Volvo V40 D2 Momentum (2012) #4
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 12.203 km |
| KM-stand laatst | 26.800 km |
De eerste 10.000
Mijn vorige auto, een VW Polo Bluemotion , wilde ik inruilen alvorens de kilometerstand op een ton zou staan. Ik rijd de auto privé en maak ongeveer 30.000 kilometer per jaar waarvan het overgrote deel woon / werkverkeer is.
Potentiële opvolger had ik al uitgezocht en vielen om diverse redenen ook weer af. Allereerst VW zelf, een nieuwe Polo zou ook een optie zijn want hij beviel gewoon goed maar ik wilde graag een slagje groter, wat meer vermogen en een wat rijkere uitrusting. Geen nieuwe Polo dus en de Golf VII was er nog niet op het moment van beslissen.
Dan de Renault Mégane, afgevallen omdat de extra inruilpremie waar dit merk op dat moment op radio en tv reclame mee maakte helemaal geen extra inruil was en dan voel ik me op voorhand al bedrogen en blijf ik dus weg.
De Skoda Rapid en de Hyundai i30 speelden ook nog even mee maar vielen al snel af, gevoelsmatig, bij het doornemen van het boekje. Misschien onterecht maar ook bij een auto ga ik af op mijn onderbuikgevoel.
De Volvo V40 zat nieuw boven mijn budget maar ik kon het niet nalaten om eens te mailen met een dealer voor een prijsopgaaf wanneer ik mijn Polo zou inruilen. Zodoende kwam ik uit bij een witte V40 D2 met introline- en driver-supportline-pakket. Ok, niet nieuw maar slechts 12.250 op de teller en afgeleverd met volle tank, 17" ipv de standaard 16" en , last but not least, een schakelpook met verlichting.
Mijn Tomtom kon de kliko in, een handfreeset voor mijn GSM was overbodig, mijn cruisecontrol werd adaptive cruisecontrol, mijn 1.2TDI 3 cilinder werd een 4 cilinder 1.6 en qua veiligheidsopties kreeg ik er zoveel bij dat het doornemen van de handleiding een must was.
Ik ben geen techneut en gebruik zeker niet alle opties die de auto te bieden heeft maar met 30.000km per jaar wil ik wel prettig rijden dus zal ik de plus- en minpunten die ik tijdens mijn eerste 10.000km ondervonden heb toelichten.
- De stoel icm het verstelbare stuur, kortom , het zitcomfort.
Dit heeft me echt weken en vele ritten gekost alvorens ik uitkwam op de ideale instelling. Zowel het stuur als de stoel zijn op meerdere manieren te verstellen maar het leek net dat als ik de stoel wat kantelde of omhoog deed gaan ik een totaal andere ervaring kreeg. Wat voor een korte rit geen probleem was brak me op bij wat meer kilometers en dat ging zo dus een tijdje door. Al rijdende dus maar wat gefrommeld en nu zit ik, afkloppen, helemaal lekker.
- Het rijgedrag van de auto. In vergelijking met de Polo had ik dus wel wat meer pk's maar daar tegenover stonden ook flink wat meer mee te slepen kilo's.
Met de Polo stond ik niet links bij het stoplicht en dat doe ik nu nog steeds niet. Ik heb meer vermogen maar dat merk ik vooral als de auto al een bepaalde snelheid heeft. Vanuit stilstand wegrijden of in zijn twee een bochtje nemen met een koude motor is gewoon opletten geblazen. Eenmaal opweg is het een fijn schakelende en comfortabel voortbewegende auto. De 6 bak, een echte 'overdrive' die '6' , is prettig in bediening en de auto stuurt lekker en ligt strak op de weg.
