Doublurevirus
De vreemdste kwaal in autoland is het doublurevirus. Definitie: de onnodige verdubbeling van functies. Een auto heeft genoeg aan één stuur, één gas-, één rem- en al dan niet één koppelingspedaal. Simpel. Maar veel schermen en bedieningsknoppen doen in één auto twee keer hetzelfde.
De navigatie-instructies krijg ik én van een multimediascherm op de middenconsole én op de steeds grotere displays in de klokkeneenheid. Bij Porsche is zelfs de navigatiekaart in tweevoud projecteerbaar - dubbel. Het argument voor het headup-display is dat je altijd op de weg kunt blijven kijken – maar waarom dan nog de gewone klokken laten zitten? Dubbel. Voor de manuele modus van je automaat of DSG heb je de keuze tussen pook en flippers. Dubbel. Afstemknoppen voor de radio, volumeregeling, telefoonbediening – allemaal in tweevoud: recht voor je op het stuur en op de middenstip. Dubbel.
Het zijn symptomen van een overgangstijdperk waarin fabrikanten achterhaalde formats nog niet helemaal los durven te laten en op twee benen blijven hinken. Ze hechten nu eenmaal aan dat vette prestigedisplay bovenop of in de middentunnel. Maar nu het meterblok steeds verder digitaliseert, vitale functies naar het stuurwiel zijn verplaatst en goede spraakbediening best veel knoppen overbodig maakt is al die omhaal niet meer nodig. Ik zou zeggen: weg met dat middenscherm, houd het bij één all in-display recht voor je neus, headup of lcd. Audi heeft met de nieuwe TT die stap gezet. Ziet er prachtig uit en werkt perfect. Niets staat verdere reductie in de weg. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Bas van Putten
Columnist/Schrijver
Bas van Putten is schrijver en columnist voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn wortels liggen in de muziek, maar zijn hart gaat al jaren uit naar auto's.