Britse premier: 'Hoef het volk niet in een EV te dwingen'

Uitstel van verkoopverbod brandstofauto

Laadpaal Verenigd Koninkrijk

De Britse premier Rishi Sunak heeft aangekondigd dat er in het VK toch nog langer nieuwe auto's met brandstofmotor mogen worden verkocht. Volgens Sunak kan de transitie naar een meer elektrisch wagenpark prima in handen van het volk worden gelegd.

Het hing al in de lucht en woensdag heeft premier Sunak het in een toespraak op Downing Street 10 bekendgemaakt: er mogen nog tot 2035 nieuwe auto's met brandstofmotoren worden verkocht in het Verenigd Koninkrijk. Drie jaar geleden werd door zijn voorganger Boris Johnson nog aangekondigd dat het in 2030 al over en uit zou zijn voor brandstofauto's. "We gaan de transitie naar elektrische auto's wat versoepelen. Tot 2035 kun je nog steeds benzine- en dieselauto's kopen en zelfs daarna kun je ze nog tweedehands verkopen en kopen", aldus de premier.

Een behoorlijk koerswijziging, die Sunak ongetwijfeld vooral vanuit Labour op de nodige kritiek komt te staan. Ook melden autofabrikanten zich al om hun teleurstelling uit te spreken. Volgens Sunak is het echter helemaal niet zo ingrijpend als het misschien lijkt. Volgens hem zal in 2030 alsnog een overgrote meerderheid van de in het VK nieuw verkochte auto's elektrisch zijn. Sunak vindt het belangrijk dat de markt zich langer zelf kan ontwikkelen. "Voorlopig zul je als consument de keuze moeten kunnen maken en niet onder dwang van de overheid", zo sprak de vorig jaar aangetreden premier het volk toe in zijn speech.

De beleidsverandering is onderdeel van een grotere inperking van eerder gestelde klimaatdoelen, die Sunak woensdag bekendmaakte. Sunak vindt dat het tijd is voor een "meer pragmatische, proportionele en realistische aanpak om klimaatneutraal te halen, zodat de lasten voor het volk minder hoog worden". De minister van Buitenlandse Zaken, Suella Braverman, lichtte aan Sky News toe: "We gaan de planeet niet redden door het Britse volk failliet te laten gaan."

Lezersreacties (198)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.