De Persplaat: Dartz

Dictatoriale zelfspot op zijn best

De Persplaat: Dartz
Dartz is een op zijn zachtst gezegd eigenaardige fabrikant die de meest protserige tanks op de wereld zet. Vandaag zetten we de PR-afdeling van deze bijzondere club grapjassen in de schijnwerpers.

Wat zien we: We zien veel, heel veel. Dartz bouwt Hummer-achtige legervoertuigen voor de dictators onder ons. Dat zullen er vast niet veel zijn, maar Dartz gaat er prat op 'auto's voor winnaars, Tsaars en dictators' te maken. Welkom in de wereld van 'moordende luxe'. Werkelijk elke marketinguiting is voorzien van een met bladgoud bedekt machinegeweer, een fles peperdure drank, de Russische vlag of met slechts een paar lapjes stof bedekte dames. Hoewel we eigenlijk het hele arsenaal van Dartz' foto's zouden kunnen plaatsen - op de officiële Facebookpagina staan er enkele duizenden - beperken we ons tot de échte pareltjes, de met Vodka doordrenkte truffels in de Dartz-modder.

Zo zien we op de openingsplaat een ogenschijnlijk mongoloïde Poetin te midden van een post-apocolyptische wereld waarin de spreekwoordelijke pleuris compleet is uitgebroken. De lucht staat in brand, het ondergekalkte standbeeld van Lenin strooit een handvol kraaien de atmosfeer in en rechtsonder zien we - naast een granaatinslag in het Kremlin - een vertimmerde Mercedes-Benz G-klasse 6x6 staan. Het is deze auto waar het hier om gaat: de Red Russian. Wat anders!

Op foto 2 zien we de Dartz-CEO een vlag omhooghouden met de lovende tekst 'I love capitalism'. Uiteraard is de foto volgestampt met bankbiljetten, munten, gouden Dartz-producten, nakende dames en een gouden aardbol met een geldkraan. Voor meer kijkgenot hebben we een kleine selectie extra beelden toegevoegd. Wie zich echt onder de tafel wil huilen van plaatsvervangende schaamte, moet de Facebookpagina van Dartz zeker eens bezoeken.

Waarom zien we dat: Omdat Dartz zichzelf natuurlijk helemaal niet serieus neemt. Auto's van Dartz speelden een rol in onder andere The Dictator van Sacha Baron Cohen en Dartz weet dondersgoed dat je met dit soort over-de-top-geblèr op genoeg aandacht kan rekenen. Zo zijn wij er vandaag dus ook weer ingetuimeld.

De auto: Zeg maar gerust 'auto's'. We hebben de afgelopen jaren behoorlijk wat creaties voorbij zien komen. Voorbeeld: de Prombon Black Shark met 1.500 pk. Daarover werd gezegd dat "de prijs niet genoemd wordt. Wel zitten er zes nullen in en Bugatti-eigenaren zullen zich bedelaars voelen". Andere pareltjes als "de Dartz beschikt over een mensenmassa terugdrijvend licht- en geluidssysteem dat gebruikmaakt van de laatste lasertechniek" en 'Ja, we gebruiken bizarre soorten leer, wen er maar aan." Vervolgens wordt een lijst gegeven van "struisvogel- en alligatorleer tot python- en walvispenisleer". Ook hebben we de Black Snake eens in het zonnetje gezet.

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.