Aftellen naar de IAA van Frankfurt: 1999
Deel 5: Franse limo's en Veyron-voorproefjes
Tegenwoordig coveren al het beursnieuws net zo aandachtig als vroeger, al zijn we nu gezegend met een website waar we eindeloos de ruimte hebben om de net even minder relevante modellen te tonen. De échte klappers nemen we mee in het magazine, maar in 1999 hadden we die luxe in mindere mate. Het beursnieuws namen we toen mee in liefst drie aparte edities van AutoWeek. Vandaag pakken we de krenten uit de pap!
Natuurlijk weer een heel arsenaal aan nieuw blik, en vandaag trappen we af met een drietal bijzondere Fransmannen. Renault haalde het - gelukkig maar, we vinden hem leuk - in z'n hoofd om de Avantime te introduceren. Een kruising tussen een Espace, hatchback en coupé met bijzonder openende deuren en een nog opvallendere koets. Een succes werd het natuurlijk niet, maar een toekomstige klassieker is het zeker.
Peugeot liet met de 607 zien dat de grote Franse sedan nog lang niet tot het verleden behoorde, al zou het (voorlopig?) wel de laatste generatie grote Peugeot worden. Citroën kon niet achterblijven op het gebied van extravagante nieuwigheden, en toonde de C6 Lignage. Het studiemodel maakte de tongen los en zou uiteindelijk opdrogen als C6, eveneens een van de laatste grote Franse limo's.
Bij Ford konden we kennismaken met de brute Mondeo ST250, een spoilersedan die gezelschap kreeg van de Cougar, de productieversie van de in 1997 getoonde concept-car van Mercury. De ST250 is helaas nooit in productie gegaan. Ook de Audi A2 werd er in productietrim getoond, een model dat overduidelijk gelijkenissen vertoonde met de A1-2 die we eveneens in 1997 tegen het lijf liepen.
BMW kwam met de nieuwe M3, de eerste X5 en de inmiddels tot icoon verheven Z8. Waar de M3 en X5 inmiddels in diverse nieuwe generaties zijn verschenen, is de Z8 nooit echt opgevolgd. We blijven nog even in Duitsland voor de Opel Speedster, een model waar het nuchtere Opel zich van z'n sportiefste kant liet zien. De samen met Lotus ontwikkelde Speedster zou nog gezelschap gaan krijgen van een beresterke turboversie, waarna hij werd opgevolgd door de Opel GT.
Dromen maar
Volkswagen was in dromenland met de Concept D, en bewees daarmee dat niet alle dromen bedrog zijn. Het model was namelijk een voorproefje op de Phaeton die in 2002 op de markt zou verschijnen. De Concept D - een vijfdeurs hatchback - stond in Frankfurt al te schitteren met een dikke V10 diesel, 4Motion en luchtvering.
Spannender nieuws kwam van de stand van Bugatti, waar het herboren merk de 18/3 Chiron liet zien: een vroege voorproef op de legendarische Veyron. Onder de kap een W18 met 555 pk, goed voor een topsnelheid van boven de 300 km/h. De door Giugiaro getekende Chiron - een naam die waarschijnlijk terugkeert voor de opvolger van de Veyron - was een van de vele studiemodellen die Bugatti in korte tijd liet zien (na de EB 118 en EB 218).
BMW toonde met de Z9 een grote coupé die designkernkerken van de 6-serie Coupé weggaf. Onder de kap een dikke V8 diesel - een bijzondere keuze voor in een studiemodel - uit de 740d.
We eindigen deze terugblik bij Lotus en Citroën. De Britten lieten met de M250 Concept een nieuwe coupé zien waar we in 2001 designelementen van terug zouden zien op de Evora. Citroën bracht de Pluriel mee, een knotsgekke concept-car die onder gelijke naam nagenoeg ongewijzigd in productie zou gaan. Volgende week laat Citroën zich overigens weer van z'n vrolijke kant zien met de Cactus M, een eerbetoon aan de aloude Méhari.
Uiteraard zitten we weer boven op het nieuws dat dit jaar vanuit Frankfurt op ons wordt afgevuurd. Al het heetste IAA-nieuws vind je op onze speciale beurspagina. In de aanloop van de beurs lees je er al het eerste nieuws, maar tijdens de persdagen komen we met nog meer noviteiten - ook op video!