Tesla Model Y (2023) #14
Uitvoering | Model Y |
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
Heerlijke gezinsauto!
Begin dit jaar hebben we de Model Y (normale versie) aangeschaft. Ik heb de periode daarvoor vrij uitgebreid onderzoek gedaan naar alternatieven. De vergelijkingen die zijn gedaan: Skoda Enyaq, Ioniq 5, Q4 etron, Volvo XC40 Recharge.
Ruimte
Qua ruimte is de Enyaq de grootste, de model Y is iets kleiner. De andere modellen zijn beduidend kleiner, met name de kofferbakruimte. We hebben 2 kinderen (1,5 jaar en 4) en een hond (middelgroot). De Model Y geeft ons meer dan genoeg ruimte. We zijn ook met de auto op vakantie geweest naar Italie (wel zonder hond), maar alles paste in de Model Y.
Kosten
Kosten technisch is de Model Y de beste deal. Bij de andere merken heb je een lager instapprijs maar daar zitten nauwelijks opties op. Als je dat niet belangrijk vindt zou je dat nog kunnen overwegen. Model Y heeft bijvoorbeeld standaard elektrische verstelbare stoelen die hij ook onthoudt per bestuurder. Je krijgt bij Tesla gewoon de full-package (enhanced autopilt en Full Self Driving optie kun je erbij kopen, wat ik overbodig vind).
Comfort
Ik heb hiervoor diverse auto's gehad, Golf 7, BMW 3 (F32, station), Passat GTE en. qua rij comfort zit hij in de buurt van de BMW. Dus absoluut fijne auto om mee te rijden. Verschil is natuurlijk wel dat de Model Y hoger is/zit vergelijken de andere auto's die ik heb gehad. Ik heb ook in de andere auto's gereden: Enyaq, Ionic 5, Q4 Etron, Volvo XC 40 Recharge, de Model Y staat op 1e / 2e plek. De Volvo rijdt misschien iets comfortabler.
Rijbereik (accuraatheid)
We hebben een tweede auto e-Golf en daar merken we dat met name in de winter en op snelwegen tegenvalt. De Model Y is zeer accuraat, we zijn er mee naar Italie geweest en we konden (was toen 22 graden) 350-375km rijden op de snelweg (begin stand is 420+/-). De auto was met 30 min +/- bij de super charger van Tesla weer vol, voor ons was het perfect. Met onze 2 kinderen waren we per pauze er minimaal 30 minuten "uit".
Voor mij is de Model Y de beste deal die je kunt krijgen, helemaal met de prijs van nu 45k (daar krijg je ook nog eens de subsidie bij). Destijds was hij 48k zonder subsidie :(.