Tesla Model Y Long Range AWD (2023) #15
| Jaar van aanschaf | 2023 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 650 km |
Van diesel naar Tesla
Na jaren te hebben gedieseld in goed overleg (thuis) de Peugeot 5008 1.6 hdif aut. verkocht voor een overstap naar een elektrisch vehicle. Peugeot slecht? Allerminst. Ruim, voorspelbaar, af en toe in storing, traag en laag trekvermogen (kilo en koppel). Zelfs met een vouwwagen bleken de bergen een uitdaging. We wilden dus wel wat nieuws, maar wat dan? En juist die vouwwagen deed ons aarzelen richting elektrificatie. Die actieradius, wat te doen met die terugval? De rijen bij de opladers, de tijd die het opladen in beslag neemt en vooral die 10 x MOETEN stoppen om te laden…. Enfin, een oordeel vellen zonder onderzoek kan niet, dus o.m. op Autoweek en ook elders ons licht opgestoken. In eerste instantie georiënteerd op een PHEV. Maar twijfelde toch over de haalbaarheid van de toch nog wat lage actieradius in relatie tot woon-werk. Wel proefgereden in een Kia Sportage. Heerlijke auto. Bij terugkomst praatje pot met de verkoper en bij de EV6 belandt. Prachtige auto. Dussss proefrit. Dat leek ons wel wat. Maar ja, als je dan toch geheel elektrisch wil zijn er meer mogelijkheden. Dus ook de Volvo xc40 en en Tesla MY geproefrit. In excelleteje alles naast elkaar…… De Tesla wint op alle fronten. Ruim, hond kan mee, 1600 trekkracht, 4x4, ruim 400 nM koppel en inmiddels redelijk van prijs. De anderen konden dit niet allemaal bieden. Plus Kia in de showroom (“over een week rijden”) kostte ca. €60k, een Volvo minder maar kent een jaar levertijd. Kia wellicht wat last van kinderziektes met slechte service (vanuit Kia, niet de dealer), Volvo voelde echt niet als een Volvo. Lichtjes, achterhaald scherm met dito chroom. Achterin kon mijn zoon van ca 1.85 cm nauwelijks zitten. Andere merken als VW’s ID 3/4/5, Hyundai Ioniq 5, Polestar, Audi…. Ze leggen het af op meerdere onderdelen of prijs. Kortom, die Tesla MY is alle merken de baas in deze prijsklasse gegeven onze wensen. Aangezien ikzelf best aarzelde en twijfelde heb ik beschreven hoe ik tot een conclusie ben gekomen. Het lezen van andermans/vrouws ervaring en kennis heeft mij enorm geholpen en dan Bennink eigenwijs genoeg dat “terug te willen doen”. Bij deze.
De Tesla besteld bij de dealer via referral. Leuke actie. Vervolgens gewezen op de voorraad modellen. Mocht jouw keuze er tussen zitten is levering binnen twee weken haalbaar. We zijn voor de standaard gegaan, kleur en velgen die afwijken zijn ernstig duur. Dus wit, trekhaak, 19” velgen. Geen performance boost of zelfstandig rijden software, inclusief korting: €53k totaal. Idd alles online: app en site en betalingen: alles werkt als een tierelier en vult elkaar aan. Wennen, maar errug leuk. Voelde betrouwbaarder aan dan gedacht. Ophalen in Tilburg was een ervaring. Waarbij bij een TV bij Expert uitgebreid informatie en uitleg wordt vertrekt onder het genot van een kop koffie, checken ze bij Tesla je bestaansrecht en mag je door naar je auto, ergens in vak B05… en daar sta je dan als lulletje rozenwater, want geen idee hoe of wat. Maar indien je je vinger opsteekt komen ze van alles uitleggen. Zelf vooral goed
kijken of alles klopt en heel is (lak, geen afwijkende deuren, kleurverschillen etc). Alles klopte en na een korte introductie op pad. Inmiddels zo’n 700 km verder. Als je uit verschillende schildpad modellen komt (Peugeot, Renault, Ford etc, diesel), dan is die Tesla heel even eng. Gaat echt heel snel en blijft ook snel gaan. Absurd (leuk). Trekhaaksysteem werkt uitstekend. Opladen gaat rap. Hij is ruim en besturing is prima. Software en scherm klopt gewoon, echt een gevoel van een nieuwe manier van rijden, best geinig. Schermbediening is wennen maar behoorlijk intuïtief. Achterbak direct voorzien van een beschermende zak. Het blijft bewonderenswaardig hoeveel bedrijfjes voor onder meer Tesla allerhande gadgets en accessoires uitbrengen. Bakjes, verloopstukken, beschermingsstrippen, lichtjes, matten etc… geweldig.
Tis wel uitzoeken welke partijen nu het handigste en goedkoopste zijn. Ik zit vooralsnog bij Shell Recharge. Volgens mij nu echt goedkoopste (0,55ct). Tot slot: laadpaal thuis. Hoewel de hele wereld al 20 jaar weet dat we moeten elektrificeren, loopt Nederland weliswaar vooral wat betreft oplaadmogelijkheden voorop, maar is het beleid voor thuis opladen beroerd. Stroomnet kan het niet aan, aanpassen naar drie fasen duurt maanden, zonnepanelen worden inmiddels belast op terugleveren na met (beperkte, we zijn immers rijk) subsidie lekker te zijn gemaakt… Het maakt de aankomende verkiezingen mede op dit onderdeel interessant. Nog even gekeken naar bidirectioneel laden ( als er nu iets het stroomnet kan ontlasten is dit het wel, subsidiëren die hap), maar dat kost nog een slordige €6k. Vehicle to Home moet nog even wachten, helaas.
Enfin, ik hoop dat mijn eerste elektrische stapje, verwoord in deze review, één iemand helpt de juiste keuze met wat meer zekerheid te kunnen maken. Volgende update volgt na onze aanstaande vakantie in, hopelijk, bergrijk gebied mét vouwwagen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
![Tesla Model Y RWD 58 kWh [AUTOPILOT, TREKHAAK AFNEEMBAAR, PANORAMADAK, STUURVERWARMING, STOELVERWARMING, CAMERA, ELEKTRISCHE ACHTERKLEP, PDC V+A, VOL LEDER, CRUISE CONTROL, NIEUWSTAAT]](https://cdn.autotrack.nl/cdn-cgi/image/width=320/59139399/0-6aef1cfaf7b116ee61f479e5069865c4.jpg)
- 2023

Tesla Model Y RWD 58 kWh ✅ 1e Eigenaar .
- 2024

Tesla Model Y RWD 58 kWh LFP accu, AutoPilot3.0 Ryzen