Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i Comfort (2009)

Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i Comfort (2009)

UitvoeringAygo 1.0 12v VVT-i Comfort
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2025

Betere keus dan gedacht

Toen in de zomer van 2023 onze Yaris uit 1999 total loss werd gereden moest er een andere auto komen. De Yaris beviel goed, maar airco werd wel gemist. Aanbod van weer zo'n Yaris was matig en prijzen hoog, uiteindelijk toch nog maar eens gaan kijken bij de Citybug drieling. Dit keer met wat zoeken en geluk een leuke Peugeot 107 uit 2012 gevonden, van na de derde facelift (dus met dagrijverlichting) met 155K op de teller. Totaal andere auto dan de Yaris. Ik vond de Peugeot vooral erg leuk om te rijden. Uiteindelijk ging dochterlief op zichzelf wonen en - na enige twijfel en pogingen alles met het OV op te lossen - nam ze de Peus over.

Ondertussen gaat de volgende dochter misschien ook aan haar rijbewijs beginnen, dus het begon bij voorbaat al te kriebelen. Voorzichtig gaan zoeken naar een Aygo van na de eerste facelift, met airco.

Deze uit 2009 gevonden bij een handelaar. Mankeerde wel een en ander aan, maar daar was de prijs ook naar. 228K op de teller en optisch in nette staat. Bevriende monteur heeft de auto helemaal nagekeken en een grote onderhoudsbeurt gegeven. Dat was hard nodig! Dat de Aygo nog lucht kreeg door het luchtfilter wat er in zat is een wonder. Na de beurt en het oplossen van een aantal kleine probleempjes reed de auto een stuk lekkerder en waarschijnlijk zuiniger. De airco deed het niet bij aankoop, alleen vullen van het systeem was voldoende.

Voorheen reed ik 30-35K per jaar en dan is een grotere wat luxere auto erg fijn. Tegenwoordig zit ik op 6 a 7.000 km per jaar en dan is een overdekte brommer meer dan voldoende. Snelweg, daar kom ik misschien 3 keer per jaar.
Ik zit relatief goed in de auto. Stoelen geven weinig steun maar bieden wel veel ruimte. Stoel zou ik wel wat naar achteren willen laten zetten, maar het stuur is nu al nauwelijks bereikbaar, dus laten we dat maar niet doen.
Olie lijkt de auto niet veel te gebruiken, al durf ik dat nog niet heel hard te roepen. Voor de rest werkt bijna alles zoals het moet. De voorruit moet nog vervangen worden omdat er een grote barst in zit en de achterruit (en daarmee dus de hele achterklep) eigenlijk ook omdat alle lijntjes van de achterruitverwarming kapot zijn. Dat ga ik eerst maar eens een winter avonturen, er zitten tenslotte buitenspiegels op.

Toerentellertje gemonteerd, wat leukere (originele) wieldopjes, fatsoenlijke banden en een radio waar je je smartphone in kan klemmen zodat een soort Carplay / Android Auto ontstaat. Allemaal prachtig. De enige sleutel die ik er bij kreeg miste knopjes en dat was een gok, maar voor een paar tientjes werd dat gemaakt en voor een te overzien bedrag werd er een tweede sleutel bijgemaakt met afstandbediening. Heel fijn.
Eigenlijk is dat een beetje de rode draad voor deze auto's. Alles is voor relatief weinig weer te herstellen en zelfs zonder onderhoud blijft het nog redelijk rijden.

Zoals aan het begin geschreven was de auto bedoeld voor een dochter die nog altijd niet aan haar rijbewijs begonnen is. Best kans dat ik er zelf in blijf rijden voorlopig. Nu nog naast een andere auto (private lease) maar wil misschien ook wel proberen deze als enige auto te rijden. Goedkoper kan niet.

PRIVATE LEASE Toyota Aygo