Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic (2009)
| Uitvoering | Prius 1.8 HSD Dynamic |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 12.000 km |
| KM-stand laatst | 28.500 km |
Eerste indruk na 16000 km
Na ruim 3 jaar en 150.000 kilometer in de Honda Civic Hybrid te hebben gereden werd het tijd voor een nieuwe auto (lease). In verband met de recente gezinsuitbreiding gekeken naar een ander model, waaronder de Mazda 6, Volkswagen Passat en de nieuwe Toyota Prius. Uiteindelijk kon ik een Prius van een collega overnemen en dat was ook gezien de maandelijkse lease kosten en bijtelling erg interessant. In eerste instantie wel wat huiverig voor de beschikbare kofferruimte, maar daarover later meer. Na ongeveer 16.000 km in de Prius (inclusief vakantie in Italie) leek het me zinvol om een review te plaatsen. Ik zal de auto puntsgewijs reviewen en hierbij ook vergelijken met de Honda Civic Hybrid, aangezien wellicht meer mensen twijfelen tussen deze auto's.
Specificatie:
Ik heb de Dynamic uitvoering overgenomen in zwart metallic en stoffen interieur. Deze uitvoering van iets meer dan 31.000 Euro is zeer compleet met o.a. geintegreerde navigatie, parkeerhulp en heads-up display. Dit zijn zaken die in mijn Civic (weliswaar met 23.000 euro flink goedkoper) ontbraken en destijds ook niet op de optielijst stonden.
Motor en transmissie:
Ik zal de specificaties niet herhalen, deze zijn zo terug te vinden. Wanneer ik de Civic en de Prius vergelijk dan is de Prius uiteraard qua vermogen en koppel de winnaar. Wat in de vergelijking opvalt is de werking van de electromotor, welke een veel belangrijkere rol vervult in de Prius dan in de Civic. Puur rijden op de electromotor is een genot, maar let op want voetgangers horen je bijna niet aankomen. De CVT bak is vergelijkbaar met de Honda dus bij flink doortrekken loeit de motor flink in het interieur. De Prius is wel duidelijk krachtiger in de (tussen) sprints door de sterkere electromotor, zeker in de Power mode.
Weggedrag:
Hierover kan ik kort zijn. De Honda is meer een 'rijdersauto' dan de Prius. De laatste is meer op comfort afgestemd. Ikzelf vind de rijervaring in de Honda prettiger en veel directer dan in de Prius. In de Honda had ik altijd gevoel met de weg en wat de auto deed. In de Prius is de besturing minder direct en komt daardoor soms wat gevoelloos over.
Verbruik:
Tot nu toe verbruik ik met de Prius tussen de 1:19 en 1:21 (inclusief winterbanden en recente vakantie met bergritten). Ik rijd over het algemeen de maximaal toegestane snelheid. In Duitsland 130 met uitschieters tot 165. Het verbruik is zeker netjes en je hoeft er weinig moeite voor te doen om het te halen. Wel blijft het achter bij de fabrieksopgave. Met de Honda zat ik over het algemeen tussen de 1:18 en 1:20. Opvallend is dat de boordcomputer van de Prius wat te optimistisch is (geeft 4.8 tot 5.0 liter aan), de computer in de Honda was wat te negatief. Met de wat kleinere benzinetank in de Prius is de actieradius daardoor wat aan de kleine kant (ik rijd max 800 - 850 km, waar ik rond 900-950 reed met de Honda).
Kofferruimte:
Het nadeel van de Honda was de niet neerklapbare achterbank en de relatief kleine kofferruimte (waarbij het ook een 4-deur is). De Prius heeft wel een echte 5e deur en meer kofferruimte beschikbaar waarbij de achterbank ook neerklapbaar is. Dit heb ik tot nu toe nog niet gebruikt. Tijdens de vakantie met onze dochter (5 maanden) hadden we voldoende ruimte, ik kon nog door de achterruit naar buiten kijken. Het opbergvak onder de laadvloer is vrij groot en heel praktisch. Hierdoor past er meer in dan je in eerste instantie denkt.
Interieur:
Het interieur van de Prius is zeker futuristisch te noemen en daarvoor doet de Civic op zich niet onder. Wel is, zoals eerder aangegeven, de Prius een stuk completer dan mijn vorige Civic. Ik ben zeer te spreken over het navigatiesysteem dat heel erg snel werkt, duidelijk is en goed inspeelt op veranderende verkeersinformatie, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Vooral in Duitsland heb ik er veel profijt van gehad. De inparkeerfunctie is grappig maar vaak is zelf inparkeren een stuk sneller. De achteruitrijcamera is daarentegen wel erg handig. Ook de geintegreerde bluetooth carkit werkt zeer goed met mijn iPhone en alle functies (kopieren adresboek etc.) werken prima.
De zitpositie in beide auto's is goed voor elkaar. De stoelen in de Prius geven iets meer steun en zijn verder in te stellen (lendesteun). Het stuur in de Honda is wat kleiner en doet daardoor wat sportiever aan en spreekt mij wel aan. Qua opbergvakken komen beide auto's ook redelijk uit de verf. Prius heeft als pre het opbergvak voor de zonnebril.
Exterieur:
Persoonlijk vind ik de Honda wat mooier voor de dag komen, hoewel mijn Prius ook goed overkomt in het zwart metallic met de 17 inch velgen eronder. De Honda oogt wat 'aggressiever' dan de Prius. De achterkant vind ik van de Honda beter geslaagd; de Prius achterkant blijft wat apart, maar went zeker wel na verloop van tijd.
Accessoires:
Ik heb op de Prius 1 accessoire toegevoegd, de iPod/iPhone link. De iPod link voegt een USB aansluiting toe (die je overigens ook voor een USB stick of een andere iPod kunt gebruiken). Ik bespreek hier alleen mijn ervaring in combinatie met de iPhone!
Persoonlijk ben ik hier niet zo over te spreken. De iPhone kan al via Bluetooth de audio streamen, waarmee je dus op de iPhone de bediening van de audio doet (kiezen van nummers etc). Met het gebruik van de USB link, die tevens de iPhone oplaadt, kun je de nummerselectie op het geintegreerde audio/navigatiesysteem doen. Nadeel is dat dit alleen werkt met playlisten (maximaal 6 playlisten worden ondersteund met ieder maximaal 99 nummers) en niet alle informatie (artiest info) doorkomt. De meerprijs is daarom wat mij betreft, voor een iPhone, niet de moeite waard.
Conclusie:
Ik ben erg te spreken over de Toyota Prius. Het is een comfortabele reisauto en de rust in de auto bij een constant toerental is ongekend. Je rijdt heerlijk relaxed van A naar B, ook op de langere afstanden. Ook de vele comfortabele opties dragen hieraan bij. Ondanks dat het een mindere 'rijdersauto' is dan de Honda voelt hij wel als een klasse hoger. Gezien de prijs is dat uiteraard ook zo.
Tot nu toe heb ik, ondanks de nodige media aandacht, geen enkel probleem waargenomen. De auto rijdt prima! De problemen met de ABS zijn begin maart direct door de Toyota dealer opgelost middels een software update. Prima!