Tesla Model 3 Performance AWD (2020)
Uitvoering | Model 3 Performance AWD |
Bouwjaar | 2020 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
Een hele blije terugblik
Met toentertijd pijn in mijn hart heb ik in 2020 afscheid moeten nemen van mijn laatste diesel auto, snik.
Al jaren reed ik in leaseauto’s en het was altijd logisch dat dit diesel auto’s moesten zijn. Mijn laatste twee auto’s voor de Tesla waren een Volkswagen Tiguan 2.0 TDI en de Volvo V60 D6 (hybride, dat dan wel) Het bedrijf waar ik destijds werkzaam was, volgde een strikt ESG beleid waardoor alle leaseauto’s die nieuw besteld werden vanaf 2020 100% elektrisch moesten zijn. Goh, daar heb ik toch wel even van wakker gelegen….een elektromobiel, een batterij op wielen…… Alle doemscenario’s kwamen ’s nachts in mijn dromen voorbij, van met een lege batterij langs de weg in de kou tot software storingen die niet op te lossen zouden zijn ondanks alle knappe koppen van de auto IT afdeling. Ik moest er niet aan denken, maar ja ik had geen keuze. Althans er was wel “ruime keuze” binnen de toen beschikbare modellen die op de markt waren. Met mezelf had ik al wel afgesproken dat sportief rijgedrag, zo min mogelijk laadstress en een fijne range belangrijk waren. Ik kende inmiddels de verhalen van de eerste Jaguar i Pace rijders en daar werd ik niet gerust op. 1 fase, 14 tot 18 uur laden en een range van 220km…oeps. Ook de eerste Audi E-tron had zo z’n uitdagingen m.b.t. de range. Tja wilde je dat niet dan kwam je in die tijd toch uit bij Tesla. Helaas was de Model S net iets te duur op dat moment en de Model X…ach ja de X..sowieso te duur maar ook gewoon nee. Polestar 2 was een serieuze optie maar ik was niet zo gerust op de voorgespiegelde range en de stabiliteit van de software.
Het beste alternatief leek dus de Model 3 te zijn, maar dan natuurlijk wel de Performance. Niet de minste uitvoering, zeker niet, maar toch wanneer ik op de snelweg reed en ik in mijn achteruitkijkspiegel een M3 zag naderen kon ik niet echt warm worden van het ontwerp. Sterker nog ik werd er helemaal niet blij van. Met name het ongelooflijk lullige vooraangezicht. Alsof Kermit de Kikker plat op z’n bek gevallen was en zich daarna op zijn achterpoten voortduwend jou achterna zat... Ook de vele zogenaamd chique chromen delen deden wel een beetje pijn aan mijn ogen. Raamomlijsting, zijspiegelsteunen en de logo’s die blij glimmend de zon weerkaatsten waren niet zo mijn ding. Toch heeft al dit mij niet weten te weerhouden om er dan toch maar voor te gaan en wat ben ik achteraf blij geweest met mijn keuze!
Een witte M3P met wit interieur dat moest hem worden! Onder mijn vrienden kreeg de auto daardoor al snel de naam “pornomobiel” Geen idee wat ze hier mee wilden zeggen maar het was vast een compliment. Gelukkig mocht ik van de leasemaatschappij direct na aflevering langs de carwrapper om de nodige aanpassingen uit te laten voeren van binnen en buiten. Ontchromen en ramen maximaal tinten, beter!!
De aflevering.
We gaan even terug in de tijd. Augustus 2020, midden in Corona tijd en de hausse aan af te leveren Tesla’s op dat moment. Ideale combi voor een hele bijzondere ervaring... Zeker wanneer je traditioneel erg verwend en gewend bent om je nieuwe leaseauto in een mooie showroom op te halen, doek er over heen, praatje pot met de verkoper (hoe is het met de hond en wat een lieve kinderen) een kop koffie, flesje wijn, het heeft toch altijd wel wat. Maar dan... Tesla…Ik moest mij melden aan de poort, een stalen hek, in afgelegen gebied in de haven van Amsterdam. Mijn oudste zoon reed mee en wilde mij afzetten op het terrein. Maar dat ging zo maar niet. Een vriendelijke maar strenge meneer met mondkapje en handschoenen aan kwam op ons aflopen. “U komt uw auto ophalen?” Ehh..ja. “Dan kunt u hier uitstappen en naar de tent toe lopen volgens de aangeven route op de grond. De bijrijder blijft in de auto tot buiten het hek dus als die alvast wil omkeren. Heeft u een mondkapje bij u en uw afhaalbewijs?” Die heb ik. “Mooi dan wens ik u veel plezier en succes met de auto!” Enigszins verbouwereerd liep ik naar de tent, zo’n grote witte festival tent, en volgde ik de route via de pijlen op de grond. Het was erg rustig maar je moest toch exact het aangegeven pad volgen want anders … foei! Kris kras langs de dranghekken (een beetje Efteling gevoel) om uiteindelijk voor een stuk of 6 loketten te eindigen en te wachten op je beurt. “De volgende”. Nou daar ging ik. Papierwerk, code, Tesla App inregelen enz. tien minuten werk of eigenlijk wachten. Ik kreeg vervolgens twee sleutelkaarten overhandigd en de mededeling dat de auto in rij 14 vak 220 stond. “Tent uit links en dan rechtdoor, u ziet het vanzelf, de volgende”. Nou daar sta je dan… honderden witte, rode, blauwe en zwarte Tesla’s Model 3… En inderdaad na 3 minuten wandelen stond hij daar. Niemand verder te bekennen in de buurt. Gelukkig wist ik hoe ik de auto open kon krijgen met de sleutelkaart, lang leve YouTube. Instappen en zitten…..Ehh en nu?? Ik had eigenlijk geen idee wat te doen, best lullig zo hulpeloos. Daar kwam ineens een geel hesje langslopen die mij in ieder geval wist te vertellen hoe de auto van zijn plek kon komen en zo geschiedde. Terrein af en de wijde wereld in, gaaaan.
