Tesla Model Y Performance AWD (2024)

Tesla Model Y Performance AWD (2024)

UitvoeringModel Y Performance AWD
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024

Mijn eerste EV ervaring.

Eerlijk is eerlijk, ik vind de Model Y in base trim gewoon geen mooie auto.. Maar als Performance uitvoering, met dikkere wielen, rode remklauwen, en een verlaagd onderstel, begint het ergens op te lijken. Daar bovenop is hij best goed geprijsd ten opzichte van vergelijkbare elektrische gezinsauto's. Als je partner haar voorkeur dan ook nog eens uitspreekt over de Tesla dan is het besluit voor je volgende leasewagen eigenlijk al genomen.

Toch was het even slikken na jaren 50-60dkm per jaar in brandstofauto’s. Na jaren zorgeloos aan de pomp te hebben gestaan als de tank leeg was, zit je ineens in een wereld waar actieradius, laadsnelheid en laadpaaljacht je nieuwe realiteit zijn. Met deze review wil ik toekomstige MYP-rijders zo transparant mogelijk beeld schetsen.

Na korte proefritten in zijn concurrenten werd snel duidelijk dat Tesla simpelweg veel auto biedt voor het geld;
- Relatief veel range
- Enorm veel ruimte
- Standaard opties waar andere merken hele prijslijsten voor nodig hebben.
- Hoge laadsnelheid (kom ik later op terug)
- Hoog trekvermogen in zijn klasse (1600kg)
- Snel leverbaar (binnen een maand)
- En absurd veel power!

Laat ik duidelijk zijn, natuurlijk laat Tesla op de vlakken kwaliteit en afwerking ten opzichte van veel concurrenten te wensen over, maar het moet uit de lengte of de breedte komen. Wil je een Duitse auto met dezelfde specs ben je simpelweg veel meer geld kwijt.

Gebruik: 50-60dkm per jaar, van Randstad tot Alpen.

De auto moest vooral comfortabel zijn en als EV zo min mogelijk laadstress veroorzaken. Woon-werk kilometers worden voornamelijk in de randstad gemaakt, dus file rijden moet comfortabel. Maandelijks rijd ik naar Duitsland op en neer, de auto gaat mee op wintersport en op zomervakantie, en uiteraard moet het gezin er in passen. Een redelijke range met hoge laadsnelheid stonden vanuit praktisch oogpunt ook hoog op de verlanglijst.

Inmiddels ben ik een jaar verder heb ik een nette lijst met plus- en minpunten verzameld. Spoiler: het is nog steeds een goede keuze, maar niet zonder irritatiepuntjes.

Pluspunten.
• Ongekend veel vermogen. Een auto van amper 60k, met ~550pk binnen leasebudget van jan modaal is simpelweg hilarisch. Een peuter in het zitje op de achterbank die constant " Papa! Nog harder!" naar je roept net zo. Leuk om mee te spelen tijdens de ritten op de autobahn, of van stoplicht naar stoplicht.
• Eindeloos veel ruimte, in en onder de kofferbak, de frunk, de vlakke vloer voor de achterbank, en twee enorme ruimtes in de middenconsole, ideaal! Wel moet genoemd worden dat de aflopende daklijn vaak de nodige uitdaging geeft met grote ladingen.
• VOL opties. Stuurverwarming, stoelverwarming (ook achter), de app, voorverwarm functie, camera's rondom, you name it. Je hoeft bij Tesla niets aan te vinken, behalve de kleur.
• Altijd vermaak tijdens het laden met het infotainment systeem (YouTube, Netflix, etc.).
• Goed audio system.
• Een sterke community met oplossingen voor problemen waarvan je niet wist dat je ze had.
• Instelbaar vermogen per as, via de trackmode settings. Handig, wanneer je alle hulpmiddelen uit wil zetten als je even door een flinke laag sneeuw of mul zand moet. Of wanneer je even wil spelen met enkel achterwielaandrijving.
• Hulpmiddelen, uit = uit. Tijdens een slipcursus met diverse andere merken viel op dat bij Tesla in trackmode de stabiliteitscontrole ook volledig uit blijft, waar deze bij alle andere merken na licht uitbreken toch ingreep.

