Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022) #2

Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)
Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Executive (2022)

UitvoeringYaris Cross 1.5 Hybrid Executive
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2023

Klein "Rav "je

Met het kleiner worden van het gezin, de kids vliegen uit, kunnen we ook wel een maatje kleiner met de auto. Momenteel hebben we nog de zeer luxe Toyota RAV4 AWD Hybride. Binnenkort wordt het kleine broertje opgeleverd. (er moest nog een trekhaak onder).

Na een aantal jaren "verkeerde" auto's gereden te hebben zoals een Pajero Sport, een paar snelle S-maxen, BMW X, Insignia 4x4 turbo en als laatste de XC-90 van Volvo was het tijd voor wat anders. Ook kleiner, maar vooral zuiniger. Dat 4x4 of AWD, dat kan ik nog moeilijk loslaten. Wij vinden dat gewoon heel prettig, nodig? Welnee..tis een pure luxe die we ons permitteren. Dus een zoektocht gestart naar een opvolger van de RAV, vervangen is bijna onmogelijk. In het rijtje van onze auto's, steekt de RAV met kop en schouders boven alles uit. Alles klopt aan die auto. Zelfs de honden zitten liever in de ultra stille RAV dan in de XC-90. Anyway. De zoektocht; Hybride (mild hybride) , AWD of 4x4, bouwjaar ongeveer 2022. In ieder geval stoelverwarming en niet te veel KM op de teller.

En een stapje kleiner dan de RAV, dus volgens mij is dat dat het B segment? Dan kom je er achter dat er erg weinig auto's zijn die voldoen aan die criteria. Logisch, haal AWD of 4x4 er af en het aantal merken is bijna niet meer te overzien. Maar niet gelijk opgeven he. In dit segment, als je wat gaat finetunen blijven er eigenlijk maar een paar auto's over. De mini, Subaru XV, de Mazda cx30 ( is eigenlijk geen hybride), Honda en dan de Yaris Cross (AWD). Mini, nee dat niet. De Mazda is wel 4WD, mooie auto maar geen echte Hybride. De Subaru E-boxer. Ik moet toegeven dat ik dat wel een mooie auto vindt en volgens mij zijn die ook heel goed. Maarrrr.. Te zwaar, te vervuilend en de Hybride heeft weinig tot geen effect. Wel een door de jaren heen bewezen super 4x4 systeem. Dus ook nee. Honda? Nope. Dan blijft de Yaris Cross AWD over.

Als eerste zijn we maar eens op gaan letten of we er ergens eentje zagen rijden, nou dat niet dus. Dan maar een afspraak maken bij Toyota voor een proefrit in een AWD. En daar zijn er ook niet veel van. Logisch, dit model wordt niet geleverd in Nederland, dus alle AWD's zijn import auto's. Nu is daar niets mis mee, zeker niet als Toyota dat zelf doet. Met toch een beetje lood in de schoenen, of in de banden maar naar de dealer. Waarom? Omdat wij beiden het idee hadden in een toch klein autootje te belanden.
Uit ons lijstje met eerdere auto's is wel een rode lijn te halen, groot en veel kracht. Nou zijn dat niet de beste eigenschappen van een Yaris Cross.
We hebben de RAV naast zijn, of haar kleine broertje gezet en oeps.. dat is toch wel significant een kleiner broertje. De Yaris ziet er wel een beetje RAV uit, de kont iets omhoog, mooie brede banden en velgen. En dan komt het grote moment, we stappen in. Het lood kon van de schoenen, want voorin is de cross verbazend groot te noemen. We houden ons voor ogen : "kleiner, geen RAV".
De versie is ontzettend lux, alles zit er op, inclusief panorama dak. JBL systeem en Head Up display, de laatste versie van het grote navigatiescherm, Android auto.
En natuurlijk stoelverwarming schat. Er zit zelfs een standkachel die je kan bedienen met de my-toyota app.

De proefrit. Tis geen RAV, tis geen RAV.....toch wel een fel bakkie. Ontzettend veel systemen waarschuwen je voor van alles en nog wat. Van 197 naar 115 pk, van 2.5 liter naar 1.5 liter en dan ook nog 1 cilinder minder. En o ja 40 cm korter. Zithouding is prima, lange motorkap, zicht is prima. Wel meer geluid, maar tja tis geen RAV (had ik dat al gezegd?) Achterin is het klein. Of dit een ideale gezinsauto is betwijfel ik maar je kunt redelijk/goed zitten. En wij zitten toch nooit achterin. En voorin is echt heel ruim. Ik ben nu nog maar even van alle knopjes afgebleven, want het ding was niet van ons. De HUD is leuk, handig. Het blijkt dat ook de navigatie er in geprojecteerd wordt. Snelweg, prima, gaat vlot mee in het verkeer. Tja..een mooie auto, alles zit er in deze versie op en an (kan allemaal kapot zei mijn vader dan).

Dus we hebben het gedaan, we hebben de Yaris Cross AWD gekocht. Binnenkort kunnen we hem of haar ophalen.
We houden jullie op de hoogte.

Kinderziekte?