Rijervaring over 90.000 km.
Het is moeilijk voor te stellen wat je meemaakt wanneer je nog nooit in een Tesla hebt gereden en het stroompedaal vol hebt indrukt…wat een ervaring, niet normaal. Op weg naar huis na aflevering natuurlijk een paar keer de auto uitgeprobeerd. Het is al heel vaak benoemd maar je kan het je gewoon niet voorstellen hoe het is om jezelf met Warpspeed te lanceren! Overigens doe je dat maximaal 3 keer achterelkaar omdat je hersenen iedere keer duidelijk aangeven, door heel erg hard te kloppen aan de binnenkant van je schedel, hier niet van gediend te zijn. Maar heel eerlijk de auto viel mij gelijk 100% mee. Wegligging, demping, rechtuit stabiliteit, geen rammeltjes (eerste kilometers maar toch) waren gewoon goed. Bediening van alle functies via het scherm was even wennen maar werkte uiteindelijk perfect. Gewoon een grote IPhone op wielen eigenlijk heel simpel te bedienen en dus heel blij mee.
In 2022 zijn wij met onze twee kinderen van toen 21 en 16 naar Zuid Frankrijk gereden via de route die de navigatie aangaf. Werkelijk op geen enkel moment me druk gemaakt over het laden. De auto navigeert van Supercharger naar Supercharger dus no worries of je het wel zal halen, ja je haalt het zeker. Over de hele route van 1300km 4 keer geladen, dus prima te doen. De 90K kilometers in 3 jaar heb ik met veel plezier afgelegd. Het verbruik, onderhoud (2 keer lekke band door een schroef en spijker en op het laatst vervangen van de wielophanging rechtsachter that’s it), bouwkwaliteit, software updates die echt steeds grote sprongen maakt en nooit laadstress, geweldig.
Zijn er dan helemaal geen dingen die tegenvielen zou je denken? Zeker wel. Er moet bij Tesla en velgen fetisjist werkzaam zijn die het gewoon heerlijk vindt om te zien dat hoe voorzichtig je ook bent met parkeren of manoeuvreren bij het inrijden van een parkeergarage je toch in staat bent een kartelrand aan te brengen op je mooie zwarte velg. Waarom steken die dingen uit?? Dat moet anders kunnen toch. Vooral mijn vrouw had er lol in dat niet zij maar ikzelf steeds degene was die het stoepje net meepakte en waar ik haar steeds voor aan het waarschuwen was, tja. Ik zou zeggen een goede reden tot echtscheiding maar zover is het gelukkig niet gekomen. De geluidsisolatie is in dit model (2020) echt niet in orde. Ook was de lak best dun op bepaalde plekken en kon de auto soms onverwachts reageren bij het naderen van een rotonde. Dan greep hij zo hard in dat ik blij was dat ik mijn eigen tanden nog had omdat anders mijn kunstgebit op het dashboard zou liggen. En dan als grootste ergernis de ruitenwissers…..hoe dan, waarom, zet ze er dan niet op!! Onbetrouwbaar en gewoon slecht, programmeer die dingen. Ik hoop dat dit inmiddels gefikst is in het huidige model want dat kan echt niet. Ze gingen aan als het niet moest en uit als zo ongeveer de zondvloed over je heen uitgestort werd. Verder zag je na 3 jaar toch ook wel wat slijtage aan de stoffen bekleding op de vloer, wat krassen op het harde plastic aan de binnenkant en merkte je gewoon dat hij niet meer helemaal nieuw meer was. Niets ernstigs wat dat betreft.
Doordat ik van werkgever ben veranderd heb ik de M3P ingeleverd en kon ik mij opnieuw gaan oriënteren op de leasemarkt, haleluja wat een luxe is dat toch. Ja het moest weer een elektrische auto worden want eerlijk waar wanneer je hier aan gewend bent wil je niet meer terug. Ik zal binnenkort mijn tot-nu-toe ervaring delen over mijn huidige auto.
Terugkijkend op de Tesla M3P ben ik ongelooflijk tevreden geweest met de auto en heb ik er zoals gezegd geen seconde spijt van gehad. Ik heb genoten van de souplesse, de acceleratie, geen noemenswaardig onderhoud, techniek (met name de software, navigatie en de bediening in het algemeen) en de wegligging. Knoerthard door een bocht is geen enkel probleem. Kortom 9/10…bijna perfect dus 😉