Volkswagen Passat CC 1.8 TSI (2009)

Volkswagen Passat CC 1.8 TSI (2009)

UitvoeringPassat CC 1.8 TSI
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Met recht Comfort Coupe

Na drie maanden de berijder van deze Passat CC te zijn wordt het tijd voor een review.

Onze vorige (lease)auto was een Golf V, die met de komst van een zoon toch wel wat krap werd. In het normale gebruik ruim genoeg, maar zodra je een beetje robuuste kinderwagen meeneemt, moet je al nadenken hoe de boel in te laden. Voor de rest een prima auto, als het niet voor de ruimte was las u nu waarschijnlijk een review van een Golf VI GTI :-)

Iets ruimers dus. Eigenlijk stonden er twee auto's op ons lijstje, een Passat variant en de BMW 3 serie touring. Na een proefrit in een 3 serie moest ik helaas concluderen dat de touring weinig kofferruimte biedt.

De Passat variant natuurlijk een zeer praktische en ruime auto. Na een bezoekje aan de dealer bleek echter dat een Passat CC ook voldoende ruimte biedt. Afgezien van de hoogte van een variant/touring is de kofferbak meer dan groot genoeg (520 liter). Tsjah en als je dan de emotie even de ratio laat overwinnen..

Kortom, na een proefrit (met grote kinderwagen) waren we verkocht. Meer dan voldoende ruimte, veel comfort en voldoende vermogen om goed vooruit te komen. Na enig rekenen bleek het financieel ook haalbaar, dus uitendelijk nog net op tijd besteld om de auto in 2009 te rijden. De DSG (die in de Golf wel zat) viel buiten budget, maar een 1.8 TFSI was wel haalbaar, ipv de 2.0 TDI 140PK.

De heeft uiteindelijk niet zoveel opties, een deelbare achterbank (zou standaard moeten zijn), parkeersensoren en niet Volkswagen navigatiesysteem (Zenec ZE NC-2010).

Hoewel ik weinig vergelijk met een normale Passat heb, kan ik alleen maar concluderen dat het een heerlijk comfortabele reisauto is. Ik vind het erg prettig dat de stoel laag kan, de stoelen zitten overigens prima. In de Golf (comfortline stoelen) had ik soms nog wel eens een pijnlijke rug, maar met de Passat is dat nog niet voorgekomen. De electrische lendesteun (alleen bestuurdersstoel, voor de bijrijder handmatig) is erg welkom.

De 1.8 TFSI rijdt prima, je kunt hem nagenoeg net zo (schakel)lui rijden als een diesel. Pittig rijden kan ook, in de tweede versnelling trekt de Passat voorbij de 100 km/h. Als je in plaats van de zesde versnelling op de snelweg in z'n vier rijdt, heb je tussen de 100 en de 170 km/h altijd een alerte auto..

Vanwege het hoge aantal diefstallen bewust niet voor een RNS 510 navigatiesysteem gekozen. Bovendien biedt de Zenec NC-2010 voor veel minder geld (en geen bijtelling) meer mogelijkheden: iPod aansluiting zonder extra mediabox (incl. video), bluetooth carkit (incl. muziek), DiVX ondersteuning et cetera. Na wat firmware updates is het systeem hierbij nu ook helemaal geintegreerd, dus parkeersensoren en airco zijn zichtbaar in het navigatiesysteem, muziek, telefoon en navigatie is zichtbaar in het display tussen kilometerteller en toerenteller. Er zit nu ook geen haaievinnetje op auto, wat het dievengilde op afstand houdt en ik bovendien mooier vind.

En die ruimte is in drie maanden nog steeds niet tegengevallen. Met de Trip Trap stoel was het even vogelen voor die meekon, voor de rest heb ik nog niet na hoeven denken hoe de bagage mee te nemen. En het feit dat er geen reservewiel is, maakt het mogelijk om allerhande nuttig zaken als olie, zaklamp, lampensetje, ruitenwisservloeistof, tassen etc. in de ruimte onder het schot te bewaren. Zo blijft de kofferruimte mooi overzichtelijk.

Het enige nadeel waar ik tot nog toe tegen aan ben gelopen is dat de brede banden (17", 225) het bijzonder slecht doen op sneeuw. Waar ik in 3 jaar met de Golf op zomerbanden misschien 3x uitgegleden ben, was het met de Passat CC in 1,5 3x raak. Kortom, volgend jaar maar winterbanden..

nog steeds niks te klagen

Na 25.000 kilometer valt er nog steeds weinig negatiefs te melden. De auto blijft een zeer comfortabele reisauto. Ik zou het haast jammer gaan vinden dat ik geen 60.000 km per jaar meer rijd :-).

Het benzineverbruik is is nu zo rond de 1:13. Was wel even wennen na een dieseltje, maar al met al ben ik niet ontevreden. In het begin was het overigens eerder 1:11,5. Olie heb ik nog niet bij hoeven vullen. Alleen een paar keer ruitenwisselvloeistof bij moeten vullen en een lampje vervangen.

En de ruimte vind ik nog steeds een van de verborgen pluspunten van deze auto. Er ligt permanent een campingbedje met extra matras (op de plek van het reservewiel) in de auto en de kofferbak is eigenlijk nog steeds leeg. Als je een volle boodschappentas achterin zet moet je deze echt aan de tashaak bevestigen, anders liggen de boodschappen door de hele kofferbak (kan iets met mijn rijstijl te maken hebben :-) ).

Kortom, ik ben nog even tevreden als toen ik de sleutels kreeg.

PRIVATE LEASE Volkswagen Passat