Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i Comfort (2010)
| Uitvoering | Aygo 1.0 12v VVT-i Comfort |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 8 km |
| KM-stand laatst | 133.000 km |
Mijn eerste auto
Vooraf
Toen ik in december 2008 mijn rijbewijs behaalde, mocht ik rijden in de Fiat Bravo 1.4 Tjet van m'n ouders. Aangezien ik het eerste jaar weinig kilometers maakte was er voor mij weinig drang om een eigen auto te kopen. Echter begin dit jaar (2010) werd mijn schema steeds drukker en stonden er veel meer (niet ov) kilometers voor de deur. Het werd tijd voor een eigen autootje. Maar als student heb je natuurlijk niet veel te besteden. Ik zat echter met een probleempje. Ik moet mijn drumstel kunnen vervoeren. Een kleine auto is daarom niet mogelijk. Gelukkig kwamen mijn ouders toen met een mooi voorstel. Als ik een klein en goedkoop, maar ook veilig en modern autootje zou uitzoeken zouden hun bijleggen in de aanschafprijs en dan kunnen wij ruilen van auto als ik mijn drumstel moet vervoeren. DEAL!
De aanschaf
Na een korte positieve proefrit in de Toyota Aygo was de keuze snel gemaakt. Geen motorrijtuigenbelasting, laag benzine verbruik en goedkoop in verzekering zijn dikke pluspunten. Dat ik voor zo'n €11000 een splinternieuwe auto zou hebben met airco, elektrische ramen en een audioinstallatie met aux aansluiting maakte het alleen maar beter! Daarnaast is ook nog gebleken dat Aygo's ontzettend waarde vast zijn. Het verschil tussen een nieuwe en tweede hands is zo klein, zeker gezien het feit dat ik nu het volledige garantie termijn heb.
De prestaties en rijeigenschappen
Eind februari kon ik mijn eerste auto ophalen bij dealer Mengelers in Sittard. Daarna begon de fun! De eerste duizend kilometers heb ik de auto niet op z'n tenen laten lopen. Daarna ben ik hem zwaarder gaan belasten en ik moet zeggen dat die 69pk uit dat 1.0 blokje heel aardig presteren. Indrukwekkend vind ik dat je vanuit 35 km/h in de 3 heel soepeltjes kun versnellen naar 50 km/h. Ook met 4 volwassen mannen aan boord kun je nog best aardig uit de voeten. Je moet niet de ambitie hebben eerste te worden bij stoplicht sprintjes, maar voor zo'n klein auto zijn de prestaties echt niet gek. Daarbij moet ik zeggen dat ik best wel verwend was qua vermogen aangezien ik daarvoor een jaar lang in de 150 pk sterke Fiat Bravo van m'n ouders heb gereden. De topsnelheid van 155 km/h die de fabriek opgeeft is niet helemaal waar, want op meerdere ritten op de duitse Autobahn liep de snelheidsmeter de schaal uit (meer dan 170). De tomtom heb ik als hoogste op 169 km/h per uur zien staan! Het verbruik op een retourtje Nurburgring was 1 op 16. Niet gek gezien ik op de Autobahn waar het kon en mocht volgas heb gereden. Mijn zuinigste verbruik op een tank is tot nu toe 1 op 18,3. Op die tank heb ik hoofdzakelijk in de bebouwde kom gereden, zonder echt op het verbruik te letten. Vanaf september ga ik steeds meer snelweg kilometers maken. Ik ben benieuwd wat het verbruik dan wordt. Tegen die tijd zal ik een update maken.
Het comfort is voldoende, maar vooral gericht op stads ritten. Snelweg kan ook, maar ik kan me voorstellen dat mensen het totale geluidsniveau wat aan de hoge kant vinden (snelheid 120/130 km/h). De auto is echter wel behoorlijk windgevoelig en dat is op de snelweg niet fijn. In die gevallen extra netjes twee handen stevig aan het stuur! Het bochtengedrag is in orde. Je kunt best hard door een bocht voordat er serieus onderstuur ontstaat. Veel harder durf ik echter niet, omdat je op die snelheden van je stoel begint af te schuiven door het gebrek aan steun van de stoel. Die steun mis je ook wel op langere ritten.