-De opties. Allereerst de adaptive cruisecontrol, dat werkt echt verslavend. Ik ben geen coureur en neem de tijd voor mijn ritjes en dan is het een ideaal hulpmiddel. De auto laat op tijd zien hoe hard de voorganger rijd en dan kun je meteen naar links om te passeren of je wacht nog even, laat je snelheid wat temperen en kiest je moment om er voorbij te gaan. De auto regelt het allemaal zelf, je hoeft alleen maar te sturen. Voor mij was de 'gewone' cruisecontrol al een must maar nu ik dit ervaren heb wil ik niets minder meer!
- de radio-CD-USB combinatie. Ik speel wel eens een CD of USB af maar ben meer een echte radio-gebruiker. En ja, die radio is gewoon slecht. Alleen Q-Music heeft puntgaaf bereik en de andere zenders laten het met enige regelmaat afweten. Hiervoor ben ik al bij mijn lokale Volvo dealer geweest maar er is schijnbaar niets aan te doen. Bij mijn Polo had ik nergens last van maar het is een echte bron van ergernis geworden.
- Collision warning system. Bij een gevaarlijke situatie komt er een rode lijn in de voorruit en klinkt er een waarschuwingssignaal. Bij werkelijk gevaar een uitkomst maar wanneer ik moederziel alleen over de A59 rijd in het donker brengt het wel een schrikreactie te weeg. Misschien dat de sensor reageert op schaduwwerking van straatverlichting en die schaduw dan ziet als stilstaand object, ik weet het niet. Binnenkort wip ik even binnen voor een check.
- Seatbelt warning. Ik rijd meestal alleen en zet dan mijn tasje met wat boekjes, lunch, flesje water etc. op de bijrijdersstoel. Al met al weegt dat zo'n 3 a 4 kilo en dat is regelmatig voldoende voor de boordcomputer om het signaal te geven dat de bijrijder zijn gordel niet om heeft. Met een beetje verplaatsen lost dit zich wel op maar wat remmen, optrekken of een rotonde vlotjes nemen brengt het euvel weer terug. Hinderlijk dus.
- Sensor unit boven de binnenspiegel. Een auto met veel veiligheidsopties is ook voorzien van diverse sensoren, begrijpelijk. Maar ze zitten bij elkaar in het midden van de voorruit en zijn afgedekt door een soort kap die bij de binnenspiegel zit. Stoplichten zijn regelmatig moeilijk waar te nemen en alleen te zien als ik me naar rechts laat hangen. Hinderlijk dus.
- Grootlicht-assistent, werkt prima!
- Verkeersbordherkenning, werkt prima, een enkele keer pakt hij een bord dat bedoelt is voor de parallelweg maar over het algemeen werkt het goed.
- BLIS, voertuigen in de dode hoek worden prima geregistreerd en bij het richting aan geven, de auto denkt dus dat je hem wellicht niet hebt gezien, gaat hij flikkeren. Prima ondersteuning!
- Achteruitrijcamera, super scherp, ideaal! Niet alleen obstakels recht achter de auto worden weergegeven maar ook naderende fietsers en auto's van de zijkanten worden op tijd aangegeven. Een soort panoramaview zeg maar, zonder dat je ook echt panoramabeeld hebt. Ook dit is een prima ondersteuning.
Het tanken dan, hier had ik wel even wat moeite mee. Ik durfde het mondstuk van de slang niet hard door te drukken. Kwestie van één keer doen en het gaat vlekkeloos. Ik heb geen problemen met het afslaan, eenmaal in de tank kan ik gewoon het handvat geheel inknijpen en de tank vullen tot hij vol is.
Ok, ik heb wat negatieve puntjes maar overall is het toch een fijne auto die, nadat ik even heb moeten wennen, mij de nodige fijne en comfortabele kilometers laat maken. En, ook niet onbelangrijk, je rijd een auto waarvan er nog niet al te veel op de weg zitten en dat unieke heeft ook wel wat.
