Bertone is terug: sportauto op komst

Net op tijd voor het 110-jarig jubileum

Bertone herboren 110 jaar

Bertone keert terug. Het Italiaanse designhuis (en van oorsprong carrosseriebouwer) ging in 2014 failliet, maar wordt dit jaar - 110 jaar na het oorspronkelijk ontstaan van Bertone - nieuw leven ingeblazen. Op zijn site meldt de ontwerper nog vrijwel niets, maar wel hint het op de komst van een auto-met-middenmotor waarvan in een video stukjes te zien zijn.

Eind 2013 schreven we dat Bertone in 'moeilijke tijden' verkeerde. Dat bleek, want kort daarna ging het Italiaanse designhuis failliet. Oorspronkelijk was Giovanni Bertone, de oprichter, een koetsenbouwer. Hij maakte pas echt naam toen hij zich stortte op het ontwerpen en later ook produceren van auto's. Tussen 1912 en 2014 bracht Bertone talloze auto-ontwerpen aan de man, waaronder vele namens Lamborghini en een enkele namens Ferrari. Het ontwerpbureau gooide echter ook hoge ogen met de Citroën BX en tekende daarnaast voor bijvoorbeeld de Opel Astra G coupé- en cabriolet.

Naarmate autofabrikanten meer doorkregen dat het ontwerp net zo belangrijk is als de techniek, werden auto's steeds vaker door de fabrikanten zelf ontworpen in plaats van door externe partijen. Deze trend kostte Bertone klanten. Waar ze tot in de jaren 90 nog regelmatig auto's tekenden die bestemd waren voor grootschalige productie, werd dat in het nieuwe millennium snel anders. Werp je een blik op de modellen die Bertone allemaal onthulde, dan valt op dat het in de laatste grofweg tien jaar van zijn bestaan eigenlijk alleen nog maar concepten en one- of few offs bouwde. Was het niet voor bijvoorbeeld Aston Martin, dan wel onder eigen vlag.

De laatste Bertone

De laatste auto die Bertone onder eigen vlag ontwierp, was de Bertone Nuccio in 2012. Bertone vernoemde hem naar Giovanni Bertones zoon en de auto bestond ter viering van het 100-jarige bestaan van het ontwerpbureau. Best wrang, dat de auto ter viering van je 100e verjaardag de laatste blijkt te zijn die jouw signatuur draagt.

Alhoewel: daar komt nu verandering in. Onlangs werd de naam Bertone gekocht door twee Italiaanse broers die het bedrijf een tweede leven geven. Zoals gezegd is daarover nog maar weinig bekend, maar de website geeft trots weer dat de Italianen dit jaar het 110-jarige jubileum vieren en dat er een auto met middenmotor aankomt. Zodra we daarover meer weten, lees je het hier. Dat zou zomaar eens vrij snel kunnen zijn, want binnenkort is het 110e jaar van Bertone alweer voorbij.

De Bertone Nuccio, de laatste door Bertone ontworpen auto die de eigen naam droeg.

Lezersreacties (4) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.