Volvo V40 D2 R-Design (2013) #9

Volvo V40 D2 R-Design (2013)

UitvoeringV40 D2 R-Design
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Eerste maanden

We zijn blij met de nieuwe V40 R-Design. Schaap in wolfskleren, maar wie doet je wat.

We konden gebruik maken van een mooie aanbieding van de dealer.

R-Design met businesspakket, stoelverwarming en achteruitrijcamera als extra's. Je trekt de V40 aan ipv dat je instapt. Hij is compact maar zit toch geweldig in die half leren stoelen met alcantara. Fijne uitrusting met perfecte navi/audio/camera/blue toothkoppelmogelijkheden/stoelverwarming en de rest van wat er tegenwoordig op zo'n middenklasser moet zitten. Dashboard is geinig met verschillende instelmogelijkheden, alhoewel ik als oldtimerliefhebber liever naar een echte klok kijk dan naar een lcd schermpje.

Ik vind de diesel met 6-bak ronduit rumoerig. Zeker in vergelijking met de 2012 Golf VI 1.6 diesel waar we (niet prive) in rijden. Die is wel een stuk stiller dan de D2. Ook de Higline stoelen uit de Golf zitten net weer iets beter. Voor de rest is de V40 in alle opzichten veel meer auto voor het geld dan de Golf die net zo duur was (Higline met DSG, je betaalt nieuw de hoofdprijs). Prestaties vallen niet tegen overigens, ondanks de bescheiden specs van de 1.6 diesel. Handmatig schakelen met een 6-bak vind ik over de top. Het zal zuiniger zijn, maar ik vind het niet comfortabel.

Eerste 2 maanden al bijna 10K gereden en het is gewoon een feest. Wat een fijne auto die V40 en de complimenten die je krijgt zijn talloos.

Ondanks dat ik het model (vooral de neus/gril/dagrijlichten) heel erg mooi vind, vind ik het geen Volvo. T.o.v. die oude Volvo's mag alleen de huidige V70 dat stempel nog dragen. Maar ja, Volvo doet het prima en die andere Zweed doet het niet meer....

We zijn erg blij met de volledig stem gestuurde navigatie en telefoonbediening. Veilig en makkelijk. Complimenten voor Volvo. En de navi is eindelijk op het niveau van de Tom Tom. Vooral dat dubbele scherm is erg prettig. In tegenstelling tot de VAG navi die we kennen uit de ex Octavia en de Golf, die is gewoon niet echt fijn. Je went er wel aan, maar toch. V40 niet, die is perfect!

Handige extra feature vinden we toch ook de bezinedoploze tanksluiting. Helemaal zonder morsen tanken kan nog steeds niet, maar je handen blijven droog.

De dubbele uitlaat is natuurlijk een lachertje. Toch zijn ze beiden wel aangesloten. Maar van achteren denk je toch met een scheurijzer te maken te hebben en dat is ie echt niet. Dus een schaap in wolfskleren. Maar eentje die er mag zijn. Wij zijn na 2 maanden en 10K heel erg tevreden met de V40!

Piepen en kraken

De kwaliteit van de materialen zijn minder dan van de Golf. Kraakjes in het dashboard. Als er iemand achterin zit begint er wat te piepen. Ondanks dat ik het een loeimooie auto vind, kan ie het premium karakter dat ie zou moeten hebben niet aan. Zou een Volvo een tegenhanger van een Audi moeten zijn, is zelfs de Golf beter in elkaar gezet.

Daarnaast vind ik het een onvoorstelbare move van Volvo om na 1,5 jaar de auto opeens te voorzien van een motor die 75pk meer levert tegen dezelfde prijs en ook onder 14% bijtelling. Voor de nieuwe kopers geweldig, maar voor de bestaande rijders duidelijke vorm van cognitieve dissonantie.

Eind van de maand vertrokken

Wegens veranderen van werkkring gaat de V40 aan het einde van de maand vertrekken. Het is en blijft een feest voor het oog, maar kwalitatief gezien mag het de badge Volvo eigenlijk niet dragen. Wat positionering betreft is ie ook meer bedoeld voor junior vertegenwoordigers die een leaser van rond de 25K mogen uitzoeken. De R-Design is weliswaar een wat duurdere versie van boven de 30K, maar toch. Dat Volvo een dik jaar na de introductie de D4 motor erin smijt en 80PK meer levert, terwijl de auto op zich niet duurder werd, is een perfecte voedingsbodem voor een sterk gevoel van cognitieve dissonantie. Maar ondanks dat alles, machtig mooi model en heerlijk luxe uitgevoerd. We gaan weer prive rijden in een Saab :-)