Minpunten / frustraties.
• Phantom braking/Ghost braking, welbekend bij Tesla rijders. Gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt is het mateloos irritant en heel gevaarlijk.
• Matige isolatie. Geregeld check ik of de ramen wel dichtzitten. Spoiler: ze zitten dicht.
• Afwerking in zijn algemeen. Panelgaps? Jazeker. Perfect uitgelijnde kieren? Minder zeker.
• Zwarte velgen die buiten de banden uitsteken. Ik heb het 30dkm volgehouden zonder velgschade, daarna was het klaar.
• Sneeuwkettingen, voor 21 inch is het zoeken. Bij Tesla ben je 500 euro kwijt.
• Stoelzittingen net te kort. Ze zitten oke, maar niet duits-premium-oke.
• Zwarte unilak + wasstraat = slecht idee. Ook kan de carbon spoiler op Performance uitvoeringen kan loslaten, dus zelf poetsen maar.
• Onder bemeten remmen, zeker op hoge snelheid.
• Automatische ruitenwissers. Drama.
• Automatische ontgrendeling via telefoon, werkt vaker niet dan wel.
• Kapje voor de trekhaak. Serieus, wie heeft dit bedacht?! De trekhaak ligt bij mij altijd in de tas waarin deze geleverd is. Wanneer ik deze wil monteren moet ik eerst met eigen gereedschap dit plaatje los halen.
• Bij wisseling van snelweg remt de autopilot vanzelf af naar de maximaal toegestane snelheid. Rijd je 105, remt de auto automatisch af naar 100. Erg irritant, zeker met auto’s achter je.
• Verkeersbord herkenning leest regelmatig de verkeerde borden. Soms rijdt Tesla liever 60 op een N-weg van 80.
• Sentry mode; kost ‘s winters zo'n 5% accu per dag. Toch even schrikken als je na een week wintersport terug komt bij je auto.
• Lane departure warning/Lane assist, moet handmatig iedere rit uitgezet worden. Wel aan te raden als je regelmatig op de spitsstrook rijdt met schuine strepen voor in/uitvoegend verkeer.
• DIE PIEPJES!!! Bij overschrijden van de max snelheid (vanaf 1kmh), bij niet genoeg druk uitoefenen op het stuurwiel (terwijl je 2 handen vast hebt), bij het aan en uitzetten van de autopilot, maar ook wanneer Tesla bepaald dat je niet op de weg let via de interieurcamera, wanneer je tijdens en rijden op de autopilot accelereert tot boven de 140, of wanneer je zonder richting aan te geven over een wegmarkering rijdt, het houdt niet op.
• En als overmaat van ramp ook nog een penalty systeem dat alle rijhulpsystemen uitzet tot einde van je rit wanneer je dit te vaak doet. Hier heb ik inmiddels een oplossing voor gevonden.

Navraag over het gepiep van de auto bij de Tesla garage, leerde mij dat Tesla's geproduceerd na half 2024 aan strengere veiligheidseisen moesten voldoen. Na een proefrit met een Model Y uit 2023 begreep ik eindelijk hoe de auto hoort te rijden. Deze auto had simpelweg meer marge voor het ingrijpen en reed zo veel comfortabeler.

Enhance Commander: De Tesla community wees mij richting een Commander. Dit apparaat sluit je aan in de auto en geeft je via de bijbehorende app eindeloos veel mogelijkheden om instellingen te wijzigen. Zo kun je de onder andere de penalty’s en het gepiep voor overschrijden van de max snelheid uitschakelen. Maar ook het voorverwarmen van de accu kan handmatig aangezet worden wanneer je wil laden bij een laadpunt dat niet staat aangegeven in de navigatie. Voor mij de investering meer dan waard.

Laden: 250kW piek is haalbaar, maar alleen als de accu voorverwarmd is en onder de 20% lading zit. Het piekvermogen zakt gauw in, en eenmaal voorbij de 60% is het druppelladen. Iets wat veel concurrenten beter doen en waar ik bij mijn volgende EV beter naar zal kijken.

Range:
Zomer: ~450km (100 > 0%)
Winter: ~300km

Op lange ritten rij je in de praktijk tussen de 60-70% van bovengenoemde range, per laadcyclus. Voor Duitsland? Prima. 1200km op wintersport? Na 6 laadstops ben je er wel klaar mee.

Tip: zelf laatstations kiezen zodra de accu nog ~25% lading over heeft. De Tesla-navi houdt te koppig vast aan zijn eigen plan en stuurt je vaak ver de snelweg af. Rij je zuiniger dan gepland, stuurt de navi je gewoon met 30% acculading naar de supercharger, zonde van je tijd (let wel; dit advies komt van een rijder met zakelijke laadpas).

Vermogen: Met maandelijkse ritten naar het buitenland zijn er genoeg momenten om het vermogen aan te spreken. Volgens de specs zou de Tesla er met 250kmh mee moeten stoppen, maar er zijn al hogere snelheden op de teller gespot. Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat de topsnelheid op GPS gemeten is, en de teller nog iets verder doorloopt.
Boven de 200kmh wordt de auto wel stuiterig en oncomfortabel, ook kom je er op die snelheden achter dat de remmen wat onderbemeten zijn.

Verbruik: werkelijk geen idee…

Problemen: zijn er nog noemenswaardige problemen in de eerste 50dkm?
• 0dkm: Een trilling in het interieur. Dit bleek in de binnenspiegel te zitten, opgelost aan huis door een Tesla monteur.
• 20dkm, een microswitch van de frunk defect, resulterend in constant gepiep tijdens het rijden met waarschuwingen voor een open frunk. Langs een Tesla service center gereden en ter plekke opgelost.
• 2 setjes ruitenwissers
• Inmiddels toe aan een derde set (achter)banden. Tsja, performance..
• 2x een nieuwe voorruit. Beide slecht geplaatst met gesuis en gekraak in het interieur tot gevolg.
• 40dkm: Deur rubber bestuurderskant laat los.
• Steenslag voor het achterwiel ondanks spatlappen.

Al met al niet dramatisch, maar wel storend.

Conclusie:
De Model Y Performance is voor mij nog steeds een goede keuze. Niet omdat hij perfect is, verre van, maar omdat hij simpelweg de meeste bang for buck biedt. Hij is ruim, bloedsnel, bruikbaar in alle omstandigheden en verrassend praktisch.

Toch blijf ik me verbazen hoeveel je in deze auto kwijt kunt, hoe hard hij gaat (rechtuit..), en hoe moeiteloos hij door de sneeuw gaat terwijl anderen met sneeuwkettingen in de weer zijn.

Op naar de volgende 50dkm.

PRIVATE LEASE Tesla Model Y