Toyota Prius 1.8 HSD Executive (2009)

UitvoeringPrius 1.8 HSD Executive
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Fijne auto!

30 Augustus mijn Seat Alhambra TDI (getuned tot 143 PK en 360 Nm) ingeruild voor een Prius Executive met de nodige extra’s (Pearl White, sunroof, 17”, JBL-Premium Sound, DAB-tuner, parkeersensoren vóór en een trekhaak/fietsendrager). Paste allemaal in de leaseregeling. Met de 14%-regel kost de Prius mij per maand een kleine 200 euries minder dan de Seat. Dat tikt aan, over de leaseperiode van 4 jaar, en was ook een belangrijke reden om voor de Prius te gaan.

Inmiddels zo’n 3.000 km met het ding gereden. Met veel genoegen, mag ik wel stellen. Maar om toch maar met de wat mindere eigenschappen te beginnen: de vering is wat stugger dan ik had verwacht. Mag wat mij betreft soepeler. Ik weet niet of 15” wielen voor een soepeler onderstel zorgen, maar dat zou wat mij betreft een goede reden kunnen zijn om toch maar voor die wielen te gaan, ondanks het feit dat die 17”-exemplaren er wel erg goed uitzien. Tweede mindere punt – voor mij – is de beschikbare bagageruimte. Nou was ik in de Alhambra op dat gebied natuurlijk wel ernstig verwend, maar het is toch wel even wennen. Omdat ik achterin altijd een kratje met spullen heb staan, is de extra ruimte onder de vloer minder makkelijk toegankelijk.
Zicht recht naar achteren is matig, uitzicht naar rechtsachter vind ik ronduit slecht. De buitenspiegels zijn daarentegen weer erg goed; geen dode hoeken.
Het intelligent parking assist systeem komt wat mij betreft niet boven het niveau van een gimmick uit. Laat maar zitten, Toyota.
Nog een laatste puntje van kritiek: de DAB-tuner (digitale radio). Mij was door de verkoper beloofd dat ik daarmee honderden zenders in hoge kwaliteit uit de ether zou kunnen plukken en dat, die honderden zenders, was voor mij reden om het ding aan te schaffen. Nu blijkt dat er in Nederland afhankelijk van waar je je bevindt 9 (negen) zenders beschikbaar zijn, waarvan er 5 ook op de FM zitten. 400 Euries voor 4 extra zenders is wat niet wat ik heb bedoeld. Had ik achteraf dus beter niet kunnen doen. Maar goed, het heeft gelukkig geen invloed op mijn bijtelling.

Dan het positieve nieuws. Wat rijdt die auto smooooth! Ik heb bijna altijd automaat gereden (met uitzondering van die laatste Alhambra), maar deze CVT slaat alles. Erg fraai!
De stoelen zitten zowel voor mijn vrouw als voor mijzelf erg goed, de leren stoelbekleding bevalt goed, mijn vrouw is erg blij met de stoelverwarming en de beenruimte op de achterbank is verbazend goed. Mijn kinderen geven aan dat ze achterin beter zitten dan ik de Alhambra, behalve als ze er met zijn drieën zitten; dan wordt het in de breedte wat krapjes. Verder zit alles goed onder handbereik, de automatische verlichting en dito ruitenwissers zijn erg handig. Het navigatiesysteem is redelijk intuïtief te bedien en werkt fijn snel.

Het JBL Premium Sound systeem is een genot. Eerlijk weet ik niet hoe goed het standaard systeem is, maar ik geniet elke keer weer van dit systeem.

De adaptieve cruisecontrol, voor mij een belangrijke reden om voor de Executive te kiezen, viel aanvankelijk wat tegen; in druk verkeer zit ie wel heel veel te regelen. Maar na wat gewenning is het toch wel een erg bijzondere ervaring om over de snelweg van Amsterdam naar Rotterdam te rijden zonder één keer te remmen of gas te geven. Je past de ingestelde snelheid onderweg een paar keer met de handle aan en verder regelt de CC het allemaal zelf. Bepaald rustgevend. En je houdt altijd netjes afstand…

Heb inmiddels ook een keer kennis mogen maken met het Pre-crash veiligheidssyeteem. Een auto stopte plotseling vlak voor me om dubbel te parkeren en de Prius vond dat ik mijn koers te laat aanpaste. Het kwam niet zover dattie zelf ging remmen, maar ik werd met een doordringende piep wel op de bijzondere situatie attent gemaakt. Werd door mij op prijs gesteld!

Wat mij verbaast is het gemak waarmee zuinig kan worden gereden. Ik heb tot nu toe een gemiddeld verbruik van 4,4 liter/100 km gescoord, waarbij ik niet het gevoel heb dat ik erg mijn best doe om zuinig te rijden. In de stad is beter dan 1 op 20 rijden geen enkel punt en ik heb inmiddels geleerd dat het enige dat écht brandstof kost, hard rijden is. Niet eens zozeer hard acceleren, maar vooral met hoge snelheid rijden. In mijn omgeving (Rotterdam) zijn weinig snelwegen waar je 120 mag, dus ik rijd niet vaak harder dan 110 (hij wijst structureel 5 km/u teveel aan). Onder die omstandigheden kom ik tot de genoemde 4,4l/100km. Een meer dan keurige waarde wat mij betreft.

Alles samengevat: wij zijn zeer tevreden met onze Prius!