgens glijden ze naar achteren. Wij noemen dat maar 'buitenboordschuifdeuren'. De achterklep kan scharnieren aan de dakrand, maar ook op de bodem.
Verder knielt de PowerBox om zijn passagiers een gemakkelijke instap te geven, net zoiets als onze eigen 'knielbussen'.
Meer over de PowerBox leest u in AutoWeek no.46, van 7 november. (Henny Hemmes)

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.