Tesla Model Y (2024) #9
Uitvoering | Model Y |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
De eerste kilometers
Nog geen twee weken na de bestelling hebben we onze nieuwe Model Y op kunnen halen. De meest "kale" variant, RWD met 455km theoretisch bereik, en als enige extra optie witte stoelen. Met twee kleine kids, dus we zijn door iedereen al voor gek verklaard. En om de standaard tesla-vraag vast te beantwoorden: we hebben nog geen montagefoutjes of rammeltjes kunnen ontdekken.
De belangrijkste reden om de Y te kiezen was de ruimte; de Lynk&Co 01 die we hiervoor hadden werd na de komst van de tweede spruit toch echt wat krap en met de prijsverhogingen ook te duur. Met flink wat zonnepanelen op het dak en de optie om thuis te laden verwachten we met de Tesla goedkoper uit te zijn en pakweg 2x meer bagage kwijt te kunnen.
Hoe rijdt hij tot nu toe? Ongeveer zoals verwacht. Het comfort is op de snelweg prima, maar op wat slechtere binnenwegen hoor je een hoop herrie en merk je dat de vering wat stug is. Dat wisten we vooraf al en zal voor ons geen groot probleem zijn, we rijden vooral snelweg. Optrekken gaat meer dan snel genoeg en na twee dagen hebben we hem al in de "chill" modus gezet.
Het bereik valt in de praktijk 100% mee. Met een mix van stad, 80 km en netjes 100-110 op de snelweg komen we rond de 350-400km uit op een volle accu. En omdat hier een LFP-accu in zit mag je hem van Tesla ook gewoon tot 100% opladen, dus dat is voor ritjes binnen Nederland dik in orde.
Andere observaties tot nu toe:
- One-pedal driving is heerlijk!
- Sentry Mode is handig, nog geen dag nadat we het aan hadden gezet hadden we al hele mooie beelden van het eerste portier dat vol in de zijkant van onze auto werd gezet
- App op de mobiel en het scherm in de auto werken beter dan onze eerdere ervaringen met Lynk&Co, Skoda, Volkswagen en Volvo. Naar rechts kijken om je snelheid te zien gaat prima, en voelt niet onhandiger/onveiliger dan omlaag kijken naar een "traditioneel" instrumentencluster
- De frunk is onhandig; er is geen fysieke knop om hem open te maken en zelfs als je hem precies op de juiste manier dichtdoet voelt het alsof je er een deuk in maakt
- Over knoppen gesproken: ik kan prima leven met het gebrek aan knoppen, maar het dashboardkastje opendoen via het touchscreen gaat nooit wennen
- Spraakbediening werkt ronduit beroerd. De handleiding geeft geen lijst met commando's die zouden moeten werken, en vaak begrijpt de auto totaal niet wat je wilt.
- Autopilot heeft ook nog een hoop werk nodig. Hoezo gaat hij uit als je van rijstrook wil wisselen? Dat hebben letterlijk alle andere automakers ter wereld al lang beter geregeld.
Eerste 5000 km en de eerste snellaad-ervaringen
Jeetje, wat gaan de kilometers snel. En om maar met de deur in huis te vallen: de Tesla bevalt nog uitstekend. Nog sterker, mijn vrouw en ik hebben samen al 8 auto's gehad in ons leven, en dit is de eerste waar we niet binnen een maand al een paar enorme ergernissen hebben. Geen rare rammeltjes, de software doet wat de bedoeling is, geluid is goed... Als we echt spijkers op laag water willen zoeken zouden een echte regensensor en parkeersensors fijner zijn dan de trucjes die ze met de camera proberen, maar het werkt allemaal alsnog wel acceptabel genoeg dat het geen irritatie oplevert.
