86 miljoen dollar boete voor VW

Bovenop 14,7 miljard compensatie

Volkswagen Wolfsburg logo (foto ANP)
Volkswagen moet de staat Californië 86 miljoen dollar boete betalen. EEn bedrag dat bij de eerder opgelegde boetes komt.

Volkswagen betaalt ook nog 86 miljoen dollar (78 miljoen euro) aan boetes aan de Amerikaanse staat Californië. Het bedrag komt bovenop de 14,7 miljard dollar die het Duitse autobedrijf kwijt is aan compensatie van gedupeerde Amerikaanse eigenaren van een auto met sjoemelsoftware. Dat blijkt uit donderdag bekendgmaakte gegevens die zijn ingediend bij een rechtbank in Californië.

Volkswagen heeft in september toegegeven dat het op dieselauto's software heeft geïnstalleerd die emissietestapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto's in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik. In de VS rijden ongeveer 482.000 van zulke auto's rond. Eigenaren daarvan kunnen nu compensatie tegemoetzien. Volkswagen verzet zich er nog altijd tegen om ook in Europa met vergoedingen over de brug te komen.

Lezersreacties (66) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.