Tesla Model Y Long Range AWD (2023) #9

Tesla Model Y

UitvoeringModel Y Long Range AWD
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

Fijne auto met een randje

Waarom een Tesla model y?
Van mijn werkgever mocht ik een nieuwe elektrische lease auto uitzoeken. Met drie pubers zochten we een ruime auto welke paste binnen het budget. Ze waren een Renault Espace V gewend. Naast ruimte was de range voor mij een belangrijk criteria.
Dus op zoek ...., Een short list was al snel gemaakt:
1. Hyundai ioniq 5
2. Tesla Model y
3. Volkswagen ID4

Volkswagen ID4 was een interessante keuze, echter aan de zijkanten van de achterbank zit een hard stuk plastic. De drie kinderen achterin klaagde dat ze hier last van hadden. De Volkswagen viel dus af.

De Hyundai Ioniq 5 had mijn voorkeur, een mooi design, ruime auto en goed bereik. Helaas wat het op de achterbank minder vertoeven. De breedte was voldoende echter de hoofdruimte stelde teleur. Je zet met je hoofd klem tegen het dak. Daarom viel, met spijt, de Ioniq 5 af.
(de 6 was gezien de nog beperkte hoofdruimte al helemaal geen optie)

De Tesla Model Y viel bij de kids in goede aarde, wel wat smaller dan de Ioniq 5 maar veel meer hoofdruimte.
De prestaties, wegligging en bereik waren ook ok.
De keuze was dus gemaakt.

Op 2 juni 2023 werd de MY afgeleverd. Een paar kleine dingetjes vielen direct op: de bekleding van de A-stijl was smerig en er zat een rollend geluidje in de voorklep. Geen grote dingen. Hiervoor bij Tesla Duiven een afspraak gemaakt om het te verhelpen.
NB: waarom moet je een tijd reserveren om de auto af te leveren als ze pas veel later met de werkzaamheden beginnen? Om bovengenoemde 'dingetjes' op te lossen was een kwartiertje voldoende. Ik heb van 13:00 uur tot 15:00 uur moeten wachten voordat de auto gereed was :(
Viel me op dat bij het service centrum nog al koel toe gaat.

Afgelopen week kwam ik er achter dat het dashboard scheef zit. Aan de rechterkant zit het goed, circa 2 cm onder de zwarte rand van de vooruit. Aan de linkerzijde zit het dashboard gelijk aan de zwarte rand. Hiervoor moet de auto over twee weken terug naar het service centrum.

Ervaring met het rijden:
Hier heb ik wisselende ervaringen.
Comfort, wegligging en prestaties zijn goed.

De cruise control is een ramp. Zoals op diverse forums te lezen ook hier dezelfde ervaring. Vervelend maar ook gevaarlijk is dat de auto soms spontaan remt.
De adaptieve cruise control van mijn vorige auto, een Renault Espace uit 2015 werkt een stuk aangenamer en voorspelbaarder.
Ook de chill modus zou beter kunnen. Al trap je het pedaal helemaal in, het vermogen blijft begrenst. Dit is jammer. Waarom niet als bij andere autos een zwaarder punt, als je het pedaal hier'voorbij intrapt het volle vermogen? net als bijvoorbeeld bij de eco stand van onze Renault Zoë?

De bediening en het grote display werkt goed. Als ik dit vergelijk met het systeem uit de Espace vindt ik het niet veel beter (zeker gezien de 8 jaar verschil).
Ook had ik meer verwacht van de software systemen.
De Spotify app is het net niet. ook de andere app's zijn leuk maar ook niet meer dan dat...
Veel camera's in- en rondom de auto, meer een grote meerwaarde?

Heb ik spijt? nee dat niet. Echter zijn op dit moment zeker beteren elektrische auto's verkrijgbaar als je iets minder ruimte eisen hebt.

Premium Connectivity?

Afgelopen week een paarkeer de grens met Duitsland over geweest.
De auto is nog voorzien van 1 maand gratis Premium Connectivity...

ik twijfel of ik wel een abo moet nemen. Het duurt erg lang voordat de data verbinding bij grens overgang wordt opgepakt. Dit is wel een teleurstelling.
Zoals ook in mijn vorige bericht gaat Tesla behoorlijk nat op de software implementaties:
- verbinding val langdurig weg bij grens passage
- de Spotify app vindt regelmatig de playlist niet
- Autopilot is een ramp, spontane rem acties maar ook plotseling naar de verkeerd kant van de streep willen sturen. (voornamelijk bij binnenwegen waar aan de randen stippellijnen zijn getrokken en geen middenstreep aanwezig is).

