Aston Martin Valhalla: Engelse extremist heeft 6 jaar op zich laten wachten
Beter laat dan nooit
Maak kennis met de Aston Martin Valhalla, een extreme supercar waarvan het ons niet zou verbazen als je dacht dat het model er al jaren was. De Valhalla heeft bijna zes jaar op zich laten wachten. Is hij het wachten waard? Dat moet een rijtest straks uitwijzen. De specificaties zijn in ieder geval op zijn zachtst gezegd 'heftig'.
In de Formule 1 zijn Red Bull Racing en Aston Martin uiteraard geen kameraden, maar daarbuiten werken de twee op automobiel vlak gewoon samen. Al jaren zelfs. Medio 2016 - inmiddels dus al ruim acht jaar geleden - toverde Aston Martin de AM-RB 001 uit de hoge hoed, een vooruitblik op een uiterst extreme hypercar waarvan zijn naam stond voor Aston Martin Red Bull 001. Die 001 werd later de Valkyrie. De samenwerking tussen Red Bull en Aston Martin beviel wel en de Valkyrie zou een nakomeling krijgen. In maart 2019 werd ook daarop een vooruitblik getoond: de AM-RB 003. De Engelsen bleven in een mythologische stemming en trokken de naam Valhalla uit de kast van de Noorse myth0logie. De afgelopen jaren heeft Aston Martin meermaalssteedsiets productierijpere versies van de Valhalla getoond. Nu - bijna zes jaar na de presentatie van de AM-RB 003 - is het definitieve productiemodel er dan eindelijk. Was hij het wachten waard?

Aston Martin Valhalla
Dat weten we natuurlijk pas als we ermee gereden hebben. Voorlopig moeten we het met de specificaties doen, maar die zijn zonder meer veelbelovend. De Aston Martin Valhalla is gebouwd rond een koolstofvezel monocoque en ook het gros van de carrosseriedelen is van dat lichtgewicht goedje vervaardigd. De tweezitter heeft aluminium subframes, omhoog scharnierende duren én ... een 4.0 V8. Inderdaad: geen V12. Beresterk is de zo'n 1.655 kilo wegende Valhalla alsnog. De met twee turbo's uitgeruste V8 brengt een intense 828 pk en 857 Nm op de been en krijgt bijval van maar liefst drie elektromotoren. Twee daarvan zitten op de vooras en drijven de voorwielen aan, de derde zit in de achttraps automaat met dubbele koppeling en houdt zich bezig met de achterwielen. Zijn systeemvermogen bedraagt 1.079 pk en 1.100 Nm.

Aston Martin Valhalla.
Je vermoedde het vast al: de Aston Martin Valhalla is een plug-in hybride. Het is zelfs de eerste plug-in hybride van het merk ooit. Hoe groot het accupakket is en hoeveel elektrische kilometers hij je oplevert vermeldt Aston Martin niet en lijkt bij een auto als deze ook totaal irrelevant. Het elektrodeel van de aandrijflijn is immers volledig gericht op het toevoegen van vermogen. Wie de volledige 1.079 pk ontketent, moet de Valhalla in 2,5 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/h kunnen jagen. Zijn topsnelheid ligt op 350 km/h. Koolstofkeramische remmerij moet hem weer fatsoenlijk tot bedaren kunnen brengen.
De Valhalla oogt plat en is dat simpelweg ook. Hij is slechts 1,16 meter laag en strekt zich uit over een afstand van 4,73 meter. De wielbasis bedraagt 2,76 meter. Uiteraard is de auto gelardeerd met zaken die hem zo efficiënt mogelijk door de wind moeten laten snijden, maar die ook extra neerwaartse druk moeten opwekken. Bij een snelheid van 240 km/h moet het vele slimme vleugel- en spoilerwerk goed zijn voor meer dan 600 kilo aan downforce. Aston Martin heeft de auto onder meer voorzien van een van de F1-auto's afgekeken DRS (Drag Reduction System) systeem. Het actieve spoilerwerk richt zich dan zo in dat de topsnelheid van 350 km/h kan worden gehaald.