Tesla Model Y (2024) #18

Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024

Beter dan verwacht

Kort gezegd:
Ik heb enorm veel reviews gekeken, gelezen over veel verschillende EV’s. Alvorens voor Tesla te kiezen zat ik te twijfelen tussen Hyundai IONIQ 5 maar ook naar de Ev van Mercedes (EQA) en BMW i4.
Probleem met de i4 was de prijs en het is een lage auto. Die viel dus gauw af, wel hele mooie auto hoor!
De Mercedes vond ik te gewoon. Dus een proefrit gemaakt in een Hyundai. Echt wel mooie auto en hij rijdt gewoon goed. Maar een nieuwe vond ik gewoon te duur en een jonge tweedehands van bijna 2 jaar en met +- 30.000 km kostte ook nog bijna 40K. Maar de subsidie voor 2e hands was leeg dus toen Tesla een korting gaf van bijna 3000 plus de subsidie van 3000 kwam de nieuwe SR model Y op goed 40.000. Dan heb je een nieuwe EV met alles erop wat je maar nodig hebt. Had ik nou ook nog de referral link gehad dan had ik nog eens 1000 korting gehad maar helaas. Daarom plaats ik hier die van mij zodat we beide nog een voordeeltje hebben ;)

[Tesla referrallink verwijderd. Dit is niet toegestaan, zie de huisregels. - moderatie.]

Alleen de eerste 10 kunnen het gebruiken.
Binnen 3 weken kon ik de auto al ophalen. Alles gaat via de app en dat is echt super.
Het opleveren is niet echt een feest. Gewoon zakelijk en zorg dat je de auto goed bekijkt. Je hebt na oplevering nog 48 uur op alles door te geven. Goed kijken op vlekjes, lak fouten etc. Foto maken en in de app een service melding maken. Je krijgt een melding en een afspraak wordt gemaakt. Makkelijk zat.
Het interieur: mooi, zachte materialen en voelt gewoon goed aan.
Easy Entry en je eigen profiel op basis van je telefoon is echt super! Bij Easy Entry gaan de stoel en het stuur naar de jouw ingestelde positie zodat in- en uitstappen echt Easy gaan. Als je zit druk je je rempedaal in en alles wordt ingesteld zoals jij het beste zit. Beter kan niet. De stoelen zijn zacht en zitten prima , beetje korte zitting maar dat vind ik geen probleem. De instelling van de stoelen zijn prima; hoogte, hoek en behoorlijk ver naar voren en achteren. Stuur geldt hetzelfde voor.
Verder is het infotainment gewoon superieur vergeleken met andere merken. Alles reageert snel, beeld is scherp en alles is aanwezig. Jammer van ontbreken van CarPlay of een App Store voor third party apps. Wellicht komt dit nog.
Stuur is lekker dik en zacht en niet te groot. Plus stuur verwarming… ook standaard.
Het rijden:
Onderstel is wat aan de stugge kant en geeft alles vrij goed door. Maar doordat ik voornamelijk snelweg rij voel ik dat niet zo en vind ik de auto erg prettig rijden. Misschien ben ik wat minder veeleisend, dat kan ook.
Het adaptiv cruise control werkt erg fijn en het zorgt voor een ontspannen rit. Ik heb deze meestal op de 100km/ uur staan dus dat zorgt er ook voor de range erg netjes is voor een standard range: 393 km. En voor de mensen die niet-Ev kenners onder ons: in de winter is de range niet veel minder als je zorgt dat de auto opgewarmd wordt vóórdat je vertrekt, terwijl hij nog aan de stekker hangt. Dat scheelt behoorlijk wat capaciteit van de accu dus ook weer range. Handig bij Tesla, je planned het gewoon in. Maandag tm vrijdag, elke dag om 07:00 uur moet het interieur 21 graden zijn. De auto zorgt er dan voor dat dit gereed is als je vertrekt, zo handig.
Nog iets wat erg goed werkt: de matrix verlichting. Groot en scherp lichtbeeld met een enorme opbrengst. Het automatische groot licht gebruik ik altijd. De matrix verlichting dimt het gebied waar de tegenligger rijdt automatisch en de rest van de weg blijft zeer goed verlicht. Zelfs verkeersborden die erg reflecteren worden gedimt.

