Bosch: elektro-auto's spelen vóór 2020 geen rol

Elektrische auto opladen | Foto: ANP/AFP
Volgens Bosch, een bekende Duitse toeleverancier van de auto-industrie, gaat de elektrische auto voor het jaar 2020 nog geen rol van betekenis spelen.
Bosch heeft bereken dat er in 2015 ongeveer een half miljoen elektrische auto's per jaar worden geproduceerd. Jaarlijks worden tegen die tijd 85 tot 90 miljoen voertuigen per jaar gemaakt. Pas in 2020 voorziet Bosch een flinke toename tot drie miljoen exemplaren. Dan is de totale jaarproductie gegroeid tot tien miljoen auto's.
Volgens Bosch levert de batterijtechniek de grootste problemen op. Voor een actieradius van 200 kilometer is een batterijcapaciteit van 35 kWh nodig. Bij de huidige stand der techniek is daar een lithium ion-batterij voor nodig van die 250 kilo zwaar is en 350 liter ruimte inneemt. Zo'n accu kost op het moment 17.000 euro. Wanneer de techniek in de komende jaren verder gaat, zal dat dalen tot 8.000 à 12.000 euro.
Een gemiddelde automobilist in Duitsland heeft genoeg een aan dagelijkse actieradius van tachtig kilometer. Daarmee zou een accupakket een stuk voordeliger worden. Uit onderzoeken blijkt echter dan weinig mensen zitten te wachten op een auto waarbij telkens nauwlettend de accustand in de gaten moet worden gehouden.
Om vlug de kosten omlaag te kunnen krijgen, moeten volgens Bosch Europese en Amerikaanse bedrijven met elkaar gaan samenwerken om de techniek te optimaliseren. Dat is volgens de Duitsers de enige manier om de concurrentie met bijvoorbeeld de Chinezen aan te kunnen.
Bosch voorziet dat de verbrandingsmotor de komende jaren nog de voornaamste manier van aandrijving blijft. Op het moment komt een auto met verbrandingsmotor veertig keer verder op een kilo brandstof dan een elektrische auto. Wanneer de trend van optimalisering van de verbrandingsmotor doorzet en zaken als compacte turbotechniek, hybride-techniek, downsizing en start-stop-techniek zijn geoptimaliseerd, zal volgens Bosch bij een compacte auto een verbruik van 1:30 mogelijk zijn. Om een elektrische auto daarmee in de pas te laten lopen, is nog veel ontwikkelingswerk nodig.

Lezersreacties (18)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.