Rij-impressie Skoda Octavia Scout
Meerwaardigheidscomplex
64 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Nederland is dan misschien niet de grootste markt voor 'opgeruigde' stationwagons, toch zijn er altijd klanten te vinden die behoefte hebben aan wat meer bodemvrijheid, vierwielaandrijving en een stoerder uiterlijk. De nieuwe Skoda Octavia Scout bezit al deze eigenschappen en wij maakten er al kennis mee.
Op het eerste gezicht zou je misschien denken dat de Octavia Scout het zoveelste voorbeeld is van een auto die wel de uitstraling heeft, maar niet de daadwerkelijke terreincapaciteiten. Maar dan zou je de nieuwe Skoda toch echt tekort doen. In tegenstelling tot sommige andere opgeruigde modellen is de nieuwe Tsjech er echt alleen maar met vierwielaandrijving. Een instappertje met voorwielaandrijving staat niet op de prijslijst. Enerzijds een lovenswaardige keuze, zo biedt de Scout immer echt meerwaarde ten opzichte van een gewone Octavia Combi, die er alleen met voorwielaandrijving is. Aan de andere kant betekent het ook dat de stoere station voor de Nederlandse consument een stuk minder interessant wordt. In ons land heb je die extra aangedreven as immers niet zo vaak nodig en je betaalt er wel voor. Vrij fors zelfs, want waar je een Octavia Combi met 2.0 TDI kunt bestellen vanaf € 29.730, kost een Scout met dezelfde motor minimaal € 35.490.
Waarmee we aankomen bij het andere pijnpunt van de Scout: z'n motorenaanbod. In ons land is dat beperkt tot twee opties. De eerste en goedkoopste is de 2.0 TDI met 150 pk en handgeschakelde zesbak en voor benzinerijders is er de 1.8 TSI met 180 pk en standaard DSG. Beide nogal potente blokken dus, en in ons land wordt dat al gauw bestraft met een fors prijskaartje. Maar afgezien van de prijs bewijst de 1.8 TSI waarmee we tijdens de introductie rijden zich als buitengewoon prettig. Zoals we gewend zijn van de viercilinder turbo's uit de Volkswagen stal pakt-ie al bij lage toerentallen mooi op om daarna over een breed toerengebied z'n kracht te leveren. Met 180 pk en 280 Nm heeft de motor weinig moeite met de ruim 1.400 kilo Scout die eromheen zit.
Jongleren
Meer nog dan de harde prestaties overtuigt de aandrijflijn door z'n vanzelfsprekende manier van werken. Je hoort de viercilinder amper, temeer omdat de standaard DSG-automaat met dubbele koppeling fanatiek probeert zo snel mogelijk de hoogste versnelling te halen. Dat is overigens de zes, de zeventraps-variant die in de Combi aan de 1.8 TSI wordt gekoppeld werkt niet met vierwielaandrijving. Desalniettemin jongleert de transmissie op de achtergrond moeiteloos en onmerkbaar met de versnellingen en zelden betrap je de bak op een verkeerde keuze. Eventueel is het ook mogelijk om zelf de regie te nemen, maar die behoefte voel je hooguit als je tegen een steile helling op wil klimmen en de laagste versnelling vast wil houden.
Dat klimmen lukt trouwens prima, zo ontdekken we op een klein offroad-parcours dat Skoda voor ons heeft uitgestippeld. De vijfde generatie Haldex vierwielaandrijving stelt de Scout in staat om de met gravel bezaaide heuvels moeiteloos op te klimmen. Eerst is er heel even het moment waarop de voorwielen tractie verliezen waarna de achteras mee komt helpen en de Tsjech omhoog klautert. Het is geen echte terreinbeul, de Scout heeft bijvoorbeeld geen terreinreductie of de mogelijkheid om de vierwielaandrijving permanent in te schakelen, maar op wintersport zal het systeem zeker z'n waarde bewijzen.
Eenmaal terug op verharde wegen blijkt de nieuwe Scout vooral heel comfortabel. Omdat de veerwegen wat langer zijn dan die van de normale Octavia krijg je maar weinig mee van wat er onder de wielen gebeurt. Kinderkopjes en slecht asfalt hoor je meer dan dat je ze daadwerkelijk voelt. Toch is de Skoda niet week, ook op snelwegtempo gaat de auto niet deinen en houden de dempers controle over de bewegingen van de koets. Hoewel de Octavia Scout geen bochtenridder is dweilt de auto daardoor niet snel naar de buitenkant van de bocht. Al met al maakt het van de Scout vooral een hele prettige reisauto.
Ruimte
Zo zullen ook de passagiers 'm ervaren, want aangezien de koets gelijk is aan die van de Combi is er voor alle inzittenden meer dan voldoende ruime. En dan blijft er ook nog 610 liter aan bagageruimte over voor de koffers. Leg je de tweede zitrij plat, dan groeit het aantal liters naar 1.740. Ook vanaf de bestuurdersstoel is het allemaal bekende kost wat je ziet. Scout-logo's op het stuur en de versnellingspook-knop zijn de enige getuigen van het feit dat je met iets anders dan anders op pad bent.
Tijdens de introductie stuurt Skoda ons op pad met een flink volgehangen versie, maar ook de basisversie is al heel redelijk voorzien. Standaard zijn regen- en lichtsensoren, airco, 17 inch lichtmetaal en cruise control. Je krijgt dus wel spullen voor je geld, maar dat kan niet wegnemen dat er iets blijft knagen. Dat je een rijker uitgeruste Combi kunt bestellen voor aanzienlijk minder geld, zeker als je een wat minder sterke motor neemt. In Nederland kun je daar namelijk ook prima mee uit de voeten. Net als met voorwielaandrijving.
Lezersreacties (64) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.