Aftellen naar de IAA van Frankfurt: 1993

Deel 2: 306 Cabrio en aluminium Audi

IAA Frankfurt 1993
IAA Frankfurt 1993IAA Frankfurt 1993IAA Frankfurt 1993IAA Frankfurt 1993IAA Frankfurt 1993IAA Frankfurt 1993IAA Frankfurt 1993IAA Frankfurt 1993Klokje rond Seat Cordoba 1.9D CLXIAA Frankfurt 1993
Vanaf vandaag blikken we elke dag terug op de knallers van de IAA van Frankfurt door de jaren heen. Primeurs, concept-cars of gewoon een reeks rare snuiters. In deel 2 hebben we twee cabrio's, de Chrysler Neon een andere inmiddels bijna vergeten modellen te pakken.

Tijdens de IAA van Frankfurt in 1993 kwamen we terecht in een regen van groot en klein nieuws. Gigantische primeurs bleven uit, al werden we wel degelijk getrakteerd op nieuwe modellen en eigenaardige of juist productierijpe concept-cars.

Op de Opel-stand stond een opengewerkte versie van de toen nog hagelnieuwe Tigra. De Tigra Roadster Concept heeft het productiestadium helaas niet gehaald, maar in 1993 waren we helemaal weg van het voorproefje. "Dit is echt een juweeltje geworden," schreven we vol lof. Het Roadster-principe zouden we pas bij z'n opvolger - de Tigra Twintop vanaf 2004 - tegenkomen.

Naast de Tigra Roadster stond de Scamp te schreeuwen om aandacht. Een knalpaarse fun-versie van de Corsa B die ook nog eens hoger op z'n poten stond. Surfplankjes mee en gaan. Maar nee, Opel kwam tot bedaren en besloot de funversie niet in productie te nemen.

Meer dakloos nieuws zagen we op de stand van Peugeot, waar de nog jonge 306-familie gezelschap kreeg van de door Pininfarina getekende Cabrio. Een jaar later zou de sedan om de hoek komen kijken en ook een Break zat in de pijplijn, al verscheen die pas in 1997.

Ook Chrysler deed mee met de nieuwsstroom. Met groot spektakel werd de Neon gepresenteerd, een naar Amerikaanse begrippen zeer compacte sedan waarmee met name de Europese markt veroverd moest worden. Dat lukte niet. Sterker nog, de Neon kreeg op kwalitatief gebied niet bepaald een beste naam, daar kon de tweede generatie helaas niks meer aan veranderen.

Vers uit Japan kwam de Xedos 9 aanrollen, het tweede model binnen de Xedos-lijn, waarmee Mazda een Lexus-achtig eigen merk op poten wilde zetten. De 4,83 meter lange 9 verscheen ook op de Nederlandse markt en was te krijgen met V6'en waarvan er eentje zelfs met vierwielsturing en Miller-motortechniek te krijgen was. Een ondergewaardeerd pareltje dat volgens Mazda de 5-serie-koper uit z'n BMW had moeten lokken.

We blijven even in Azië, want tijdens de IAA in 1993 konden we voor het allereerst kennismaken met SsangYong! We konden snuffelen aan de Korando, maar waren meer gecharmeerd van de veel grotere Musso, die toen nog als FJ op de beursvloer stond. Mercedes-motoren in een eigenwijze Koreaanse jas, dat hadden we nog niet eerder gezien.

Op de Audi-stand werden we verrast door een gigantische glimmende verschijning. ASF heette de glanzende slee, wat stond voor Audi Space Frame. Het prototype beschikte over de aluminium basis en beplating uit hetzelfde materiaal dat we later op de eerste A8 zouden terugzien. Het was dan ook geen wonder dat het hele gevaarte al als A8 was vormgegeven. De A8 D2 verscheen het jaar erop en mocht het tot 2002 uithouden. Liefhebbers van pk-pret in stationvorm konden zich bij Audi vergapen aan de RS2, een 315 pk sterke station met een beest van een vijfcilinder onder de kap.

Seat toonde voor het eerst de nieuwe Cordoba en Citroën liet met de AX Eco - een concept-car - zien hoe zuinig de je een auto krijgen kon. Met een cW-waarde van 0,28 en een dankzij kevlar laag gewicht van 672 kilo kon de AX 29,2 kilometer ver komen op één litertje diesel.

Uiteraard zitten we weer bovenop al het nieuws dat dit jaar vanuit Frankfurt op ons afkomt. Al het hete IAA-nieuws vind je op onze speciale beurspagina. In de aanloop naar de beurs lees je er al het nieuws, maar tijdens de persdagen komen we met nog veel meer noviteiten, ook op video!

Lezersreacties (19)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.