AutoWeekend Top 10: bestverkochte roadsters!

Mercedes-Benz SLK 250 CDI
BMW Z3 roadstermazda mx5BMW Z4 roasterOpel Tigra TwinTopPorsche Boxster GTSVakantiekar 3 MGFKlokje Rond Alfa Romeo SpiderMG TF 160Mercedes-Benz SL 400
Zaterdag, lijstjesdag. Elk weekend behandelen we een top-10, van goedlopende modellen tot de meest gewilde kleuren. Kortom: alles uit de autowereld samengevat in een lijstje. Deze week: de bestverkochte roadsters van Nederland!

Deze week hebben we kennis mogen maken met de gloednieuwe Mazda MX5. Denk je aan een roadster, dan denk je al gauw aan deze tweezits Japanner. Logisch, want de MX5 is de bestverkochte roadster aller tijden.

Dat deed ons denken; wat zijn eigenlijk de bestverkochte roadsters in Nederland (geweest)? We hebben er het gedeelte van de site dat gewijd is aan de verkoopcijfers eens bijgepakt. Daar is onderstaande top 10 uit komen rollen.

10. Mercedes-Benz SL-Klasse

Niet geheel verrassend dat de SL-Klasse in deze top 10 staat, aangezien het ook het langstlopende model is in deze lijst. Het begon allemaal met de open versie van de 300SL, waarvan de dichte versie bekend stond als de Gullwing. Een splinternieuw SL-Klasse aanschaffen is een duur grapje; prijzen beginnen vanaf ruim 105.000 euro. Dat de SL altijd al een prijzige roadster is geweest, is 573 keer geen probleem geweest. Zo vaak is er een nieuwe SL verkocht in ons land, waarmee de auto op de tiende plek komt in deze top 10.

9. MG TF

Wie aan MG in Nederland denkt, moet even in zijn geheugen graven. Deze Engelse roadster is het laatste wat we van het merk in Nederland mochten verwelkomen, wat resulteerde in 740 verkochte exemplaren. In 2005 viel het doek voor de roadster. Het blijft een zeldzame verschijning, maar toch een nette negende plek voor de MG TF (die eerst verkocht werd als MGF).

8. Alfa Romeo 916 Spider

Deze door Pininfarina getekende Italiaan was een bijzondere verschijning, met minstens zo bijzondere prestaties. De 3,2-liter V6 met 240 pk zorgde ervoor dat je behoorlijk rap met je wind in de haren voorbij kon scheuren. De auto haalde een topsnelheid van 242 km/h. 833 exemplaren vonden in Nederland een baasje. De Spider die daarop volgde deed het helaas beduidend minder, maar was ook fors duurder.

7. MG F

De voorganger van de nummer negen in de lijst. Net als zijn opvolger, een beetje een vreemde eend in de bijt in het Nederlandse straatbeeld. Desalniettemin was het een guitig ogend roadstertje, die nog redelijk verkocht. Voor omgerekend 36.000 euro had je het topmodel, de Trophy 160 SE met 160 pk en een top van 220 km/h. In zeven seconden bereikte de tweezitter de honderd. 853 F'jes werden door MG in Nederland aan de man gebracht.

6. Porsche Boxster

Porsche kreeg behoorlijk wat ellende over zich heen met modellen naast de 911, zoals de 928 en 944. Die zouden volgens Porsche-fanatici niet in de traditie passen. Met de Boxster pakten de Duitsers het heel anders aan, door de auto juist typische oerkenmerken mee te geven. De auto kreeg een zescilinder boxermotor en achterwielaandrijving. Dat bleek precies te zijn waar men op zat te wachten, want de Boxster ging als warme broodjes over de toonbank. Inmiddels zit de auto alweer in zijn derde generatie en er zijn tot op heden 908 Boxsters de Nederlands-Duitse grens overgestoken om hier te blijven.

5. Opel Tigra Twintop

Is het nu wel een roadster of niet? Het is niet je stereotype roadster als je 'm ziet rijden, maar toch vonden we dat de auto aan het signalement voldoet en we hem in deze lijst mee moesten nemen. De Tigra was in zijn eerste generatie absoluut geen roadster, want hij was er alleen als dichte versie. De tweede generatie was er juist alleen als tweezits cabriolet. Hoewel je er absoluut niet mee doodgegooid wordt, is deze Tigra toch de op vier na best verkochte roadster van Nederland, met 2.189 verkochte exemplaren.

4. BMW Z4

De eerste generatie BMW Z4 was behalve als roadster ook als coupé te koop in Nederland. De tweede generatie daarentegen niet. De roadster was een stuk succesvoller dan de coupé. De auto is in een aantal opzichten zo Duits als het vrijheidsbeeld, want hij werd ontworpen door de Amerikaan Chris Bangle en werd tot 2008 ook uitsluitend in de VS geproduceerd. In 2009 kwam de tweede generatie. Met de beide generaties Z4 wist BMW tot op heden in ons land 2.495 exemplaren aan de man te brengen.

3. Mazda MX-5

Daar is-ie dan, de MX-5! Weliswaar de meest verkochte roadster ter wereld, voor Nederland ligt dat anders. Dat de MX-5 hier weldegelijk een populaire roadster is, moge duidelijk zijn. 2.864 MX-5'jes hebben sinds de introductie van de eerste generatie, 25 jaar geleden, het land van de opkomende zon verruild voor ons kikkerlandje. Overigens was de eerste generatie het grootste succes, daarvan werden er in recordjaar 1991 alleen al 356 verkocht. Wie weet kan de allernieuwste MX-5 dat record verbreken.

2. BMW Z3

Als je aan James Bond en auto's denkt, komt waarschijnlijk Aston Martin als eerst in je op. Toch heeft James Bond ook wel eens wat anders gereden, zoals deze tweede in de lijst. De BMW Z3 was de ster op wielen in de film GoldenEye uit 1995. Niet alleen bij 007 viel de Duitse roadster in de smaak, 3.128 Nederlanders legden graag tussen de 31.742 en 72.340 euro neer voor een Z3. De Z3 M Roadster was overigens een serieus snelle auto, met een top van 250 km/h en een 0-100 acceleratie van slechts 5,3 seconden.

1. Mercedes SLK-Klasse

De nummer één van deze top tien komt uit Duitsland. Sinds 1996 is het kleine broertje van de SL onder ons. In eerste instantie wilde de SLK nog wel eens gekscherend als vrouwenauto afgedaan worden, maar de tijden zijn veranderd en zo ook de SLK. De eerste generatie was hooguit met een 2,3-liter viercilinder te koop, de huidige generatie is er met twee keer zoveel cilinders te krijgen. De SLK 55 AMG is met zijn 421 pk en een acceleratie naar de 100 km/h in 4,6 seconden absoluut geen vrouwenauto meer te noemen. In de achttien jaar dat de SLK nu alweer meedraait, is de 'Kleinwagen' 3.682 nieuw op Nederlands kenteken gezet. Dat zet de auto op de eerste plaats in deze top 10.

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.