Deze vergeten grote Daewoo Leganza was bijna als Jaguar geboren - In het Wild
Italiaans-Koreaanse Leganza Extravaganza
Maak kennis met een auto die net als het collectieve Daewoo-geheugen wel een opfrisbeurt gebruiken kan. Dankzij AutoWeek-lezer Sidney Meulema hebben we op de planken van In het Wild namelijk een heuse Daewoo Leganza staan. We gaan letterlijk en figuurlijk door het stof van deze kloeke Koreaan. Met het schaamrood op de kaken moeten we bekennen niet eerder een Daewoo in deze rubriek te hebben gehad. Toe aan een Daewoo?
General Motors is al decennia heer en meester in het herbestickeren en vervolgens onder een of meerdere andere merknaam verkopen van een model. Geen wonder dus dat Daewoo geregeld opdook in onze oude rubriekDe Tweeling. De eerste Daewoo die de In het Wild-bühne beklimt is de Leganza. We beginnen direct goed, de tussen 1997 en 2003 in Nederland geleverde fungeerde hier destijds namelijk als het absolute topmodel van het Koreaanse merk. De Daewoo Leganza gold in ons hoekje van de wereld in zekere zin als opvolger van de tien (!) ruiten tellende en op Ascona-basis tronende Espero, al werd daar ook de Nubira-familie voor opgetrommeld. Hoe dan ook: met zijn lengte van 4,67 meter was de Leganza eind jaren 90 het meest statige dat Daewoo te bieden had. Zelfs zijn uiterlijke oorsprong was enigszins nobel.

Jaguar Kensington: herken de Leganza!
Voordat Daewoo in Nederland actief was, tekende tekenmeester Giorgetto Giugiaro namens het Italiaanse designhuis ItalDesign de Project (Jaguar) Kensington. Met die designstudie gaven de Italianen hun visie op 'de XJ van de toekomst'. Jaguar moest er uiteindelijk niets van hebben en jarenlang bleef het ontwerp onverkocht op de planken liggen. Tot Daewoo midden jaren 90 bij ItalDesign aanklopte. Project Kensington werd fijngeslepen en het resultaat droogde in 1997 op als de Daewoo Leganza. Met name van opzij bezien zijn de uiterlijke overeenkomsten tussen de twee modellen evident. De norse neus van het origineel maakte plaats voor de bolle blije toet die Daewoo op de Lanos introduceerde en die later in minder vrolijke vorm zijn weg naar de Nubira vond. Hoewel de Leganza hier als topmodel door het leven ging, was de grote Daewoo dat in zijn thuisland niet. Daar verkocht het destijds immers ook nog de Arcadia en de Chairman (achtereenvolgens feitelijk een Honda Legend en een SsangYong Chairman). Dat de Koreaanse merken hun waren in Europa aan trachtten te kunnen prijzen met 'Europees design', was overigens niets nieuws. Zo was de Espero door Bertone getekend, was de Matiz gebaseerd op een door Fiat afgekeurd ontwerp van - daar is hij weer - Giugiaro en ga zo maar door.
In Nederland was de Leganza net als elders in de wereld leverbaar met 2,0- en 2,2-liter viercilinder benzinemotoren, waarbij die laatste GM-machine als opgewaardeerde versie van de eerste dienst deed. Het exemplaar op de foto's is een uiterst laat exemplaar uit december 2001 en heeft de 133 pk sterke 2.0 onder de lap. Die viercilinder is in dit geval aan een viertraps automaat geknoopt. Daarmee zat je vanuit stilstand in 12,5 tellen op de 100 km/h, de variant met handbak was met een 0-100-tijd van 10,2 tellen net even rapper. En zuiniger, bovendien. De Granada Black-zwarte Leganza op de foto's van Sidney Meulema - Sidney: bedankt! - is flink stoffig, maar lijkt er verder prima bij te staan. De lichtmetalen sloffen wijzen erop dat dit een CDX-uitvoering is die een stapje boven de enige andere uitvoering (SX) stond. Een Leganza die in het CDX-vat is ondergedompeld, verwent zijn inzittenden met heel wat extra's die je in de SX moet missen. We noemen een met leer bekleed stuurwiel, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, prachtig plastichout op het dashboard, climate control, een ultrasoon alarmsysteem, tractiecontrole én snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging. Ook van de partij: een eenvoudige boordcomputer. Je telde er echter wel 'riant uitgevoerd Vecta'-geld voor af.
De Leganza vond opvolging in de Daewoo Evanda, die nog even als Chevrolet in Nederland is geleverd. Er zijn in totaal 2.230 Daewoos Leganza in Nederland geleverd, geen groot succesnummer dus.