Volvo V40 D2 R-Design (2013) #8

Volvo V40
Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40Volvo V40

UitvoeringV40 D2 R-Design
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

R-Design

• 100 km

Na lang wachten heb ik eindelijk mijn nieuwe auto in ontvangst mogen nemen. Lang keek ik uit naar de R-Design variant van de V40. Omdat ik hem lease heb ik gekozen voor de D2 motor want dat is op moment van aanschaf de enige 14% bijtelling die er is.
Dit zijn de opties van de auto:

R-Design Plus Line
Business Pack Pro
Premium Sound Multimedia

Ik heb hem besteld in het Passion Red. Dit was naast wit de enige niet metallic kleur zonder bij te moeten betalen. Wit staat de auto ook erg goed maar het R-Design pakket ,met de grijze en metalen accenten, valt dan in het niets. Rood staat de auto trouwens behoorlijk sportief. Het is weer net wat minder saai dan zwart.

Toen ik hem zag staan was wel even een wou momentje. Hiervoor reed ik een Opel Corsa, en dan is dit toch eventjes anders.

De auto straalt klasse uit. Zowel van binnen als van buiten voelt het degelijk aan. De hele afwerking van de auto is goed, stevig materiaal gebruikt gewoon super. Ook de compleet zwarte binnenkant die met het R-Design pakket komt is erg stijlvol. Het enige (kleine) minpunt van interieur is de streep die over de middenconsole loopt niet in de kleur van de auto is. De streep is zilver met een blauwe rand, van R-Design. Die had erg mooi gestaan bij een blauwe auto, maar bij een rode auto had ik liever een rode streep gehad.

In reviews hoorde ik veel over het zicht door de achterruit. Maar dit valt reuze mee. De achterkant is wat smaller dan de voorkant waardoor het wat kleiner lijkt. Maar ik vind het ruim voldoende om naar achter te kijken.
Wel hebben sommige lange mensen wat moeite met de hoofdruimte achterin. Maar dat zijn alleen mensen boven de 1.80. Dit komt voornamelijk omdat er een panorama dak in de auto zit. Dit verlaagd het plafon enkele centimeters. Maar aangezien ik voor 90% alleen in de auto zit hem ik daar geen problemen mee. De middelste zit plek van de achterbank staat iets verder naar voren ten opzichte van de buitenste stoelen. Dit zorgt ervoor dat je veel comfortabeler zit met z'n 3e. Maar goed genoeg over de achterbank want als rijder is de voor stoel veel belangrijker.

Je zit echt geweldig. Het leer van het business pakket kraakt niet iedere keer als je verzit of de stoel verzet. Het elektrische instellen van de stoel werkt ook goed. Mijn vriendin gebruikt een andere sleutel dan ik, en iedere keer als een van ons de auto opent staat de stoel gelijk in zijn of haar positie. Mocht daarnaast nog iemand anders de stoel verzet hebben kun je gewoon een van de 3 geheugen knoppen gebruiken om hem terug te zetten. Echt ideaal.

De besturing van het multimedia systeem lijkt in het begin erg ingewikkeld maar het voelt heel natuurlijk als je er eenmaal mee werkt. Het enige minpunt vind ik de werking van navigatie systeem. Het kan niet tippen aan Tom Tom. Maar goed als je eenmaal gewent bent kom je er zeker mee waar je wil zijn. Het voordeel is dat heel Europa gelijk ingebakken zit. De verkeersinformatie werkt ook niet zo goed als de Live Trafic van Tom Tom. Het is gelijk aan die van de auto's uit de VW groep.

Het pronkstukje van systeem zijn de speakers. Die geven echt geweldig geluid. Ik heb een tijdje een Renault gereden met een Bose systeem, maar dit is nog een stapje beter. Het geluid klink heel rijk. Zowel heel hard als zacht is het volledige spectrum hoorbaar, niet alleen de diepe bas. En nadeel bij de diepe bas is dat alles wat in de zij vakjes van de deuren ligt, gaat trillen. Voornamelijk als je de muziek ietsjes harder hebt staan is dit erg vervelend. Voorlopig dus maar niks inleggen.
Het streamen van muziek via bluetooth gaat prima. Ook via de USB (die zich in de middel console bevind) gaat het goed. Al sorteert hij mijn mappen wel op een vreemde manier (Graag reacties als je hier een oplossing op weet).

In mijn volgende stukje meer over de rij ervaring, want ik hoop er dan een paar duizend kilometer op te hebben zitten.

Heerlijk ontspannen

Ondertussen heb ik 4000 kilometers erop zitten, en ik wel niets meer anders dan mijn Volvo.

