Diesel gooit roet in eten leasemaatschappijen
162 miljoen euro in rook op
De autoleasebranche zit flink in de lift en dat komt niet alleen door het succes van private lease. De economie trekt aan en daardoor is er weer budget voor nieuwe zakenauto's. Maar het is niet alleen jubelen geblazen, want behalve de flinterdunne marges op private leasecontracten waarover we eerder deze week schreven, vormen ook de terugkerende dieselauto's een probleem, zo signaleert vakblad Automotive Management in zijn Leasemaatschappij Top 60.
Een aanzienlijk deel van het maandtarief van een leaseauto wordt bepaald door de afschrijving die de maatschappij aan het begin van de looptijd voor een auto inschat. Doordat diesels met Euro 5 en lager door milieuzones in hun bestaansrecht worden bedreigd, worden ze moeilijker te verkopen na afloop van het leasecontract en dat drukt de prijs, waardoor de afschrijving hoger blijkt dan de leasemaatschappij hem heeft gecalculeerd.
En dan treedt de wet der grote getallen in werking, want er rijden nogal wat van die diesels rond onder een leasecontract. Volgens Automotive gaat het om meer dan 73.000 auto's, waarvoor een gezamenlijk waardeverlies van 162 miljoen euro dreigt. Een bijkomend probleem is dat de zuinige diesels die ooit als warme broodjes over de toonbank gingen dankzij 14 procent bijtelling, nu als ex-leaseauto op de markt komen en door hun enorme aantallen de prijzen nog verder drukken.
Leaseplan, de nummer een van Nederland, ziet als gevolg van het dieselprobleeem zelfs zijn geplande beursgang van deze zomer vertraagd worden. Tussen de 120 en 130 miljoen euro van het waardeverlies treft auto's van Leaseplan en dergelijke bedragen maken beleggers nerveus.