Tesla Model Y Long Range AWD (2023) #19

UitvoeringModel Y Long Range AWD
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

Tesla als leasewagen

Half juli was het zo ver. Vanuit mijn werk een leaseauto met als voorwaarde elektrisch. Mijn voorwaarde was dat ik in de winter minimaal 275 km per dag moet kunnen rijden zonder te hoeven laden. Na wat wikken en wegen gekozen voor Tesla: qua software en testen wordt Tesla toch wel steeds als eerste genoemd. Gevoegd bij de relatief korte levertijd en de mooie kleur die ik kon kiezen (nieuwe midnight cherry red) en de keus was gemaakt.
Ophalen is een aparte belevenis: niks hoes van auto halen bij de dealer met bloemen erbij: je reist af naar een industrieterrein in Tilburg en vanaf de receptie krijg je een locatienummer mee waar je auto in de fabriekshal erachter staat. Als je hulp nodig hebt kun je iemand in een teslashirt roepen. Na de koppeling van de telefoon waar helaas hulp bij nodig was omdat er niets herkend werd weggereden voor de eerste kilometers rijden. En dat rijden daar gaat het tenslotte om want na een kleine 17.000 kilometers kan ik niet anders dan overall tevreden zijn. Wegligging, acceleratie, de stoelen: allemaal top. De bediening via het scherm is echt wennen, de eerste dag dan want daarna weet je al snel niet beter. Heerlijk.
Minpunten? die zijn er echter wel: de regensensor leidt echt een eigen leven: ondanks schone ruiten gaan de wissers willekeurig wissen bij zonneschijn en juist bij regen (in het donker zeker) werken ze veel te traag. Doordat de auto-stand bij de cruise control verplicht aangaat is dat wel een ergernis ( tip: zet de wissers dan op de laagste intervalstand: dan kun je wel op de cruise control rijden en slijten de wissers niet zo snel.... ). De autodrive optie waar ik voor gekozen heb werkt vooralsnog alleen op de snelweg: inparkeren en summon werken niet. Onbekend wanneer dat gaat komen helaas. Daarin blijft Tesla vaag. Ook wanneer de ruitenwisserbesturing beter wordt: bij navraag bij Tesla konden ze dat helaas niet zeggen. Verbruik valt aardig mee: zo rond de 160wh per km. Nu het kouder wordt gaat dat wel omhoog (en wellicht geven de recent gemonteerde winterbanden ook een hoger verbruik).

De cruise control werkt heerlijk en remt goed. Tot nu toe maar een paar spookremmingen meegemaakt. Je schrikt je rot maar mijn Tesla heeft ook al een aantal malen veilig ingegrepen bij een file en zag eerder dan ik dat geremd moest worden.

De one pedal drive is heerlijk en ook die went bijzonder snel: als ik in een andere auto rijd moet ik echt opletten dat je ook af en toe zelf moet remmen.
Laden bij de supercharger is ècht snel (als het niet te druk is overigens). Binnen 30 minuten vrijwel vol gelukkig.

Deze auto kent veel set it to forget it zaken: klimaat, navigatie, verlichting, en zelfs opwarmen in de ochtend kun je eenvoudig plannen.

Kortom: op de ruitenwisser na een heeeerlijke auto.

9,5

PRIVATE LEASE Tesla Model Y