Hij rijd echt geweldig. Ik had van tevoren verwacht dat de 14% D2 motor een trage auto zou opleveren, maar dit is echt niet zo. Hij kan prima meekomen in het verkeer. En als je hem een beetje pittig inrijd is het een prima motor. Natuurlijk had een D3 of D4 het nog leuker gemaakt maar de D2 kan prima meekomen. Het enige waar hij iets minder presteert is in de lage toeren. Het is geen stoplicht sprinter. Maar eenmaal rond de 2000 toeren blijft hij prima doorgaan tot je aan begrenzer zit.

Het sport onderstel is mij ook reuze meegevallen. Ik heb eerder in de nieuwe Seat Leon FR gezeten en daar stuiterde je toch behoorlijk. Ook het R-Design onderstel is een stuk stijver dan het normale onderstel maar op de snelweg voel je niet ieder steentje op de weg liggen en heb je gewoon een erg comfortabele rit. Maar trap je hem dan even op zijn staart in de bocht blijft hij wel aan de weg plakken. Ook de meesturende Xenon koplamen zijn ideaal voor het verlichten van een mocht.

Je merkt dat het sturen elektronisch is. Maar dat is niet zozeer een nadeel. Hier zit niet de optie op van de instelbare stuurbekrachtiging. Hij hij stuurt erg lekker. Niet te licht maar ook absoluut niet zwaar. Voor mij gewoon prima.

Ik gebruik de auto vaak voor de sport. En het viel me reuze mee hoeveel sporttassen er toch nog achterin kunnen. Alle 5 inzittende kunnen makkelijk een sporttas kwijt ik de kofferbak en dan is er nog ruimte over.

Zijn er dan geen dingen die minder zijn? Jawel hoor. Zo is nergens te zien of je koplampen nou aan staan of niet. Ik heb automatische verlichting en dagrijlichten dus dat maakt niet heel veel uit. Maar toch wil ik niet in de weerspiegeling van mijn voorligger moeten zoeken welke lichten nou aanstaan. In de schemering of mist is dit erg lastig. Bij groot licht staat er namelijk wel een icoontje op je display.
Ook aan de eerder genoemde puntjes van het niet goed sorteren van je USB stick en het trillen van alle spullen in de deur als je de muziek te hard zet (met een diepe bas). Kan je je soms wat irriteren. Maar goed het zijn maar kleine puntjes. Voor de rest niets dan goeds.

Het automatisch inparkeren wat de auto kan is heel leuk, maar een echte gimmick. Leuk om stoer mee te doen. Maar als je zelf kan inparkeren kan je het toch sneller. Je moet namelijk best langzaam voorbij het vak rijden wil de auto goed kunnen meten. En met mensen achter je voel je je toch wat te gehaast om dat te doen. Maar misschien kom ik er later nog op terug als ik een tijdje in Amsterdam ben geweest waar je heel veel moet file parkeren.

Hoe zuinig de auto rijd bepaal je eigenlijk zelf. Als je gewoon rond de 120/130 blijft rijden rijd de auto echt zuinig. Maar ga je er mee gassen en lekker sportief rijden merk je dat wel gelijk aan je verbruik. Lijkt heel logisch maar het verschil verbaast me soms nog een beetje. De auto is duidelijk geoptimaliseerd voor bepaalde snelheden.

Ik heb ook het spraakbesturingssysteem goed kunnen testen. De commando's en stappen zijn soms wat onlogisch. Zo moet je soms 3 stappen doorlopen om iets simpels te doen. En net iets te vaak dingen bevestigen. Maar het werkt wel erg goed. Nooit moeite dat hij mij niet verstaat, of dingen doet die ik niet wil. Zonder dat je een stemtraining hoeft te doen of dingen instellen kan ik moeiteloos adressen invoeren in de navigatie of mensen bellen. Dat bellen gaat ook prima. De andere heeft niet of nauwelijks door dat je in een auto zit. Het omgevingsgeluid wordt prima weggefilterd. Kwaliteit is vergelijkbaar met de systemen van Parot. En vele malen beter dan die ven Renault.

Kort samengevat is het dus een heerlijke auto waar je als je wil behoorlijk sportief mee kan rijden. Maar als je eenmaal op de snelweg zit ook lekker mee kan ontspannen met goede muziek.

Tot nu toe nog niet bij de garage geweest voor wat dan ook. Dus daar later misschien meer over. Mochten er vragen zijn of opmerkingen laat ze vooral achter, dan probeer ik ze te beantwoorden.