Bugatti Tourbillon: 16 cilinders, drie elektromotoren en 1.800 pk!
Plug-in hybride Chiron-opvolger
Dit is de Bugatti Tourbillon, de auto die in de voetsporen treedt van de EB110, Veyron en in het bijzonder van de Chiron. Die Chiron blaast hij overigens behoorlijk weg. De Bugatti Tourbillon heeft namelijk niet alleen een V16, maar ook drie elektromotoren! Je voelt hem aankomen: de Tourbillon is een plug-in hybride, maar wel een ronduit krankzinnige.
We kunnen het ons aardig voorstellen dat je bij het zien van deze foto's denkt met een zoveelste derivaat van de Chiron te maken te hebben. Niets is minder waar: deze Bugatti Tourbillon die hem opvolgt is compleet nieuw. Net als de Chiron heeft ook de Bugatti Tourbillon een beul van een benzinemotor met zestien cilinders. Dat is ditmaal een V16 en geen W16. Het slagvolume van 8,0 liter was schijnbaar niet voldoende: de cilinderpotten van de V16 die achterin de Tourbillon ligt, zijn samen namelijk goed voor 8,3 liter. Maar er is meer. Veel meer. Zo heeft de 8.3 V16 in de Tourbillon geen vier turbo's zoals de W16 in de Chiron. Sterker nog, hij heeft geen enkele turbo. En ook geen supercharger.

Bugatti Tourbillon
Inderdaad: de 8.3 heeft geen enkele vorm van drukvulling. Toch levert hij dankzij hulp van het gerenommeerde Cosworth een heftig vermogen van 1.000 pk en 900 Nm. Dat alleen is niet voldoende om de 1.600 pk waarover de Bugatti Chiron in zijn sterkste vorm beschikte, te overtreffen. Daar komen de elektromotoren om de hoek kijken. De Bugatti Tourbillon heeft er namelijk drie. Twee daarvan houden zich met de voorwielen bezig, het derde exemplaar zit achterin en bemoeit zich met de achteras. De drie elektromotoren voegen nog even 800 pk aan het geheel toe, met een ronduit krankzinnig vermogen van 1.800 pk tot gevolg. Een bijkomstigheid daarvan: de Bugatti Tourbillon lanceert zich vanuit stilstand in slechts twee tellen naar een snelheid van 100 km/h (Chiron: 2,4 s). In minder dan 10 tellen stampt de Tourbillon met een snelheid van 300 km/h over het asfalt (Chiron: 13 s). Z'n reguliere topsnelheid van 380 km/h bereik je door het pedaal nog geen 25 tellen tegen de vloer gedrukt te houden. Kan het nog gekker? Ja, dat kan.

Bugatti Tourbillon
Die 380 km/h is namelijk niet de échte topsnelheid. Wie een daar speciaal voor bedoelde sleutel heeft meegebracht, kan een modus activeren waarbij de achterspoiler helemaal omlaag duikt voor zo min mogelijk luchtweerstand. De Tourbillon gooit dan alle remmen los en blijft versnellen tot de snelheidsmeter 445 km/h aangeeft. Vierhonderdvijfenveertig. Even overbodig als waanzinnig. Een vleugje praktische nuchterheid: de Bugatti Tourbillon heeft een 25 kWh accu die een van de absolute neusjes van de hypercarzalm een elektrisch bereik van zo'n 60 kilometer oplevert. Hoe snel de Tourbillon kan laden? Dat laa(d)t Bugatti nog even in het midden, al kunnen we je wel vertellen dat de extreme plug-in 800 volt-boordspanning heeft en op dat vlak dus vast niet teleurstelt. Opvallend: ondanks de komst van plug-in hybride hardware is de Tourbillon met een gewicht van 1.995 kilo iets lichter dan de Chiron.

Bugatti Tourbillon
Vanbuiten is de Tourbillon onmiskenbaar een Bugatti. Kijk maar eens naar de opvallende C-vorm in de flanken, die de Chiron en de Veyron ook hadden. Wat direct opvalt is de vrij lange neus die de Tourbillon tussen z'n platte kijkers heeft. Opvallend is de centraal over de gehele lengte van de auto lopende 'naad' die nadrukkelijk doet denken aan die van de klassieke Type 57 SC Atlantic. Aan de achterzijde zien we een werkelijk immense diffuser en een achterlichtpartij die is verwerkt in een geheel dat enigszins doet denken aan de bips van de McLaren P1. Middels diep in het dak doorlopende vlinderdeuren, ook nieuw voor een Bugatti, verkrijg je toegang tot het binnenste.

Bugatti Tourbillon
Dat binnenste is minstens zo interessant als de techniek en het uiterlijk van de Tourbillon. Het oogt alsof het ontworpen is door Pagani en Spyker. De Bugatti - vernoemd naar een stukje horlogemechaniek - heeft kunstig vormgegeven analoge klokken achter het stuurwiel. Inderdaad, geen digitale. Ze zijn met hulp van Zwitserse horlogemakers tot stand gekomen en bestaan uit meer dan 600 onderdelen. Er is titanium in verwerkt, maar ook edelstenen als robijnen en saffieren. Binnenin de snelheidsmeter zit een toerenteller, zodat de centrale 'klok' met twee wijzers ook daadwerkelijk als een horloge oogt.

Bugatti Tourbillon
Beeldschermen schitteren bijna volledig door afwezigheid. Wie de achttraps automaat in z'n achterruit zet, wordt getrakteerd op een tafereeltje waarbij een klein schermpje zich uit het dashboard ontvouwt om het beeld naar achteren toe op te toveren. Het scherm valt ook zelf op te roepen en je kunt het koppelen aan je smartphone. Ook het stuurwiel verdient aandacht. Dat heeft namelijk enkel aan boven- en onderkant een spaak en is áchter de klokkenwinkel aan de stuurkolom bevestigd. Het hart van het stuurwiel draait niet mee met de hoepel, de klokken evenmin.
De eerste exemplaren van de Bugatti Tourbillon worden in 2026 geleverd. Het prijskaartje is net als de auto exorbitant: €3,8 miljoen. Er worden 250 exemplaren van gebouwd.