Toyota Prius 1.8 HSD Aspiration (2009)
| Uitvoering | Prius 1.8 HSD Aspiration |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 11.000 km |
Hierbij een beknopte weergave van mijn ervaringen, d.w.z. weinig proza en meer concrete ervaringen en waarderingen.
Ee vorige auto was een Opel Signum diesel, 3.0 ltr. Een zeer luxe auto met een premium gevoel in alle opzichten. Behalve de geringe betrouwbaarheid. Ik had er teveel storingen mee. En niet te vergeten de roetwolk die je uitbraakt, als je het gas fors induwt. Terzijde: daarvoor heb ik twee Toyota Camry's gereden tot respectievelijk 270.000 en 240.000 km. Nooit een probleem mee gehad!
Redenen om de Prius te kopen:
- Goede ervaringen met eerdere Toyota's.
- Erg goed uitgerust.
- Zuinig.
- Goedkoop in de bijtelling.
- Qua mogelijkheden, zoals ruimte en zo goed passend bij mijn privé wensen.
Vervolgens de ervaringen tot nu toe.
Tot nu toe geen enkel probleem. Alles functioneert zoals het hoort. Mijn eerdere Toyotagevoel is weer helemaal terug.
Het comfort is prima. Veel steun in de stoelen. Ik heb leren bekleding als optie gekozen. Zwart met een blauw stiksel. Past mooi bij de auto. Geen enkele last met glad leer, zoals anderen melden. Zit heerlijk. Een enkel nadeel is wel dat de beenruimte voor de wat langere bestuurders (ben zelf bijna 1.90) een beetje krap is als je met een ingeschakelde CC je benen kruislings zet. Je zit dat tegen de deurgreep.
De bediening van diverse functies is o.h.a. genomen goed. Ik heb het inbouw navigatiesysteem. Het vraagt even tijd om er vertrouwd mee te raken, maar dan heb je er veel plezier aan. Een enkele keer merkte ik wel dat het apparaat bij aankomst in een wijk met veel straten dicht bij elkaar, de weg op het laatst kwijtraakt. De bediening van de wat minder gebruikte functies, zoals achterruitwisser, mistlampen voor en echter is een beetje priegelig. Kwestie van wennen, maar in het donker blijft het een beetje lastig.
De vele standaard opties en de hele inrichting geeft een luxe gevoel. Dat wordt versterkt door keyless systeem en het start/stop systeem, waardoor je stilte hebt bij stilstaan en wegrijden. De CC werkt prima en de automaat is perfect traploos. Bij optrekken hoor je de motor behoorlijk, maar daar wen je snel aan. Boven de 100km. is de auto niet stil meer te noemen. Dat is voor verbetering vatbaar.
De blue tooth werkt bij mij uitstekend. Schijnt te komen omdat ik een wat oudere mobiele telefoon heb. De radio geeft veel bass, maar dat is te verhelpen door de instelling aan te passen, weinig bass en meer treble.
Een ander punt van aandacht is het geringe uitzicht naar achteren. Vooral 's nachts heb je er last van doordat de balk waar de ruitenwissel in is gemonteerd precies de verlichting van de achteropkomende auto's in de weg zit.
Het verbruik is 1:19. Anders dan andere auto's, is deze op de snelweg relatief minder zuinig, omdat je geen energie opwekt door minder remmen.
Al met al ben ik zeer tevreden. Kijkend naar kosten en baten, vind ik het een prima auto.