AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Amerika werkt aan 'New GM'
20
General Motors wordt onder de surséance van betaling verdeeld in 'Old GM' en 'New GM'. Het eerste deel mag failliet gaan en met 'New GM' wordt over enige tijd de wereld veroverd, als het aan de Amerikanen ligt.
In twee tot drie maanden moet General Motors gereorganiseerd zijn. In die tijd wordt het bedrijf opgedeeld in 'Old GM' en 'New GM'. In 'Old GM' worden onderdelen en aandelen verzameld die failliet kunnen gaan. De gezonde onderdelen van de industriële reus worden ondergebracht in 'New GM'. Dat moet een 'lean and mean' bedrijf worden, waarmee General Motors de toekomst in kan.
De Amerikaanse overheid heeft een aandeel van zestig procent in het gereorganiseerde bedrijf. Het nieuwe GM moet de schuldenlast voor de helft hebben verminderd en een nieuw contract met vakbond UAW moet zorgen voor flink minder arbeidskosten. Een ontslagaantal voor de aangekondigde fabriekssluitingen is nog niet gegeven, maar het ziet er naar uit dat 18.000 tot 20.000 van de 54.000 productiebanen bij GM verdwijnen. Ook verdwijnen er 8.000 'witte boorden'-banen. In totaal heeft het concern in Amerika 92.000 mensen in dienst en is het verantwoordelijk voor 500.000 pensioenen.
GM is in 1908 opgericht en op het hoogtepunt, midden jaren '50, had het bedrijf 514.000 mensen in dienst en was het verantwoordelijk voor de helft van de autoproductie in Amerika. Nu is GM het op twee na grootste bedrijf ooit in de VS dat bezig is met een failissement. Sinds 2005 is het bedrijf 88 miljard dollar verloren. Aandelen in het autoconcern zijn inmiddels van de beurs gehaald. Op maandag, voordat de surséance werd aangekondigd stond het aandeel nog maar op 48 cent; een niveau dat ook werd gehaald tijdens de crisis in de jaren '30.