Volvo EX90 Twin Motor Performance Ultra (2024)
Uitvoering | EX90 Twin Motor Performance Ultra |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Volvo EX90
Na 23 maanden gewacht te hebben, kon ik zaterdag 7 december jl eindelijk mijn Volvo ophalen.
Wij werden door Henk Scholten Ede hartelijk ontvangen, hier kom ik al jaren en word ik altijd uiterst fijn geholpen.
De EX90 is overigens mijn 5e Volvo (V50 2.4i / V70 2.5t / V90 CC T5 en XC90)
Op het bordje naast de auto werden wij in het Nederlands en in het Zweeds welkom geheten. Ik heb gekozen voor de EX90 Twin Motor Performance, het hele boekje zit erop.
Na een een uitgebreide uitleg van de auto en het instellen van stoel, spiegels en andere zaken maakte ik mijn eerste kilometers.
Wat totaal anders is in vergelijking met mijn eerdere auto's is het schakelen via de rechterhendel achter het stuur en alle functies van de auto werken middels een zeer grote display. Even snel het openen van de achterklep of de ruitenwissers aanzetten vraagt wel enige gewenning. De ruitenwissers worden met de linkerhendel bediend.
Ik moet ook eerlijk bekennen dat je dat binnen 1 week onder de knie hebt. Je hoort in diverse autotest alle autojournalisten steen en been klagen en dit begrijp ik ook, zeker als je maar 1 uurtje mag sturen.
Het rijden is geweldig, zo comfortabel door de gelamineerde ramen) en erg snel. Het gaat zo makkelijk en heb niet eens in de gaten dat het zo hard gaat. De ideale reisauto, zeer ruim van binnen en erg veilig.
Waar ik al bang voor was omdat ik een van de eerste ben die in de EX90 rondrijd (ik heb nog geen andere EX90 zien rijden) voor software matige problemen.
Ik heb even gewacht om iets over een geheel nieuwe auto te schrijven, zoals ik al had verwacht heb ik dagelijks met foutmeldingen te maken:
- het af en toe uitvallen van de linker koplamp
- niet goed functioneren van autonoom rijden
- tijdens het rijden kreeg ik een SOS melding
- beiden displays waren zwart
- melding van de achtergordel dat deze niet in gebruik was, maar er zat ook niemand!!!!
Het laatste probleem was dat de ruitenwissers op de voorruit het niet deden, dit is een mechanisch probleem en ook gevaarlijk. Dus nu staat mijn Volvo al 2 dagen bij de garage om met name het probleem met de ruitenwissers op te lossen, de andere problemen gaan over the air (ota).
Dus ik rij nu weer tijdelijk weer in mijn oude XC90 en nu merk ik wel dat de EX90 comfortabeler is en dat ik in de XC90 ook weer moet wennen waar de knoppen zitten.
Over het verbruik kom ik nog op terug, daar moet ik gewoon meer kilometers voor rijden. Ik rij met name in de stad en heb nu 871 kilometer gereden.
Binnenkort moeten wij onze oudste dochter naar Maastricht verhuizen en de volgende dag met de jongste dochter naar Groningen. Dan kan ik mooi het verbruik met jullie delen.
Ik probeer mijn ervaring hier op Autoweek bij te houden.