Tesla Model 3 RWD (2022) #3

UitvoeringModel 3 RWD
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2025

Eerste ervaringen na aankoop

Na lange tijd alleen benzine- en lpg-auto’s te hebben gereden, waren we klaar voor de overstap naar elektrisch rijden. Hiervoor hadden we al enige ervaring met het rijden in een Tesla Model Y van onze schoonouders. We waren eigenlijk meteen erg gecharmeerd van het simplistische interieur van Tesla en de auto reed ook nog eens goed. Het belangrijkste (in ieder geval voor ons) is dat het een super efficiënte auto is. Kortom: je kunt er behoorlijk wat kilometers mee rijden voordat je weer moet opladen.

Na het proefrijden van verschillende auto’s waren we er toch wel uit dat we voor een Tesla Model 3 wilden gaan. In eerste instantie hadden we sterk in ons hoofd dat we voor de Long Range-uitvoering wilden kiezen. Echter, na het bekijken van een hoop reviews en het aanhoren van ervaringen van huidige Tesla-rijders, werden we op het spoor gezet van de 2022-variant van de Model 3. De LFP-batterij was doorslaggevend, aangezien je deze vaker tot 100% mag opladen in plaats van de NMC-batterijen, die je bij voorkeur slechts tot 80% oplaadt om de accu in goede staat te houden.

Daarnaast keken we eerst naar een 2021-model, maar er zijn toch wel wat verschillen ten opzichte van het 2022-model, namelijk:

- Groter accupakket: 60 kWh versus 55 kWh (beide hebben wel een LFP-batterij).
- Minder snelle acceleratie: van 5,6 seconden naar 6,1 seconden voor het 2022-model.
- Het 2022-model heeft een AMD Ryzen-processor versus de oudere Intel Atom.
- Het 2021-model beschikt over een 12V-accu versus een 15,5V-accu bij het 2022-model.
- Het 2022-model beschikt over stoelverwarming achterin en stuurverwarming; sommige laat geproduceerde 2021-modellen hebben dit echter ook.
- Er zijn aanpassingen gedaan aan de achterlichten; zowel bij het remmen als bij het gebruik van de knipperlichten is er meer en groter licht zichtbaar.

Er zullen vast nog meer veranderingen zijn, maar bovenstaande is mij bekend.

Wat betreft onze huidige ervaring met deze auto: wij hebben de Model 3 op 11 december 2025 gekocht met 97.700 km op de teller en een SOH van 93,3%.

Comfort:

De stoelen voorin zitten erg fijn. Achterin heb je natuurlijk minder afstelmogelijkheden, maar ook daar zit je prima. Tot dusver hebben we medereizigers achterin gehad van circa 1,80 meter lang en die zaten comfortabel. Als je eenmaal gewend bent aan het systeem van Tesla, heb je alles met één handeling onder je vingers; erg fijn dus!
Wat ik wel minder vind, is de vering van de Model 3. Als je over verkeersdrempels rijdt, is hij toch vrij stevig afgeveerd. Dat zou voor mij iets comfortabeler/zachter mogen zijn.

Prestaties:

Zoals in het bovenstaande puntenlijstje al aangegeven, is de 2022-variant iets trager in het optrekken. De topsnelheid blijft hetzelfde als bij de generatie daarvoor. Beide zaken kunnen mij echter niet bekoren; mijn partner en ik zijn allebei zeer rustige rijders. Hard optrekken is handig wanneer je snel moet invoegen, maar sprintjes bij stoplichten zijn voor ons niet van toepassing.

Waar we zeer blij van worden, is de actieradius van de auto. We hebben de auto in de moeilijkste periode (de winter) gekocht. Je weet dan dat de actieradius afneemt ten opzichte van de zomermaanden. Inmiddels kunnen wij het volgende vaststellen:

Weersomstandigheden: tussen de 2 en -4 graden
Gebruik voertuig: woon-werkverkeer + korte ritjes naar de supermarkt
Maximumsnelheid: op de snelweg 100 km/u (dus geen 120/130), verder de geldende maximumsnelheden
Climate control: tussen de 18 en 22 graden met stoelverwarming aan
Gereden kilometers op volle accu: 272 km, met circa 10% batterij over

Mijn vriendin moet voor haar studie met enige regelmaat 326 km op één dag rijden. Ook dit is haalbaar, met wat aanpassingen (haalbaar in de zin van thuis weer opladen in plaats van gebruikmaken van superchargers). Zij rijdt dan 90 km/u op de snelweg, met de climate control op 16 graden en de stoelverwarming op stand 3. Kortom: het is haalbaar, mits je iets wilt inleveren op comfort en maximumsnelheid. Hierbij hebben we het wel over een situatie waarin het rond of onder het vriespunt ligt. Wanneer het buiten bijvoorbeeld 7 graden is, kan de verwarming alweer naar 18 of 19 graden.

We zijn ook erg benieuwd of deze rit mogelijk is bij 100 km/u wanneer de buitentemperatuur weer in de dubbele cijfers zit. Hier kom ik later dit jaar op terug.

Leuk om te vermelden: bij aankoop is er een nieuw setje banden onder de Model 3 gekomen. Dit zijn wat goedkopere banden, namelijk de Imperial All Season Driver. Deze kosten tussen de 65 en 90 euro per band en hebben de volgende labels:

C – Brandstofverbruik
B – Grip op nat wegdek
B – Bandengeluid (71 dB)

Nadat deze versleten zijn, zullen er A-merkbanden onder gezet worden. Maar het is in ieder geval een leuk experiment om te kijken hoe lang deze banden meegaan.

Betrouwbaarheid:

Tot dusver hebben we geen gekke dingen meegemaakt met de Model 3; de eerste 6.044 kilometer zijn probleemloos verlopen. Wat ook vaak met Tesla en betrouwbaarheid wordt geassocieerd, is het fenomeen phantom braking. Tot nu toe hebben wij hier geen last van gehad. We rijden vrijwel overal met ACC en op de snelweg met Autopilot ingeschakeld. Het enige waar je in het begin even aan moet wennen, is het rijden op een spitsstrook. Omdat de auto de lijnen strikt volgt, moet je hem soms corrigeren wanneer je over een invoegstrook rijdt.

Kosten:

Zoals hierboven al aangegeven, hebben we nog geen extra kosten gemaakt. Wel kan ik alvast iets zeggen over de kosten per kilometer. Gemiddeld zijn we per oplaadbeurt thuis tussen de 6 en 13 euro kwijt. De totale oplaadkosten sinds aanschaf bedragen € 249,51 over 6.044 gereden kilometer, met nu nog ongeveer 240 km resterende actieradius.
Tot zover!

9,5