Graven van eigen graf

Steeds meer mensen beginnen zich zorgen te maken over het invoeren van de kilometerheffing. En dan gaat het eens niet om basale dingen als of we meer gaan betalen en dat de auto weer een melkkoe is. Nee, onze privacy is in het geding. Immers, als iedereen straks een kastje van Camiel in de auto heeft, kan onze lieve overheid mooi bijhouden waar u allemaal geweest bent. Die data slaan we op en over 40 jaar kan Big Brother nog zien waar u was die 7e december in 2019.
Nu ben ik niet zo'n radicale doemdenker met een aluminium hoedje op, maar dit moeten we misschien maar niet willen als maatschappij. Geen nood, Eurlings heeft beloofd dat de data alleen gebruikt gaat worden om ons te laten betalen voor de weg, en niet om ons stiekem te volgen. De vraag is natuurlijk of ook dat op een gegeven moment niet gaat veranderen via een stiekeme wetswijziging. Maar ik denk dat dit niet eens nodig is. Wij als maatschappij zullen zelf om het hardst roepen dat de gegevens openbaar moeten worden.
De formule is gemakkelijk: langs een snelweg wordt het lichaam een meisje van 16 gevonden, zij blijkt misbruikt en vermoord. Het hele land op zijn achterste benen en Peter R. de Vries in alle tv-programma's. Dan moet de politie de hoofdverdachte, volgens alle clichés een vieze oude man uit een klein dorp, vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. "We zouden waarschijnlijk zijn schuld kunnen bewijzen als we gebruik konden maken van de kilometerregistratiedata", aldus een woordvoerder van de politie. "Maar ja, die gegevens zijn beschermd."
Zegt u het maar: geheim houden of vrijgeven?

Lezersreacties (31)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.