Radio en navigatie
3 weken geleden bij Svenscar in Dordrecht geweest. Hier heb ik de auto gekocht en is de service die ik tot dusver heb mogen ervaren perfect. Voor een update ben ik ook nog in mijn woonplaats ( Oss ) bij de Volvo dealer geweest maar ik kreeg daar niet echt een welkom gevoel bij. Het probleem dat ik had met de radio werd afgedaan met 'helaas, het is gewoon zo, niets aan te doen'. Bij Svenscar nam men het probleem serieus en heeft men, ondanks dat alle zenders in Dordrecht wel werkten, de instellingen aangepast en een testrit met mijzelf gemaakt om eventuele problemen meteen op te pakken.
Misschien dat Brabant niet de provincie is met de beste ontvangst maar ik wil wel graag genieten van kraakhelder radio-geluid en men paste de instellingen aan, dusdanig dat de radio zelf de sterkste frequentie op zou moeten zoeken.
Ik reed weg uit Dordrecht met een perfect draaiende radio, alle zenders top. Dit was te mooi om waar te zijn en dat bleek ook zo , bij Waardenburg gingen we de rivier over en zagen Den Bosch in de verte al liggen. Exact vanaf dat moment ging het fout. Van licht krakend ging het naar zwaar storend en na het wisselen van zender bleef dat zo, een andere , sterkere frequentie, werd niet gezocht. Bij de zenders die wel goed functioneren gebeurd dat wel, dat heb ik inmiddels al onderzocht dus misschien is dit iets waar de monteurs iets mee kunnen.
Dan de navigatie. Ook een week of drie terug, daags na mijn bezoek aan Svenscar, lag er een mooie DVD box op de deurmat met daarin 5 DVD's.
Dit was de update van de navigatie en ik moet eerlijk zeggen dat het er allemaal gelikt uit zag.
Maar toen ging ik eens lezen hoe ik de update zou moeten gaan uitvoeren en viel ik bijna van mijn stoel van verbazing.
In zijn totaliteit zou de installatie ongeveer 5 uur in beslag kunnen nemen.
Als advies schreef men erbij dat ik het beste een acculader op de auto kon aansluiten. Maar ja, die heb ik niet. Geen probleem, zo ging de brief verder, u kunt ook uw motor laten lopen.
Dit gedeelte heb ik dus een paar keer gelezen en toen heb ik boos contact opgenomen met Navteq waar men mij bevestigde dat dit de normale procedure was.
Toen gebeld met Svenscar in Dordrecht en daar wist men meteen waar ik het over had. Men was daar ook niet te spreken over de manier van updaten.
Ach zei ik, ik maak toch niet zo veel gebruik van de navigatie dus ik hou het wel bij mijn Tomtom, dat werkt makkelijker.
Weet u wat meneer, was het antwoord, bij uw volgende beurt installeren wij hem wel voor u. Prima voorstel natuurlijk , getuigend van een zeer goed service-gevoel maar ik had geen zin om mijn auto 5 uur lang in de garage te laten staan bij een servicebeurt die net een uur duurt.
Maakt niet uit meneer, u krijgt van ons vervangend vervoer was het antwoord.
Kijk, dat men er bij de dealer mee zit is duidelijk en men probeert het zo goed mogelijk op te lossen maar waar Volvo alles perfect tot in de puntjes geregeld heeft laat men bij het navigatie-gebeuren helemaal liggen, wat een amateurisme!!!
Volgens mij is er ook niet echt sprake van een update maar eerder van het opnieuw installeren van de complete navigatie.
Ondertussen zit ik dus gebonden aan Q-Music en Radio 538 en laat ik Veronica, Skyradio, 8FM ( Brabant ) en SlamFM maar zitten, dat wekt alleen maar frustraties op.
In combinatie met die navigatie heb ik op dit moment even geen goed gevoel bij mij V40.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Voor de Volvo V40 van Anthony (50) beginnen de jaren te tellen: 'Een diesel loont bijna niet meer'

Dit vinden V40-rijders van de Volvo EX30

Deze premium hatchbacks koop je voor €12.000