Wat wel echt lastig blijkt is de breedte van de auto. De lengte gaat wel, en zeker met de camera's er bij is parkeren niet zo lastig, maar we merken wel dat we als de optie er is liever fileparkeren of op een hoekje gaan staan dan midden in een parkeervak. De auto is breed en de portieren zijn groot dus het voelt vaak wat krap als je tussen twee andere auto's in staat. Maar goed, we hadden deze onder andere uitgekozen op de hoeveelheid ruimte dus dat nemen we maar op de koop toe.
Over die ruimte gesproken: de eerste ritjes met de auto flink vol gingen top. Overal vakjes, veel opbergruimte, maar jammer dat er geen skiluik in zit voor lange spullen. De achterbank kan alleen 40/60 omlaag en dat is wel een gemis.
En tenslotte: bereik en snelladen. We komen op rond de 400 km per accu met een mix van stad/80 km/100 km wegen voor woon-werkverkeer, en rond de 300km met flink doorknallen op de snelweg (zeg 120-130 en soms ietsje meer). Iets minder dan beloofd, iets meer dan we realistisch verwacht hadden te halen. Dikke prima voor ons dus. En dat brengt me op het laatste: snelladen. Wat werkt dat prima; zowel bij Tesla laders als Fastned kunnen we gewoon een stekker er in prikken en een bakje koffie halen. Om het eens in andere eenheden dan kilowatts uit te drukken: we halen consequent zo'n 20% accu er bij in de vijf minuten die een kopje koffie halen of toiletbezoekje bij een tankstation kost. Voor de keren dat we een lange trip hebben en vergeten vooraf op te laden gaat dat geen enkel probleem zijn.
De eerste kosten
Ik zal proberen in deze review ook alle kosten die we aan de auto maken bij te houden. Dus hier is de eerste: een lekke band. €49 voor de reparatie.
Verder hebben we €27 betaald voor de officiële bakjes voor de middenconsole; dik het geld waard want die dingen zijn enorm diep. Een bakje halverwege om de boel wat te organiseren hadden ze er wel standaard bij mogen doen.
Inmiddels ook €90 uitgegeven voor de opslag bakjes links en rechts in de achterbak. De praktijk leerde dat er anders toch regelmatig losliggende spullen in de "gaten" achterin rolden, met de nieuwe bakjes - of liever de deksels die er mooi oppassen - is ook dat opgelost.
Verder hebben we een eerste korte vakantie gehad, en blijkt er inderdaad verrassend veel in de auto mee te kunnen. So far so good, nog steeds geen spijt van deze aankoop.
Einde van de zomer
Inmiddels zijn we heel Nederland wel een keer door geweest. Eigenlijk is er weinig te melden: geen nieuwe rammeltjes, ergernissen of andere problemen, en de auto rijdt nog als nieuw. De witte stoelen vallen tot nu toe ook mee qua onderhoud, met af en toe een babydoekje er over blijven ze mooi schoon.
Verbruik tijdens het rijden staat gemiddeld op 14,4 kWh/100km, dus heel netjes, met de kanttekening dat het meeste tussen de 80 en 100 km/h is. Zodra je naar 120 of 130 gaat neemt het verbruik wat toe richting 20 kWh/100km. Binnen Nederland is laden nergens een probleem; de teller staat inmiddels op 10 bezochte FastNed locaties en 6 verschillende SuperChargers. 1x hadden we een Tesla SuperCharger die een wat lagere snelheid gaf, plekje opgeschoven en dat was opgelost. Verder nog nooit hoeven wachten op een plekje bij een lader, of stress gehad over bereik, dus we hebben nog geen spijt van het kiezen voor de "Standard Range".
Nu het buiten kouder begint te worden is het automatisch voorverwarmen van de auto echt super. De Tesla-app is recent geupdate en laat je nu meerdere tijden per dag instellen waarop dat moet gebeuren, dus iedere keer als de kids gehaald of gebracht moeten worden stappen we in een warme auto met voorverwarmde stoel en stuurwiel. Hemels!
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee