Alles over E10

Dit doet E10 met je auto

E10
AutoWeek 44 2019
AutoWeek 44 2019

Je leest het in AutoWeek 44 2019

Om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, bieden de meeste benzinevulpistolen aan de pomp per 1 oktober tot tien procent ethanol aan. De automobilist met een wat oudere benzineauto zou E10 moeten mijden. Maar waarom eigenlijk? Wij zochten het uit.

Veel van de kleine witte stickertjes die sinds een jaar de vulpistolen van tankstations sieren, zijn per 1 oktober veranderd. Het overgrote deel wordt nu gekenmerkt door een ronde, witte plakker met de aanduiding ‘E10’ in plaats van ‘E5’. Dit nieuws haalde zelfs de landelijke media, waarbij de boodschap luidde dat automobilisten met een voertuig ‘grofweg van voor 2000’ beter E10 kunnen mijden. Wij hebben uitgezocht of dat advies inderdaad altijd opgaat.

Eerst maar eens de naam ‘E10’ toelichten. De E-aanduiding geeft het maximaal aanwezige percentage ethanol in de benzine aan. E10 houdt dus in dat er tot 10 procent ethanol in de brandstof zit die uit het betreffende vulpistool komt. Voorheen, voor 1 oktober, was dat tot maximaal 5 procent. Met het oog op duurzaamheid en reductie van de fossielebrandstofconsumptie verplicht de Nederlandse overheid een deel van de pomphouders om E10 te schenken. Of nauwkeuriger: tankstations die de mogelijkheid hebben meer dan één soort benzine aan te bieden, moeten minstens de helft van hun tankzuilen uitrusten met E10. In de praktijk vervangen veel tankstations die slechts één soort benzine leveren - doorgaans Euro 95 - E5 door E10. Benzine met maximaal 5 procent ethanol wordt zodoende schaarser, maar blijft wel in het aanbod. Vooral de premium brandstoffen, zoals Shell V-Power en Total Excellium, blijven tot maximaal vijf procent ethanol bevatten.

WAT IS WIJSHEID?

Welke auto’s zijn geschikt voor E10 en, vooral, welke niet? Ruwweg geldt de vuistregel dat eigenaren van voertuigen ‘van voor 2000’ beter op zoek kunnen gaan naar E5, omdat E10 mogelijk schade veroorzaakt aan onder meer slangen en afdichtringen. Mocht jij, samen met ongeveer tien procent van de andere Nederlandse autobezitters, tot die groep behoren, kijk dan op de website e10check.nl. Na het invoeren van jouw merk geeft de site een overzicht van alle modellen (en motortypes) die wel en niet geschikt zijn voor E10. Daarvoor raadpleegt het systeem gegevens van importeurs, verkregen via RAI Vereniging en ACEA, respectievelijk de Nederlandse en Europese belangenverenigingen van autofabrikanten en -importeurs. De resultaten die uit de check rollen, lopen nogal uiteen.

Zo zijn bijvoorbeeld vrijwel alle Subaru’s vanaf 1992 geschikt voor E10, maar geldt dat bij Bentley pas voor de meeste modellen van na 2009. Bovendien meldt het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM), de maker van de site, niet in te staan voor de juistheid van de check. Voor meer duidelijkheid verwijst het IvDM naar de binnenkant van de tankklep, het instructieboekje, de dealer en de importeur. Met alleen e10check.nl ben je er dus nog niet.

Als je wilt weten voor welke automodellen E10 ongeschikt is, dan is het ook handig te weten waaróm dat zo is. Wat kan een paar procent extra ethanol nou kwaad? Op de korte termijn maakt het in principe weinig uit, ongeacht de leeftijd van je auto. Heb je je (oudere) auto de afgelopen jaren een keer volgegooid met benzine in België, Duitsland of Frankrijk, dan was dat hoogstwaarschijnlijk met E10. Zo af en toe tien procent ethanol in je tank veroorzaakt geen schade, mits je de auto maar frequent gebruikt en de benzine dus vrij vlot verstookt. Doordat ethanol water kan vasthouden, is het geen goed idee E10 te tanken als je van plan bent de auto langere tijd niet te gebruiken. Dat veroorzaakt mogelijk roest. Het grootste E10-euvel voor oudere auto’s heeft echter geen betrekking op roest, maar op delen van het brandstofsysteem die gemaakt zijn van rubber, zoals leidingen en afdichtringen. Ethanol lost weekmakers in rubber op, waardoor het te hard en poreus wordt. Na verloop van tijd valt het rubber uit elkaar en begint je motor gebreken te vertonen. Tegenwoordig gebruiken autofabrikanten andere rubbersamenstellingen met weekmakers die wél bestand zijn tegen ethanol. Daarom kun je na aanschaf van een nieuwe benzineauto onbekommerd E10 tanken. Helaas zijn autofabrikanten niet allemaal gelijktijdig op andere rubbers overgestapt, wat heeft geleid tot de geboorte van de E10-check. Een check die zoals gezegd geen keiharde garanties biedt.