Ruimte
Ik ben zelf nogal lang van stuk, namelijk 1,93m lang. Toch heb ik een fijne zithouding in Aygo. Alleen het stuur zou iets hoger mogen, of de stoel iets lager. De verstel mogelijkheden zijn echter vrij beperkt. Het stuur is alleen in hoogte verstelbaar en de voorstoelen alleen in lengte en rugleuning. Die rugleuning moet je echter mee uitkijken. De verstelling daarvan werkt via een klik systeem, zorg dat je hem echt stevig hoort klikken anders bestaat de kans dat je leuning ineens achterover klapt, dit is mij namelijk een keer gebeurd!
Bagageruimte is erg klein, maar voldoende voor boodschappen te halen. Mocht je een keertje iets grotere spullen moeten vervoeren zijn de achterste rugleuningen heel eenvoudig neer te klappen. De kofferbak doorgang blijft echter klein en de tildrempel vrij hoog. Met 4 mensen in de auto kan, maar de mensen achterin moeten echter niet te veel eisend zijn.
Minpunten:
- Driecilinder motorblok zorgt voor veel trillingen.
- Bij gebruik airco fors verlies aan motorvermogen.
- Kleine rammeltjes en kraakjes in het interieur.
- Stoelen geven weinig steun.
Slot eerste deel
Tot nu toe alleen maar veel plezier gehad met deze Toyota Aygo. Voor mensen die geen grote spullen hoeven te vervoeren en een nieuwe maar toch goedkope auto willen hebben, kan ik de Aygo van harte aanbevelen!
24000km Aygo ervaring rijker
Het is bijna een jaar na de eerste ervaringen en ik ben flink wat kilometers rijker. Van september 2010 t/m maart 2011 heb ik behoorlijk wat kilometers gemaakt, waaronder wekelijks naar Utrecht (340km retour voor mij). Die zijn zonder problemen verlopen. Het comfort op die ritten (125 tot 130km/h op de teller) was prima. Het volume van de radio moet dan wel redelijk hoog als je echt naar muziek wilt luisteren.
Ook de winter heeft niet voor problemen gezorgd. Ik had nog net op tijd een setje winterbanden kunnen vinden. Goodyear Ultragrid 7+. Goede bandjes, waar ik veel plezier van heb. De tractie in de sneeuw is geweldig. De combinatie van deze winterbanden en het lage vermogen zorgde ervoor dat ik overal wegkwam! Nadeel in de winter was dat er regelmatig erg veel condensvorming was aan de binnenkant van de ruiten. Dat in combinatie met het lang moeten opwarmen van de motor (en daarmee de verwarming), zorgde ervoor dat vaak lang duurde voordat je goed zicht had. Volgens de dealer waren de rubbers in orde. Begin komende winter gaat de vochtvreter in de auto om te kijken of dat het verhelpt.
In de vorige review schreef ik dat de rijpositie goed was. Daar moet ik echter op terugkomen. De verstel mogelijkheden laten te wensen over. Ik wil een actieve rijhouding hebben, daarvoor moet ik echter te kort op het stuur zitten wat er voor zorgt dat ik de rugleuning oncomfortabel recht moet zetten of de stoel naar voren moet schuiven. Dat laatste heb ik een tijdje geprobeerd, maar dat resulteerde op een rare manier in het feit dat ik klachten kreeg in m'n rechter knie. Ik zit nu voor mijn gevoel iets te ver naar achteren voor een echt fijne rijhouding. De stoelen zijn echter comfortabel genoeg. Als ik Toyota was zou ik in de volgende Aygo op z'n minst een lengte verstelling van het stuur mogelijk maken, want dat is eigenlijk het enige wat ontbreekt aan de rijhouding. Als een van mijn ouders in de Aygo rijdt klagen hun ook hierover.
Wat betreft het verbruik. Mijn zuinigste tank in 24000km was 1 op 19. Meestal zit ik rond 1 op 17 of 1 op 18. Ik hoor veel Aygo/107/C1 rijders zeggen dat 1 op 20 makkelijk te halen is. Dat is mij dus nog niet gelukt. In de winter was de auto wel iets onzuiniger. Toen was het ongeveer 1 op 16 of 1 op 17. De verbruik cijfers bleven redelijk gelijk ongeacht het aantal snelweg kilometers. Ik vermoed dat ik een iets te sportieve rijstijl heb voor het hele lage verbruik, ondanks dat ik mij goed aan de snelheid houd.
