Aftellen naar de IAA van Frankfurt: 1995

Deel 3: Stapels nieuwe Europese modellen

IAA Frankfurt 1995
IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995IAA Frankfurt 1995
Vanaf vandaag blikken we elke dag terug op de knallers van de IAA van Frankfurt door de jaren heen. Primeurs, concept-cars of gewoon een reeks rare snuiters. In deel 3 een enorme vloed nieuwe modellen, maar ook de verplichte studiemodellen waren van de partij.

De IAA van Frankfurt in 1995 was een ongekend groot autofeest. Zo groot zelfs, dat we besloten het beursnieuws te spreiden over twee edities AutoWeek.

Op de stand van Skoda toonde de Tsjechen een extra praktische versie van de Felicia; we konden hem in Duitsland namelijk voor het eerst als Combi bekijken. Niet de meest spannende of belangrijke primeur - die waren bestemd voor onder andere Peugeot en Renault. Peugeot liet namelijk de opvolger van de 405 zien: de 406. Om het model extra onder de aandacht te brengen, werd meteen maar de raceversie neergezet, een machtig bespoilerd apparaat dat destijds veel indruk wist te maken. Renault nam op zijn beurt de opvolger van de 19 mee: de allereerste Mégane! In Frankfurt konden we kennismaken met de vijfdeurs hatchback en de coupé. Later zouden ook een station, een cabrio en een MPV (de Scénic) om de hoek komen kijken.

Spannender was de introductie van de Elise, de lichtgewicht pretmachine van Lotus die in z'n allervroegste vorm in Frankfurt stond te schitteren. Meer open plezier bracht Chrysler met de Stratus Convertible. Een elektrisch opvouwbare kap met achterruitverwarming, een gestrekte lijn en een 2,5-liter V6 onder de kap in het topmodel. Amerikaanser werd het niet in Duitsland.

In onze eerste terugblik schenen we een lichtje op de toen hagelnieuwe vierde generatie Civic. In 1995 was het alweer tijd voor een opvolger. Het model werd nog ronder, groeide met name in de kofferruimte en op de achterbank en kreeg zoals we destijds schreven 'een volwassener dashboard'. In 1995 verscheen de vijfde Civic - waarvan onze versie in Engeland gebouwd zou worden - op de Nederlandse markt.

Driemaal Duits

Het driedubbele Duitse nieuws kwam van onder andere BMW, dat met veel bombarie de E39 introduceerde. Geheel in lijn met de nog altijd stijlvol getekende E38: we vonden hem geweldig. Opel toonde de compleet nieuwe Vectra (B), het model met de kenmerkende aerodynamisch getekende zijspiegels dat het tot 2002 mocht uitzingen. Kleiner modellennieuws kwam van Volkswagen, dat besloot om een enorme kofferruimte achter op de Polo te plakken. Met 455 liter een zee aan ruimte, al waren we minder gecharmeerd van z'n uiterlijk. "Eigenlijk meer een Seat Cordoba met de kont van een Audi A4 en de grille van een Polo". Next!

Hét grote nieuws uit Zweden kwam van Volvo, dat de S4 liet zien. De S4 - die later S40 zou gaan heten en met de eerste V40 een stationbroer kreeg - liet de hoekige Volvo-lijnen vallen en koos voor een nadrukkelijk ronder getekende koets. Het duo zou in ons eigen NedCar van de band gaan rollen!

Japan!

Subaru wist z'n eigen emblemen op de Suzuki Swift te plakken en presenteerde hem als de nieuwe Justy. "Gewoon een Swift", horen we je zeggen, maar dan wel eentje met permanente vierwielaandrijving. De volgende Justy zou overigens een gerebadgede Suzuki Ignis worden en de laatste Justy was weer een omgebouwde Daihatsu Sirion II. Ook Mitsubishi had groot nieuws. Naast de nieuwe, tweede generatie Eclipse - die met z'n 145 pk sterke 2,0-liter ook naar ons land zou komen, stond de splinternieuwe Carisma. We kennen allemaal nog wel de (later verboden) reclameactie waarbij je zo'n mooi rood A4'tje achter je raam kon plakken om er eentje te winnen. Vanaf 1995 werd hij op het platform van de bovengenoemde Volvo S40 geproduceerd in Born.

Studeren maar

Het meest spectaculaire studiemodel waar we tegenaan liepen, was wel de TT Concept van Audi. Destijds riep het model bij ons herinneringen op aan 'oude DKW-modellen'. In 1998 zou de coupé - gekscherend weleens een platgeslagen New Beetle genoemd - in productie gaan.

We kunnen onmogelijk alle concept-cars noemen, maar drie exemplaren die eveneens - in een andere vorm welteverstaan - in productie gingen, waren de X1 van Daihatsu (werd de Grand Move) en de conceptuele versie van de Toyota Prius. Ook de Streega die Subaru meenam, zouden we later in de showroom terugzien als de eerste generatie Forester.

Uiteraard zitten we weer boven op het nieuws dat dit jaar vanuit Frankfurt op ons wordt afgevuurd. Al het heetste IAA-nieuws vind je op onze speciale beurspagina. In de aanloop van de beurs lees je er al het eerste nieuws, maar tijdens de persdagen komen we met nog meer noviteiten - ook op video!

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.