DE PROEF OP DE SOM

Daarom nemen we de proef op de som met de auto van ondergetekende: een Nissan Sunny uit 1992 op benzine. Op e10check.nl krijgt de Sunny het predicaat ‘ongeschikt’. De binnenkant van de tankklep meldt weinig relevants, evenals het instructieboekje. In 1992 was ethanol immers nog lang niet in zwang. We zetten koers richting de lokale Nissan-dealer. Het werkplaatspersoneel heeft weinig nieuws te melden. “De importeur raadt E10-gebruik af bij Nissans van vóór 2000”, laat de hoofd-autotechnicus weten. “Ik vraag me overigens af of dat advies gestoeld is op technische eigenschappen of dat ze dit jaartal aanhouden om zeker te zijn. Het rare is: er zijn ook auto’s uit 2003 met motoren die sinds ’98 niet zijn veranderd.” Dat maakt het lastig om één jaartal als ‘harde’ grens aan te geven. Hoewel het steeds duidelijker is dat het naaimachientje in de Sunny geen E10 duldt, bellen we de importeur voor een second opinion. De klantenservice daarvan krijgt dezelfde vraag als de dealer. Zijn antwoord: “Het rubber van oudere auto’s, zoals jouw Sunny, is natuurlijk al ouder. Door het hogere ethanolgehalte kan dat rubber veel sneller gaan verslechteren. Daarnaast is het bij oudere auto’s vaak niet rendabel om serieuze defecten te repareren. E10 mijden is helpen defecten te voorkomen.” Waarom Nissan de grens op het jaar 2000 stelt? “Om er zeker van te zijn. Het is niet precies te achterhalen welke onderdelen in welke auto zitten”, aldus de woordvoerder van de importeur.

CONCLUSIE

Hoewel de E10-check geen absolute juistheid kan garanderen, is het raadzaam de uitkomst van de check in acht te nemen. De gebruikte gegevens komen van importeurs en het is aannemelijk dat die, net als die van Nissan, het zekere voor het onzekere nemen. Ben je zuinig op je auto en heb je ondanks groen licht van e10check.nl alsnog zo je twijfels? Neem dan het zekere voor het onzekere en tank geen E10. Want misschien heeft uitgerekend jouw auto een paar rubbertjes van een ouderwetse samenstelling. Mocht dat betekenen dat je voortaan bent aangewezen op premium benzine, dan ben je niet per definitie heel veel duurder uit op jaarbasis. Bovendien gedijt je auto er goed bij, wel zo prettig!

IS E10 WEL ZO DUURZAAM?

Ethanol verbranden levert minder energie op dan benzine verstoken. Daarom verbruikt een auto marginaal meer brandstof als er voortaan E10 wordt getankt. Toch wordt E10 als de duurzamere optie gezien. Harry Bitter, hoogleraar in Biobased Chemistry and Technology aan de Wageningen Universiteit, legt uit hoe dat zit. Bitter: “Ethanol wordt gemaakt van planten die we zelf terug kunnen laten groeien (vandaar de term ‘bio-ethanol’). Van olie (voor benzine) is maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar. Meer ethanol gebruiken is dus duurzamer dan meer olie verbruiken. Let wel: duurzamer, niet per se duurzaam. Als je planten sneller verbrandt dan ze weer terug groeien, dan is dat niet duurzaam. En toch doen we het. Daarnaast produceren we zo meer CO2 dan de planten kunnen opnemen. Dat veroorzaakt discussie.” Behalve het verbrandingsproces is ook het productieproces van belang voor de duurzaamheid. “Of we nu op benzine, ethanol of batterijen rijden; het doet altijd ergens pijn”, vervolgt Bitter. “We moeten alleen goed kijken waar we willen dat het pijn doet.” Ethanol is alcohol, zoals in bier of wijn. Het wordt veelal gemaakt van voedselgewassen als mais, tarwe en suikerbiet. Dat zorgt voor de food versus fuel-discussie: waarom zou je voedsel gebruiken voor brandstof als er honger is op de wereld? Om die discussie te omzeilen bestaan er ook biobrandstoffen van de tweede generatie, die zijn gemaakt van niet-voedselgewassen. Die zijn echter ook niet vrij van nadelen. Om Bitter nogmaals te citeren: ‘het doet altijd ergens pijn’.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.