In Februari 2011 heeft de auto de eerste beurt gehad. Die was niet te duur en verliep redelijk snel. Er zijn toen geen rare dingen geconstateerd.
Al met al heb ik de rijhouding als enige serieuze minpunt van de auto. Voor de rest zou ik mijn Aygo niet willen missen, want voor dit geld rij je een heel fijn autootje!
AyGO GO GO!
En dan ben je weer ruim een jaar en bijna 20000 km verder. Tijd voor een update. Ik zal een paar onderwerpen uitwerken.
Prestaties/Comfort
Hierover helemaal geen klachten. Motortje snort er vrolijk op los en ik blijf me verbazen over hoe soepel ie accelereert vanuit lage toeren. Laatst eventjes kort over de Autobahn gegaan en ik had heel vlot 170 op de teller, en dat terwijl ik met 3 (!!!) mensen in de auto zat. Ik was aangenaam verrast.
Het verbruik lijkt ook steeds beter te worden, want ondanks dat ik mijn rijstijl niet heb aangepast (nog altijd vlot en sportief, maar wel netjes!) is het verbruik nu steeds vaker rond de 1 op 19. Beste tot nu toe 1 op 19,8. Die magische grens van 1 op 20 lijkt echter nog steeds niet voor me weggelegd te zijn...
Onderhoud/problemen
1. In de winter heeft de auto z'n grote beurt gehad, daar is toen niets aan het licht gekomen. Echter had ik na de winter (vanaf begin maart) steeds vaker last van een slijpend geluid tijdens het remmen. Ben hiermee na de dealer geweest en die hebben toen, onder garantie, de remschijven vervangen. Daar scheen roest op te zitten en was volgens de dealer een bekend probleem. Probleem is nu opgelost!
2. Een tegenvaller vond ik dat ik begin deze zomer al m'n voorbanden (zomerset) moest vervangen. Die hadden op dat moment denk ik hooguit 20000 km onder de auto gezeten. Daar stond ik erg van te kijken. Is dit een bijkomstigheid van het eco rubber in combi met een redelijk sportief rijgedrag?
3. Sinds een paar weken heb ik een naar rateltje/rammeltje aan de bijrijders-stoel, zowel leeg als gevuld. Eens kijken of ik er zelf achter kom, anders rij ik even bij de dealer langs, want dit is een vrij vervelend geluidje.
Winter 2011/2012
Winter probleemloos doorgekomen, ondanks de soms extreem lage temperaturen. Gelukkig geen last meer gehad van de eerder genoemde vocht/condens problemen. Duurt wel nog steeds vrij lang voordat alles op temperatuur is, maar daar raak je wel aan gewend.
Inruil poging
Begin dit jaar (2012) heb ik twee offertes laten maken, om de auto in te ruilen. De eerste was bij mijn eigen dealer, op inruil voor een nieuwe, gelijk uitgerusting, Aygo (toen nog niet gefacelift). En daarna eentje bij Fiat, op inruil voor een nieuwe Fiat Panda. Beide biedingen vielen mij tegen, aangezien ze net over de €6000 waren. Ik heb €11000 nieuw betaald en had in mijn achterhoofd een autoweek artikel waarin stond dat de Aygo een van de meest waarde vaste auto's op de markt is. Dan komt €2500 per jaar aan afschrijving vrij koud op je dak. En ja, ik weet dat de eerste jaren het duurste zijn. Maar een heleboel mensen ruilen hun nieuwe auto na 1 of 2 jaar, die krijgen dan neem ik aan toch wel een aantrekkelijk bod!? Daarom maar niet ingeruild.
Tussentijdse conclusie
Prestaties - voldoende
Comfort - voldoende
Onderhoud kosten - Uitstekend
Kortom nog altijd super tevreden over mijn Aygo. Enige minpunt vind ik de ruimte van de kofferbak en achterin. Het is gewoon geen praktische auto. Maar dat kun je hem eigenlijk niet kwalijk nemen, omdat ie daar simpelweg niet voor gebouwd is.
Word vervolgd...
4 jaar update
Deze maand heb ik de auto alweer 4 jaar in bezit en heb er sindsdien 57.000 hele fijne kilometers mee gereden. Ik ben nog altijd heel erg te spreken over de Aygo.
