Alpina D5 S gepresenteerd

'Snelste productiediesel ter wereld'

Alpina D5 S
In juli kondigden de BMW-adepten van Alpina al aan dat het spoedig de D5 S naar voren zou schuiven. Vandaag voegt de bijzondere fabrikant de daad bij het woord door de dieselbeul digitaal te ontketenen.

De Alpina D5 S is een heftig aangepaste 5-serie, een exemplaar met de 3,0 liter grote zes-in-lijn dieselmotor van de 530d, 540d en de 550d in het vooronder. Kijken we puur naar het aantal pk's, dan eindigt de Alpina D5 S met zijn 388 pk net onder de 400 pk en 760 Nm sterke M550d. Wat koppel betreft moet BMW's topversie zijn meerdere erkennen in deze nieuweling. De D5 S schopt het namelijk tot 800 Nm...

Met zijn primitieve oerkracht sprint de D5 S net als de M550d in 4,4 tellen naar een snelheid van 100 km/h. Zijn topsnelheid ligt met 286 km/h boven die van de op 250 km/h begrensde M550d. Na 17 seconden wijst de naald van de snelheidsmeter al de 200 km/h aan. Het lijkt voor het eerst dat een product van Alpina met BMW's xDrive-aandrijving op de markt verschijnt. Schakelen gaat met een door Alpina aangepaste achttrapsautomaat. Alpina heeft het complete onderstel van de 5-serie onder handen genomen en er onder andere aanpasbare dempers onder gemonteerd. 20-inch lichtmetaal, uiteraard met het bekende Alpina-stijltje, kunnen uiteraard niet afwezig zijn bij dit Alpina-feestje. De remmerij die zich erachter schuilhoudt, is afkomstig van de al bekende B5 Bi-Turbo.

De D5 S komt overigens ook als Touring beschikbaar. Deze heeft 0,2 tellen extra voor de 0-100 km/h sprint nodig. Zijn topsnelheid ligt met 283 km/h 3 km/h lager dan die van de sedan. Ook deze D5 S moet weer een waar kunststukje zijn. Alpina heeft de reputatie BMW-producten dermate aan te passen dat er aan pure snelheid niets verloren gaat, terwijl de souplesse en het comfort alleen maar toenemen.

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.