Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i Comfort (2009)

Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i Comfort (2009)

UitvoeringAygo 1.0 12v VVT-i Comfort
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Bedankt, trouw maatje...

Toegegeven, ik heb in 2009 op safe gespeeld door opnieuw voor een Aygo te kiezen. Is er - voor mij - dan geen betere of ’spannendere’ auto in deze klasse? Vast wel, maar de Aygo voldeed op dat moment nog steeds aan al mijn eisen (o.a. prettig rijdend, lage kosten, leuk model). En gelet op de uitstekende ervaringen met de vorige Aygo en garagebedrijf, vond ik het goed zo.
Wat standaarduitrusting betreft, is de Comfort-uitvoering vergelijkbaar met de ‘oude’ + versie, die ik na bijna 60.000 probleemloze kilometers heb ingeruild. Tevens is de auto uitgerust met Michelin Energy banden (i.p.v. standaard Conti’s), airco, armsteun, toerenteller en een dashboardklepje. Ik heb gekozen voor de kleur ‘Mystic Blue’.

Over de keuze van de materialen en afwerking van het interieur wordt verschillend gedacht. De grijze plastic deken en veel zichtbaar plaatwerk doet - zeker in vergelijking tot de concurrentie - wat armoedig/low-budget aan, en zal dus niet iedereen bekoren. Ik heb mij er nooit echt aan gestoord. Het past wel bij dit kleintje, en het is degelijk. Ik heb het interieur in ieder geval nooit op gekraak of gerammel kunnen betrappen, en mijn conclusie is dan ook dat de Aygo goed in elkaar is geschroefd. Ik heb dit liever dan een 'hoogwaardig' interieur met veel piepjes en kraakjes.

De goed hoorbare (voor sommigen lawaaiige) motor voldoet prima en zorgt voor redelijke prestaties - vooropgesteld dat je ver doortrekt in de versnellingen. Geen ramp, want het motortje klinkt juist lekker als je wat toeren maakt. Bij constante snelheden valt het motorgeluid mee, maar stil kun je de Aygo niet noemen; door de beperkte geluidsisolatie zijn nl, rijgeluiden goed hoorbaar. Benzineverbruik tussen 1:17,5 en 1:23. De voorstoelen zijn simpel, en het verbaast mij dat ik - zelfs bij lange afstanden - nooit last heb gehad van pijntjes e.d. Het is een open deur om hierbij te vermelden dat dit natuurlijk afhankelijk is van lichaamslengte en -bouw. Zijdelingse steun ontbreekt, maar dat is eigenlijk alleen van belang als je bochten snel wilt nemen. Ik vind het onderstel mede dankzij de Michelin banden voldoende comfortabel - voor deze klasse wel te verstaan. In combinatie met de prettige besturing zorgt dit voor een aangenaam rijgedrag.

Bijzonderheden: Bij 30.000 km beurt lampjes preventief laten vervangen en is er een nieuwe achterdemper gemonteerd ivm rammel (garantie). Verder geen opmerkingen. Conclusie: zeer betrouwbaar.

Enkele maanden geleden ben ik eens gaan sneupen/shoppen voor 'iets anders' in de A-klasse. Ik heb geen klachten over de Aygo, maar de keuze is immers reuze, en voor hetzelfde/minder geld koop je vandaag de dag meer auto. Na onderhandelen, proefrijden in verschillende auto’s en offertes vergelijken, ben ik uiteindelijk geslaagd bij een Renault-dealer, en zo rijd ik nu rond in een nieuwe Twingo. Review van de fransoos volgt na enkele duizenden kilometers ervaring. Ik ga er natuurlijk van uit dat het onderdeel ‘bijzonderheden’ bij de Renault ook zo leeg zal blijven als bij de Aygo,

PRIVATE LEASE Toyota Aygo