Dit is zoveel EV auto voor je geld vergeleken met andere merken. Twijfel je dus, niet twijfelen, kopen dat ding!
En wil je de extra korting, pak dan de link welke eerder in deze review zit!

Succes met je verdere aankoop of zoektocht!

Tussenstand

Even een tussenstand vwb de subjectieve ervaring, want tenslotte zijn veel zaken echt wel persoonlijk.
Eerst het gemiddelde verbruik:
3186 km gereden en in totaal 470 kWH bijgeladen. 470 / 3186 = 0,1475 x 100= 14,75 per 100 km. Hele nette score voor voornamelijk snelweg, gebruik veel cruise control en zit qua snelheid tussen de 100 en 110 met op sommige avonden uitschieters naar 120 maar nooit de volledige afstand (63 km enkele reis).
Qua laadkosten : ik heb de luxe dat ik gewoon thuis kan laden en dat doe ik aan een gewoon stopcontact . Niet snel maar voor mij werkt het prima. 470 x 0,30 = 141 euro. Per 100 km ben ik dus qua laadkosten 4,42 kwijt. Daarvoor rond de 100 per week voor gemiddeld 700 km. Betekend grofweg een besparing van 70 euro per week qua brandstof / energiekosten. Heb al weken geen benzinepomp meer gezien en dat is best wel prettig.
Ik vind het superfijn dat de auto op basis van gebruik, tijdstip en locatie al soort van weet waar de reis naar toe gaat en bij wegrijden de route en de vertragingen laat zien. Het compleet traploos rijden zonder de overgangen van versnellingen, de acceleratie, zit comfort en het super audio systeem maken een ritje echt een hele fijne ervaring. Zij heeft inmiddels 2 updates gehad die ze gedurende de nacht installeert zodat je de volgende ochtend direct ziet wat er is aangepast en je kan weer verder. Ik heb tevens het sturen op licht gezet want vond de middelste “ standaard” instelling wat zwaar. Maar ook dat is een zeer persoonlijk iets. De auto is heerlijk stil van binnen en de ruimte, de materialen etc bevallen me echt meer dan goed. Functie van het plannen van voorverwarmen is zo fijn; elke ochtend op een vast tijdstip is de auto van binnen de gewenste temperatuur. Geen koud of warm stuur, jasje uit en behaaglijk warm zitten en wegrijden. Kortom nog steeds heel erg tevreden. Begin november gaat hij voor wat servicezaken naarTesla Den Haag en hoe dat bevalt zal ik laten weten. Eveneens de geplande trip naar Malaga, Zuid-Spanje. Ben zelf ook heel benieuwd

Ideale reisauto

In December hebben we een reis gemaakt naar Zuid-Spanje . Meer dan 6000km gereden en voornamelijk de Tesla chargers gebruikt. Wat is dat prettig. En heel goedkoop . De gehele reis heeft mij ongeveer 400 euro aan laden gekost. En helemaal probleemloos. Inpluggen en laden maar. Geen gezeik met pasjes, druppels die niet herkend worden etc. Ben ik nog steeds tevreden? Zeker, alleen de lak is echt ruk. Je hebt al steenslag als je er naar blaast lijkt het. Vooral bij de achterportieren en dan het stuk naast het achterwiel, niet normaal gewoon. Maar verder, nog geen spijt….nog niet ;)

Spatlappen, zinnig of niet?

Na aanleiding van een aantal opmerkingen omtrent de lak en het eventueel aanbrengen van spatlappen zodat de lak aan de achterportieren minder snel steenslag krijgt meende ik mijn ervaring hiermee ook maar te vermelden;
Ik heb deze spatlappen direct na aankoop erop gezet en in mijn geval blijf ik de steenslag houden. Ik rij niet op onverharde wegen maar enkel snelweg. Gisteren de auto gewassen en ik werk de steenslag elke keer bij. Het blijft terugkeren. Helaas, maar waar.

PRIVATE LEASE Tesla Model Y