Aftellen naar de IAA van Frankfurt: 2003

Deel 7: focus op groot en duur

Volkswagen Golf 2.0 SDI
BMW X3Smart forfourAlfa Romeo 166Mercedes-Benz SLR McLaren RoadsterIAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003IAA Frankfurt 2003
Elke dag blikken we terug op de knallers van de IAA van Frankfurt door de jaren heen. Primeurs, concept-cars of gewoon een reeks rare snuiters. In deel 7 komen we opnieuw om in de nieuwe modellen. Van brave burgerbakken tot nieuwelingen in racepakken.

2003 was het jaar dat Volkswagen de Golf V aan de wereld toonde. BMW liet zien hoe de 6-serie was getekend en met de allereerste X3 deden de Duitsers volop mee met de cross-overtrrend. Smart maakte de tongen los door een een gigantisch kleintje te tonen: de Forfour, een op de in 2001 getoonde Tridion4 geïnspireerd productiemodel dat z'n genen deelde met de Mitsubishi Colt. Na slechts 2 jaar verdween de wijsneus helaas al van de markt.

Aston Martin liet met de DB9 zien hoe je ook gehuld in Blitse flair naar de 300 km/h kon denderen en Alfa Romeo toonde met de 166 aan hoe je de designtaal van de 156 prima naar een fors grotere maat kon vertalen. Meer Italiaanse pracht kwam van Maserati, dat de Quattroporte meebracht.

De spannendste productieauto vonden we toch wel op de stand van Mercedes. Daar stond de ronduit bizarre SLR McLaren te schitteren, een samen met McLaren ontwikkelde psychopaat die later met de Stirling Moss-editie zou laten zien dat aan waanzin grenzende exclusiviteit gewoon overtroffen kon worden.

Tot zover de belangrijkste nieuwe productiemodellen in een zeer snelle vogelvlucht. We gaan door naar de concept-cars, want we vonden opmerkelijk veel studiemodellen waar we later daadwerkelijk iets terug van zouden zien.

Audi liet bijvoorbeeld de Le Mans-Concept mee. Als je er de eerste R8 naast zou zetten, moet je de verschillen met een lampje zoeken. Skoda gaf met de Roomster Concept feitelijk weg hoe het productiemodel van de guitige Tsjech eruit zou komen te zien en Peugeot had met de 407 Elixer een driedeurs versie van de latere 407 SW op de stand staan.

Alfa Romeo betoverde de wereld met de 8C Competizione Concept, een beul van een studiemodel dat gelukkig nagenoeg identiek in productieging. Wel moesten we tot 2007 op de zeer exclusieve Italiaan wachten. We pakten er in 2003 groot mee uit en noemden hem de mooiste van de show.

Door naar Volkswagen, want wie in 2003 zin had in een nieuwe Golf Cabrio, stond verlekkerd naar de Concept R te gluren. De speedster liet z'n sportieve jas vallen en droogde uiteindelijk op als Eos, een Golf Cabrio met stalen klapdak die door de hardcore Golf Cabrio-liefhebber nooit voor vol werd aangezien. Ook Opel was van de concept-partij. Met de Insignia Concept had het merk nog niet helemaal helder voor de geest wat het van plan was, maar flarden ervan - en in ieder geval z'n naam - zagen we later terug op de Insignia.

Wie een bezoek brengt aan de Mitsubishi-dealer, vindt daar met wat geluk nog een i-Miev. Hoewel de elektro-rakker bij ons pas in 2010 in de showroom verscheen, had Mitsubishi in 2003 al een nagenoeg productierijpe versie in Frankfurt staan. Wie doorliep naar Mercedes-Benz, werd daar gecharmeerd door de Vision CLS, een voorproefje op een van de modellen die de vierdeurscoupé nieuw leven inblies: de CLS-klasse.

Helaas waren er genoeg studiemodellen die het productiestadium niet meer haalden. Voorbeelden daarvan waren de fraaie Jaguar R-D6 Concept en ook de bijzonder begerenswaardige Lancia Fulvia Concept hebben we nooit in productie zien gaan.

Lezersreacties (22) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.