Ondanks dat de auto nog niet van ons is, ben ik mede dankzij dit forum er wel achter dat Toyota nog wel een probleem heeft met beide Yarissen, de gewone en de cross. Met grote regelmaat kom je op dit forum meldingen tegen van auto's die accuproblemen hebben. En al aardig wat rijders hebben zelfs de ANWB moeten inschakelen, zelfs bij (vrij) nieuwe auto's. De capaciteit is veel te klein, zegt men. Wellicht ook logisch te verklaren gezien wat er allemaal voeding nodig heeft tegenwoordig. Volgens de dealer, die het probleem er- en herkent, is Toyota druk bezig met het oplossen van dit probleem. Druk neem ik maar met enige korrels zout, gezien ik de eerste meldingen op dit forum al zie van even geleden. Ik laat voor aflevering wel een capaciteit- en conditiemeting doen op de startaccu, maar of dat gaat helpen moet nog blijken.

De eerste echte kilometers

De eerste rit was van de dealer naar huis. De motor bromt inderdaad wel meer, maar vooral het eerste stukje. Daarna is de 3 pitter toch vrij stil. Even wennen aan alle nieuwe gadgets. De HUD is echt handig en alles komt er in.
De navigatie (toyota) werkte pas nadat ik de auto en het systeem had aangemeld bij Toyota. Ook gelijk de MyT app geïnstalleerd. Leuke gadget maar ik zie er weinig voordeel in. Je auto terug vinden kan ook heel eenvoudig via Google maps. Cruise control werkt prima, is net zo gevoelig als de RAV. De verkeerbordherkenning werkt even beroerd. De auto is nu een Android auto. Verschil even uitgeprobeerd tussen Google maps en de Toyota navigatie. Laatste komt ook in je display voor je en de HUD. Google maps (via Android) niet. Het grote JBL scherm is wel mooi en werkt prima. Met gemak, 1 op 22 gereden zonder echt mijn best te hoeven doen. En dat met veel kleine stukjes en een drukke rit rond Rotterdam. ik moet alleen nog even die lijnbewaking permanent uit zien te krijgen. Die staat elke keer weer aan als we starten. Je krijgt in de App ook info over je laatste rit en punten voor je rijgedrag versus zuinigheid. De auto stuurt ontzettend ligt, maar tja en ligt ook niet veel voorin. Toch best wel een fel ding, ik rij nog steeds vaak net te hard.

De kar er achter

Dit weekend voor het eerst de kar erachter. Ik moet toegeven dat ik wat huiverig was, gezien de maximale belasting van de cross. Een beetje rekening gehouden met het storten van veel puin op de kar. Maar geen enkel probleem. Zelfs niet toen we stil kwamen te staan op een schuine oprit naar de stortplaats. De AWD deed prima werk. Wel me rot geschrokken toen ik achteruit aan het steken was en de auto plots vol in de ankers ging met een knal! Ik had ergens gelezen dat de Toyota 's aanhangwagen herkenning hadden. Nou dus niet (ook niet bij navraag bij de dealer). Dus als je met iets achter je cross gaat rijden moet je "rear cross traffic alert" uitzetten. Tijdelijk dus. Verbruik blijft zelfs met enkele karritten zeer goed.
We zijn er ook achter gekomen dat de kont van de cross hoger is dan de RAV. De kofferbak gaat niet helemaal open onder de carport.

Op vakantie er mee

Daar gaan we dan met de Cross, op naar Frankrijk. 4 Plekken in Normandië.
Wij samen en de hond, die een prachtige plek op de achterbank heeft, waar we een soort bak gemaakt hebben, waar zijn mand helemaal in past. Hond van 27 KG (Drentse Partrijs). Die bak hadden we al voor de RAV, maar ik heb die met ongeveer 20cm in moeten korten. Wat valt als eerst op. De kofferbak, tja die 40 cm moet ergens vandaan komen en die zit dus vooral achterin. Wij gaan niet kamperen dus 1 koffer een kratje met spullen, wat visspullen (1 hengeltje en een koffertje) en wat zaken voor de hond. Mat er op en kofferbak vol. Ik reed hier in omgeving, vaak kleine stukjes makkelijk 1 op 21/22. Op de autoroute waar ik toch meestal op de cruise control gereden heb, merkte ik dat de Cross toch wel moeite had om zuiniger te rijden. Vooral moeite met de heuvels, waar de 3 pitter soms toch echt behoorlijk moest jagen. De maximale snelheid van 130/132 constant proberen aan te houden. Gemiddeld verbruik kwam na 725 KM uit op 1 op 19. Niet slecht, maar niet verwacht. Het zitcomfort vinden wij beter dan de RAV. Wij hebben de laatste versie van audiosysteem en navigatie (JBL scherm). Navigatie werkt goed, is wel een aantal keren de verbinding kwijt geweest in bosrijke omgeving en ook elke keer als we de grens over gingen..
De App hebben we 1x gebruikt om de auto terug te vinden na het bezoek aan een grote stad. Verder houdt de App je constant op de hoogte, van als je even de ramen open hebt gelaten bij bv boodschappen doen. Ik heb wel het idee dat de Cross vaker en langer rijd op de accu's. Ook krijg je zowel in het scherm als in de app een duurzaamheidsscore. Ik zit nu gemiddeld op 93 %, waarbij ik zelfs al een paar keer de 98 % gehaald heb. Ik rij er niet bewust op, maar heb wel goed door wanneer ik de auto maximaal kan laten laden.
Conclusie..tevreden over de Cross, ja dat wel. Spijt dat we geen nieuwe RAV genomen hebben, nee dat niet. Is het een gezinsauto voor op vakantie, nee dat niet. Auto rijd prima, maar mist toch wel wat kracht en zeker ruimte in de kofferbak.