De auto komt zojuist terug van de garage voor de 2de grote beurt. Daar is geconstateerd dat een afdekplaat aan de onderkant van de motor, olie lekte. Ondanks dat het een redelijk goedkoop plaatje is was het vervangen behoorlijk arbeidsintensief en daardoor het kostenplaatje vrij hoog. Verder is er niks speciaals geconstateerd en verkeerd de auto in topconditie.
Verder heb ik begin deze winter (of lange herfst :P) een vochtvreter gekocht, omdat ik het behoorlijk zat was om iedere ochtend een dikke laag condens aan de binnenkant van het raam te moeten halen. Een vochtvreter van €8 in de vorm van een soort pittenzakje die in de magnetron kan worden "geleegd" werkt perfect!
Sinds 2 juli 2012 (40.131km) ben ik het brandstofverbruik in de iPhone app Roadtrip LE aan het bijhouden. Super appje. Over deze periode heb ik een gemiddeld verbruik van 1 liter op 17,94km. Het onzuinigste is 1 op 15,67 en het zuinigste 1 op 19,83. Keurig zeker gezien ik in deze periode hoofdzakelijk korte stukken in de bouwde kom heb gereden.
Verder geen bijzondere zaken te melden. Laat die kilometers maar komen, ik vreet ze graag op met m'n Aygo! :)
3,5 jaar later!
Zo te zien heb ik een behoorlijke tijd geen update meer gegeven. Maar dat betekend niet dat de auto niet meer in mijn bezit is geweest. Morgen maak ik mijn laatste kilometers in deze Aygo en gaat ie na 7,5 jaar uiterst trouwe dienst naar een nieuwe eigenaar die hem als tweede auto gaat gebruiken. Lijkt mij een mooi moment voor een officiële afsluiting van deze review.
Sinds mijn vorige verslag heb ik de kilometer stand naar 133000 weten te brengen. In alle kilometers die ik sinds dat verslag gemaakt heb met deze auto zijn er eigenlijk maar 2 bijzondere punten te vernoemen:
1. De eerste is dat ik een keertje een marter onder de auto heb gehad. Die had vrolijk zitten knagen op de brandstof toevoer naar de motor. Na een koude start rook ik na een paar minuten een verdacht luchtje. Ben toen op de dichtstbijzijnde parkeerplaats gestopt om er daar achter te komen dat benzine het motorruim in spoot. Gelukkig was de motor koud, want dat had heel anders kunnen aflopen. Rot beesten! Wegenwacht gebeld en die waren redelijk snel op locatie. Daar een tijdelijk slangetje gekregen om mee te rijden. Door dealer officieel slagetje op laten zetten.... €130 lichter.... voor een slangetje! Maar ja, veiligheid boven alles.
2. Begin 2017, de dag voor een beurt bij 115000km hoorde ik opeens een luide klak/slag toen ik over een drempeltje reed. Direct gestopt, bleek de ophanging van de uitlaad afgebroken te zijn. De garage naar laten kijken. Lassen blijkbaar niet mogelijk, dus hebben ze een volledig nieuw uitstuk van de uitlaad moeten monteren. Daar kwam bij de beurt nog nieuwe remschijven bij en toen was ik zo'n €500 lichter.
Nu gaat de auto weg, omdat ik te veel kilometers maak en simpelweg meer ruimte nodig heb. Ik mis het comfort van een grotere auto aangezien ik nu toch wel heel vaak lange stukken rij. Met schoonfamilie en vrienden in de randstad zal dat de komende jaren niet veel veranderen en daarnaast ben ik het beu om iedere keer hulp te vragen of auto's moet lenen als ik spullen moet vervoeren voor mijn hobby (drummen). Daarom gaat ie weg. Enigszins met een dubbel gevoel, want alle 133000km zijn ontzettend fijn en leuk geweest met deze Aygo. Een echte aanrader voor iedereen die een kleine en goedkope auto wilt rijden!
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Toyota Aygo

Koopwijzer: Peugeot 107 - Toyota Aygo - Citroën C1 2005

Toyota Aygo 1.0 12V VVT-i Access (2009)

Vergelijkende Test: Toyota Aygo - Nissan Pixo

Vanwege het heuglijke youngtimernieuws: een geinige Saab, dikke BMW of lekkere Porsche