Streamen doet het niet meer

Vandaag is een nieuw probleem opgetreden.
Ben het selecteren van een Spotify nummer (Tesla app) wordt deze onjuist (erg vertraagd) afgespeeld. Je kan van de muziek niets meer maken. Ik dacht eerst dat het aan de app van Tesla lag.
Echter als ik vanaf mijn telefoon via bluetooth stream treed het zelfde effect op. Een power reset heeft niet geholpen.
Bij Tesla gemeld, ik hoop een spoedige oplossing

Update:

Afgelopen maand wat langere stukken met autopilot afgelegd.

Een paar keur was ik positief verrast. De auto reageerde met AP aan voorspelbaar, rijden is zo echt een genot....
Helaas de keer er op had de AP 'kuren' remde spontaan. Waarom is me niet duidelijk, misschien omdat er een vrachtwagen op een andere rijbaan reed ???.
Op een B-weg naderde we een paard en wagen. Deze werden door AP niet opgemerkt. ik moest ingrijpen om een botsing te voorkomen.
Nog iets opvallends: onlangs zag ik op het scherm een voetganger achter de auto aan joggen met 80km/h. Moet niet gekker worden.......

Onlangs een stuk op de Autobahn gereden. Tot 150 km/u was het in de auto goed uit te houden. Bij hogere snelheden nam het windgeruis erg hinderlijke vormen aan.
Fantastisch is het koppel en vermogen wat je tot je beschikking hebt, Bij 130 km/u even een sprintje om een auto in te halen? Fluitje van een cent, even het pedaal naar onder en je bent er voorbij.

Een praktisch dingetje: De hoedeplank heb ik in de schuur opgeborgen, wat een onhandig ding is dat.

Autopilot blijft eigenaardig

Vakantie, voor het eerst met de MY op weg naar Zweden. Dit is de eerste keer dat we met een elektrische auto op vakantie gaan. We leggen e rit naar Monsteras, Zweden in twee etappes af. Overnachten doen we op de veerboot. De eerste etappe tot Travemunde hebben we twee maal de MY opgeladen, de eerste keer bij een Tesla snellader, tweede maal bij de veerboot. Dit ging goed. Nog wel een modus vinden hoe we het laden kunnen combineren met bv boodschappen doen.
Ook het vinden van andere dan Tesla laders is in Zweden nog wel lastig. De Tesla navigatie geeft veel laadpunten niet aan. Een andere app zoals ABRP heb je er bij nodig.

Zoveel mogelijk met autopilot proberen te rijden, ook delen met automatisch sturen aan.
De ervaringen zijn wisselend. op de autosnelwegen werkt het redelijk tot goed. In Zweden op de E-22 weg vergist AP zich regelmatig. Regelmatig (meerdere keren per rit van 30 tot 45 minuten) wordt spontaan geremd. Soms lichtjes, soms een noodrem. Waarom? is ons een raadsel, we zijn alleen op de weg. Deze onverwachte onnodige ingrepen frustreren.
Op de kleinere wegen waar geen duidelijke (midden-) belijning aanwezig is is het bijna onmogelijk om met AP te rijden. AP grijpt te vaak in en met auto's achter je is het echt gevaarlijk.
Een paar keer gereden met AP en AS aan, ging prima tot een moment dat MY aangeeft dat AS niet meer beschikbaar is voor de rest van de rit? Waarom is mij onduidelijk. ....Ook als de auto aan het voorbereiden is voor snelladen is AS niet beschikbaar. Vreemd.

Voor de rest rijd de MY goed, ligt lekker op de weg, comfort is goed en rijprestaties zijn prima.

Achterklep zit scheef

Vandaag een service bezoek gebracht met mijn MY van juni 2023 bij Tesla Duiven. De achterklep zit scheef.?

Probleem is dat het linker scharnier verbogen was door de kracht van de achterklepmotor.
Daar de achterklepmotor enkel aan de linkerkant zit wordt de klep a-symetrisch belast en krijgt het linker scharnier het zwaar.
Er is een nieuw scharnier besteld, welke gespoten moet worden waarna deze wordt gemonteerd.

6,5

PRIVATE LEASE Tesla Model Y