Kleine ergernissen

Ook met een fietsendrager op de auto, zul je het waarschuwingssysteem moeten uitschakelen voor je vertrekt. Je komt dus echt niet weg. De auto gaat volledig in de remmen. Dus hebben we dat nu maar standaard uitgezet, want ik vergeet het toch weer. Verder is de navigatie (zeg maar de JBL versie) toch af en toe van slag. Soms is het account weg, waardoor je als gast in je eigen auto rijdt. Dit merk je als het systeem weer om het accepteren van de voorwaarden vraagt. Dus moet je de auto weer koppelen met de barcode via de app. Overkomelijk, maar hinderlijk. Ook de eerste schade aan de auto gehad. Frankrijk, het land waar niemand kijkt op een deukje. Waarschijnlijk heeft iemand tegen ons opgezeten ergens, dus flinke krassen op de grill en spoiler. Beiden zijn vervangen. Grappig is wel dat de app je op de hoogte houdt van wat het reparatie bedrijf aan het doen is.. Althans welke deuren ze open doen, open laten etc.

Populair modelletje

Terwijl we voor we de auto kochten er nog niet veel zagen rijden, rijden er nu al 4 in ons dorp. Voor het beeld, wij hebben meer koeien dan mensen, geen winkels en OV. Heel klein dorpje dus. Ik heb nog steeds die ene waarschuwing uit staan, zodat er tenminste makkelijk een kar of fietsendrager op en achter kan. Ik heb dit ook aangegeven bij de dealer . Ik heb namelijk bij een andere eigenaar in ons dorp eens nagevraagd of hij dat ook had, nee dus. Volgens de dealer zat dan of de trefhaak verkeerd aangesloten, of dat andere model heeft geen achteruitrij sensoren. Dus ik weer terug en inderdaad, geen sensoren. Ander type of model dus. De navigatie blijft verbazen af en toe. Deze week weer een update van de voorwaarden, dus koppeling met de app weer weg. Ook zat het scherm pas hopeloos vast. Dat bleek te zitten in een niet afgemaakte update van het systeem. De dealer kwam er ook niet helemaal uit. Thuis alles maar even uit gezet en systeem laten zoeken naar updates. Dus niet rijdend, stabiele verbinding. Toen deed alles het weer. De TPMS is ook wel erg gevoelig. Zeker in een tijd waarin de buitentemperatuur flink kan schommelen. Bandendruk nu maar even stukje boven de 2.4 gezet. Ik bleef een melding krijgen.

Toch inruilen?

Tja het blijft Toyota, onverwoestbaar en deze AWD Executive versie is dan ook een heerlijke auto. Niets geen last, niets kapot, super veilig met al die extra AWD opties en Toyota systemen. Maar nu we toch wat meer naar buitenland met de auto gaan en een grote hond, wordt de ruimte toch wat beperkt. Niet meer terug naar de RAV, die is te groot. We gaan eens kijken bij het laatste Cross model, de Corolla Cross. En tot die tijd rij ik nog steeds met een smile op mijn gezicht. Inruilen of particulier verkopen heb ik nog niet over nagedacht. Als je een seintje wil, laat maar wat achter in de commentaren.

Ingeruild

Vandaag de Yaris Cross ingeruild voor de Corolla Cross. Ik moet toegeven iets minder stoer, meer een "gewone" auto dan de flink uitziende Yaris Cross. De kleine kofferbak en het toch beperkte vermogen deden de Yaris na 2 jaar de das om. Spijt?? Nee echt niet, wat een mooie, complete, veilige auto was het, nee is het. Maar nu we meer op vakantie gaan met de auto en een grote hond, gaat dat net wat makkelijker in de Corolla Cross, een RAV4 is echt niet meer nodig. Ook gekeken naar andere auto's, o.a. de Hyundai Tucson. Maar tis geen Toyota he. Kenners, over het algemeen monteurs bleven aangeven dat de beste keuze toch een Toyota is. Hoewel ik echt wel gecharmeerd was van de Tucson. Zou ik een Yaris Cross aanraden? Absoluut, kies wel een beetje een luxe versie, de Executive AWD die wij hadden was het paradepaardje in de serie. Ook heel leuk om mee te spelen op terrein waar anderen snel vast zitten. De auto staat bij Garage van Gorp in Reusel voor als je op zoek bent naar een mooie, hele mooie Yaris Cross AWD.

PRIVATE LEASE Toyota Yaris Cross